Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ανοιχτή ωμή παρέμβαση...

 

30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ 1991

Ορισμένα διδακτικά στοιχεία από την παρέμβαση που έκανε ο αστικός Τύπος στην εσωκομματική κρίση και τη διάσπαση το 1991

 

Η Αλέκα Παπαρήγα στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως 24/6/1991
Η Αλέκα Παπαρήγα στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως 24/6/1991
Ανατρέχοντας κανείς στον αστικό Τύπο την περίοδο απ' το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ έως τη διάσπασή του τον Ιούλη του 1991 και μετά στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η επίθεση στο ΚΚΕ και τον κομμουνιστικό χαρακτήρα του δεν ήταν αποκλειστική υπόθεση της οπορτουνιστικής ομάδας που δρούσε στο εσωτερικό του. Είναι γνωστό ότι η αστική τάξη ποτέ δεν χάνει από τον προσανατολισμό της την υπονόμευση του ΚΚΕ και της πολιτικής του. Γι' αυτό, την περίοδο 1990-1991 στήριξε ποικιλοτρόπως τη δράση της οπορτουνιστικής ομάδας μέσα στο Κόμμα που επιδίωξε ανοιχτά τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση και τη διάλυση του Κόμματος, κι αυτό εκφράστηκε και στις σελίδες του αστικού Τύπου.

Η στάση του αστικού Τύπου απέναντι στο ΚΚΕ παρουσιάζει προσαρμογές. Η παρέμβαση των αστικών επιτελείων την περίοδο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου είναι πιο ύπουλη, πιο ραφιναρισμένη. Αξιοποιούνται βεβαίως τα αντεπαναστατικά γεγονότα στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν προηγηθεί ή εξελίσσονταν εκείνη την περίοδο. Γίνεται πιο επιθετική και πιο ωμή την περίοδο που κρίνεται στην πράξη η ίδια η ύπαρξη του ΚΚΕ και απογειώνεται όταν το ΚΚΕ βγαίνει λαβωμένο μεν, όρθιο δε απ' την κρίση και προχωρά προς την ανασυγκρότησή του.

Την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου είναι χαρακτηριστική η υπερπροβολή των στελεχών που ανήκαν στην οπορτουνιστική ομάδα και των ατομικών τους απόψεων, που δεν δίσταζαν να διατυπώνουν με άρθρα και συνεντεύξεις στις φιλόξενες σελίδες του αστικού Τύπου, καθώς και της δραστηριότητας του Συνασπισμού και των στελεχών του. Η «εικόνα» που διαμορφώνεται στον αστικό Τύπο είναι η εξής: Απ' τη μια ήταν οι «συντηρητικοί» που μάχονταν για τις καρέκλες και για να μην αλλάξει τίποτα και από την άλλη οι «ανανεωτές» που θα έφερναν τάχα νέο «αέρα» και εκσυγχρονισμό στο «παλαιολιθικό» ΚΚΕ.

Με τις Αποφάσεις του Συνεδρίου ριχνόμαστε στη μάχη για το αναγκαίο άλμα στη δουλειά μας


  • Ομόφωνα υπερψηφίστηκαν όλα τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου
  • Εκλέχτηκαν νέα ΚΕ και νέα ΚΕΟΕ | Ο Δ. Κουτσούμπας εκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ
 
Η εναρκτήρια εκδήλωση στο Γαλάτσι
Η εναρκτήρια εκδήλωση στο Γαλάτσι
Με την ομόφωνη υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης, που καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και την επίσης ομόφωνη υπερψήφιση ειδικής Απόφασης για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το κίνημά της και την κοινωνική συμμαχία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το Συνέδριο εξέλεξε επίσης νέα Κεντρική Επιτροπή και νέα Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ΚΕ εξέλεξε τον Δημήτρη Κουτσούμπα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκλέχτηκε και νέο Πολιτικό Γραφείο.

Το τετραήμερο των εργασιών, που ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Ιούνη με μεγάλη εκδήλωση στο Γαλάτσι και συνεχίστηκε με την πλούσια συζήτηση και τις ψηφοφορίες στον Περισσό, ήταν η κορύφωση μιας πεντάμηνης σχεδόν προσυνεδριακής διαδικασίας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τη δημοσίευση και πλατιά διακίνηση των Θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο. Ακολούθησε μια μακρά εσωκομματική συζήτηση σε όλα τα Οργανα και τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, παράλληλα με τον Προσυνεδριακό Διάλογο από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, όπου φιλοξενήθηκαν συνολικά 357 άρθρα.

Μεγάλη ήταν και η διεθνής απήχηση του Συνεδρίου, καθώς 102 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλον τον κόσμο έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα με ευχές για «καλή επιτυχία» στις εργασίες του.

Ο κύριος Ρώρος του Σύριζα και το φοβερό «έγκλημα» του Πελετίδη!

 

Ο επικεφαλής της παράταξης του Σύριζα «Ωρα Πατρών», κ. Ρώρος, σε ανακοίνωσή του που υπογράφει ως τ. Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, αντί να απολογηθεί που μετά τις καταγγελίες του στα μέσα ενημέρωσης, σύρθηκαν στα Δικαστήρια εργαζόμενοι του Δήμου, με περίσσιο θράσος ζητάει και τα ρέστα!

 

Ο κύριος Ρώρος του Σύριζα και το φοβερό «έγκλημα» του Πελετίδη

 

Πράγματι ως Πρόεδρος είχε βάλει στο στόχαστρο τους μποναμάδες και κυνηγούσε τους βιοπαλαιστές.

Κατηγορούσε την Δημοτική Αρχή (Πελετίδη) για το φοβερό… έγκλημά της, να παραχωρήσει δωρεάν 20 άδειες για τους μποναμάδες στον Σύλλογο Πολυτέκνων, για να δοθούν στα μέλη του.

Το «κάδρο» της εμπλοκής

 

  Πηγή: Associated Press

 

Η είδηση ότι αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο, που απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας, συμμετείχε πριν από λίγες μέρες στο ρωσο-βρετανικό επεισόδιο ανοιχτά της Κριμαίας, αποτελεί στοιχείο κλιμάκωσης της ελληνικής εμπλοκής στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατάει «σιγήν ιχθύος», κάνοντας ακόμα πιο αμείλικτα τα ερωτήματα για το βάθος της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, που εκθέτει τον λαό σε μεγάλο κίνδυνο και τον κάνει στόχο.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά: Μόλις τον περασμένο Απρίλη, αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας και αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, δυτικά της Κριμαίας, επαναλαμβάνοντας την ίδια αποστολή άλλες δυο φορές τον ίδιο μήνα.

Το κάδρο της εμπλοκής «προς Βορρά» συμπληρώνει: