Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Μια τεράστια βιομηχανία με στόχο την τσέπη και τον νου

 

Νέες και παλιότερες αποκαλύψεις για την πολύμορφη αξιοποίηση των παιχνιδιών, που απορροφούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μικρών και μεγαλύτερων παιδιών

 

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε «τι πάει λάθος» και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε το παιδί μας από την οθόνη του τάμπλετ ή του υπολογιστή, την ώρα που παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι; Πόσες φορές δεν μας γεννήθηκε η απορία γιατί όλα αυτά τα παιχνίδια, που γίνονται συνήθως «viral» σε συγκεκριμένες ηλικίες, είναι τόσο εθιστικά, ώστε να απορροφούν για ώρες τις αισθήσεις μικρών και μεγαλύτερων χρηστών;

Η αλήθεια είναι ότι στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν δημιουργικά και ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους, αντί «να πέσουν με τα μούτρα» σ' ένα ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό παιχνίδι, πέρα από τις κοινωνικές και άλλες αιτίες, που είναι το πρωτεύον, γονείς και παιδιά έχουν να αναμετρηθούν με έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο: Μια τεράστια βιομηχανία αξίας πολλών δισ. ευρώ, που αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και επιστημονικά επιτελεία, προκειμένου να δημιουργήσει παιχνίδια και προγράμματα που θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον, μέχρι τον βαθμό του εθισμού.

Το κίνητρο, πέρα από οικονομικό, έχει να κάνει και με την αξιοποίηση αυτών των παιχνιδιών ως «συλλέκτες δεδομένων» για επιχειρηματική ή άλλη χρήση, αλλά και ως «διαδραστικά μέσα επιρροής», καθώς μέσα από ειδικές κατηγορίες παιχνιδιών, τα επεξεργασμένα σενάρια αναπαράγουν κυρίαρχα προπαγανδιστικά στερεότυπα του σημερινού ξεπερασμένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος και των κυρίαρχων οικονομικών - στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες κατά κανόνα πρωταγωνιστούν και ανταγωνίζονται στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων.

Ας δούμε ορισμένες πλευρές αυτού του σύνθετου ζητήματος, που επικεντρώνει σε παιχνίδια με πολεμικά κυρίως σενάρια και δεν μπορεί βέβαια να εξαντληθεί σε ένα μόνο δημοσίευμα.

ΝΕΟ ΚΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Απαιτείται ρήξη με αυτό το σύστημα

 


Τοποθέτηση στην 22η Διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

 

 

Η τοποθέτηση του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας στην 22η Διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων έχει ως εξής:

«Η περικύκλωση της Ρωσίας από το ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ και τις ιμπεριαλιστικές του συμμαχίες, ΝΑΤΟ και ΕΕ, προς το συμφέρον των μονοπωλίων τους, πυροδότησε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η καπιταλιστική Ρωσία, μπροστά σε αυτές τις απειλές, εισέβαλε στην Ουκρανία για να προωθήσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Χρησιμοποιούν τη δικαιολογία της "αποναζιστικοποίησης" και της "προστασίας των μειονοτήτων" σ' αυτήν την περιοχή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιδραστική κυβέρνηση της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε χυδαίο αντικομμουνισμό ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία. Απ' την άλλη μεριά, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προωθεί την άποψη ότι αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος του "ελεύθερου κόσμου" εναντίον των "δικτατοριών". Πίσω απ' αυτά τα ψεύτικα προσχήματα παρασύρουν οι ιμπεριαλιστές τον λαό στον πόλεμό τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τις νέες αυξήσεις στις αμοιβές επιτρόπων και ευρωβουλευτών

 

Πηγή: Associated Press

 

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν νέες αυξήσεις των αμοιβών και μάλιστα κατά χιλιάδες ευρώ, της Προέδρου της Κομισιόν, των λοιπών Επιτρόπων και των ευρωβουλευτών, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι το υπέρογκο ύψος των αμοιβών τους είναι απαράδεκτο, συνιστά πρόκληση για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες που βασανίζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, με τους πενιχρούς μισθούς που τους έχει καταδικάσει η αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων. Ο διαχρονικός ισχυρισμός των αστικών κομμάτων ότι οι παχυλές, προκλητικές, αμοιβές του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου απαιτούνται δήθεν για να μην πέφτει στον «πειρασμό» της δωροδοκίας από συμφέροντα, δεν χρειαζόταν τις αποκαλύψεις για την έκταση της σήψης στα όργανα της ΕΕ και στα κράτη μέλη της για να καταρριφθεί. Πολύ δε περισσότερο σήμερα προκαλεί αγανάκτηση.