Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Οι τοίχοι γέμισαν αλμύρα τα κλάματά σου είναι παντού κάτι σου είπα για τη μοίρα και μου 'πες η ζωή είναι αλλού





(Ηχογράφηση απο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου στον Ιανό το 2007) 

 Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

 Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Οι τοίχοι γέμισαν αλμύρα
τα κλάματά σου είναι παντού
κάτι σου είπα για τη μοίρα
και μου `πες η ζωή είναι αλλού


Σε παίρνει πάλι η θάλασσα των δυνατών σινιάλων
κι εγώ σου λέω πως αλλού είναι η ζωή των άλλων


Παλι μιλάς για ξένους τόπους
λες κι έχεις κι άλλη μια ζωή
πάλι χαμένη μες στους τρόπους
να γίνονται όλα απ’ την αρχή


Τα φώτα μη σε κλέβουνε των πλοίων των μεγάλων
αυτή για μας είναι η ζωή, η άλλη είναι των άλλων

Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός



Αυτό το άδικο και άνισο οικονομικό σύστημα όμως από τη φύση του κουβαλάει τις δικές του ενδογενείς αντιθέσεις. Γιατί άλλος είναι ο καπιταλισμός της Αμερικής, άλλος της Ευρώπης κι άλλος της Ασίας. 

Στο καπιταλιστικό σύστημα η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, η διακίνηση των προϊόντων, οι επενδύσεις σε οικονομικά αγαθά, η παραγωγή, το εμπόριο και οι υπηρεσίες ανήκουν αποκλειστικά στην άπληστη κι ακόρεστη ιδιωτική πρωτοβουλία με κυρίαρχο στόχο την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Αλλά και το αστικό  κράτος συμπεριφέρεται ως πάτρωνας σ’ αυτή τη διαδικασία, ενισχύοντας μέσω του τραπεζικού  συστήματος και της νομοθεσίας την κερδοφορία της ολιγαρχίας του πλούτου. 

Στην ταξική κοινωνία το στοιχείο που συνδέει τις κοινωνικές τάξεις είναι η κατάχρηση και η αθέμιτη εκμετάλλευση  των κατώτερων τάξεων από την κυρίαρχη αστική τάξη. Κι όσο πιο πολύ πλουταίνει η τάξη των αστών τόσο πιο πολύ φτωχαίνουν τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα… 

Δωρεάν εφαρμογές ή κατασκοπευτικά εργαλεία;


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ «ΤΑΪΜΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ «TOTOK»



Το «ToTok», μια εφαρμογή συνομιλίας (chat app), που έχει «κατέβει» ήδη σε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της «ψηφιακής κούρσας εξοπλισμών». Ενώ εμφανίζεται ως ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος συνομιλίας με βιντεομηνύματα και μηνύματα κειμένου με τους φίλους και την οικογένεια, είναι στην πραγματικότητα ένα εργαλείο κατασκοπείας, που παρακολουθεί κάθε συνομιλία, κίνηση, ραντεβού, σχέση, εικόνα ή ήχο όσων την εγκαθιστούν. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε δημοσίευμά της στις 22 Δεκέμβρη και λίγες μέρες αργότερα τόσο η «Google» όσο και η «Apple» αφαίρεσαν από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα τη συγκεκριμένη εφαρμογή, περιορίζοντας τη δυνατότητα παραπέρα διάδοσής της και υποστηρίζοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς των «Τάιμς».

 Το «ToTok» είναι μια εφαρμογή, βασισμένη στην αντίστοιχη κινεζική εφαρμογή «YeeCall», που προσαρμόστηκε για χρήση στα Αγγλικά και τα Αραβικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από μια νεοφυή επιχείρηση, με συνιδρυτές έναν Ιταλό, τον Τζάκομο Ζιάνι, και έναν Κινέζο, τον Λονγκ Ρουάν, ο οποίος είχε δουλέψει στην ανάπτυξη του «YeeCall». Το «ToTok» τους τελευταίους μήνες διαδόθηκε γρήγορα στα ΗΑΕ, όπου απαγορεύεται η χρήση ορισμένων λειτουργιών εφαρμογών όπως το «WhatsApp», το «Skype», το «Viber», αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Εκατοντάδες χιλιάδες «κατέβασαν» την εφαρμογή και στην Ευρώπη, στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, με ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι πριν δυο βδομάδες και στις ΗΠΑ, την έδρα των περισσότερων εφαρμογών συνομιλίας και κοινωνικής δικτύωσης.

Ενεργειακά πυράνχας



Συμβολικά, λοιπόν, ας μοιραστούμε δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ευχών για καλή χρονιά, ώσπου να πάρουν οι λαοί στα χέρια τους και τη ροή και τις στρόφιγγες διανομής του φυσικού και παραγόμενου πλούτου.

Με μια πιρόγα δεν διασχίζεις τη Μεσόγειο. Ούτε στο Αιγαίο μπορείς να αρμενίσεις μ’ αυτήν. Ακόμα κι αν καβαλήσεις τους στίχους που μελοποίησε ο τεράστιος κι απέθαντος Θάνος, ακόμα κι αν ξέρεις γκέμια ατίθασα να κρατάς, το πελώριο ερώτημα παραμένει στην αιματηρή του θέση: Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά;

Κι όμως η καινούργια χρονιά, ανάμεσα σε λαμπιόνια και καζαμίες, μπήκε με έναν «διαβολικά καλό» σταυρό του νότου, εκεί στη Μεσόγειο, νότια κι ανατολικά, όπου περιπλέκονται σωλήνες, αγωγοί, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, αποβατικά, πλωτά γεωτρύπανα, σκάφη, αεροπλάνα, γλώσσες, στολές, πολιτισμοί, κέρδη και υπολογισμοί των κολοσσών. Οχι της Ρόδου, μήτε του μύθου, αλλά των ενεργειακών κολοσσιαίων σχεδίων και συμβόλων ισχύος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.