Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ «Μαζί με τα αδέρφια μας της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα»

 

Από τις πύλες των δύο χώρων δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι δίνουν έναν τεράστιο αγώνα
Από τις πύλες των δύο χώρων δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι δίνουν έναν τεράστιο αγώνα

 

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» και Εργαζομένων στο εργοτάξιο Μεταλλείων Ολυμπιάδας «Στοά 59» σημειώνουν:

«Αδέρφια μας εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ,

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Δεκάδες δισ. ευρώ στο «ταμείο του πολέμου» των ΝΑΤΟ και ΕΕ

 

Τεράστια τα κεφάλαια που κατευθύνονται στις «αμυντικές» βιομηχανίες τα επόμενα χρόνια

 

Με 40 δισ. ευρώ ετοιμάζονται τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να χρηματοδοτήσουν το καθεστώς του Κιέβου για το επόμενο έτος! Τη δήλωση αυτή κάνει στο «Reuters» ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ ένας Δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, τονίζοντας ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ήδη ζητήσει από τα κράτη - μέλη να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Ταυτόχρονα, ο βηματισμός προς την «οικονομία πολέμου» συνεχίζεται και σε επίπεδο ΕΕ. Η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, που αποφασίστηκε στη σύνοδο της ΕΕ στις 28-28 Ιούνη, κατέληξε στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δαπανών στην πολεμική βιομηχανία, σε μια ακόμα διέξοδο σε πεδία κερδοφορίας για τα τεράστια κεφάλαια του κλάδου των στρατιωτικών εξοπλισμών. Μια στροφή που σηματοδοτεί το πέρασμα σε ακόμα πιο οξυμένη φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την οποία η ΕΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει, οπλισμένη «μέχρι τα δόντια», κατεύθυνση στην οποία πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο.

33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ Τιμήθηκε ο Δημήτρης Τσιάρας, πρώτος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)

 

Με μια σεμνή εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση και σεβασμό προς μια αλύγιστη στάση ζωής, μια ακάματη δράση που αποτελεί έμπνευση για το σήμερα και το αύριο, η ΚΝΕ τίμησε τον πρώτο γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης, Δημήτρη Τσιάρα, με αποκαλυπτήρια μνημείου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Η ΚΝΕ ενέταξε αυτή την ξεχωριστή στιγμή στο πλαίσιο του 33ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου που αυτές τις μέρες μεταφέρει το αγωνιστικό, ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο μήνυμα του στην Χαλκιδική. Νέες και νέοι, κρατώντας περήφανα κόκκινες σημαίες, πάνω στα χνάρια της φυλακής που υπήρχε σε εκείνο ακριβώς το σημείο, στάθηκαν ακριβώς στα ίχνη του κτίσματος, όπου διακρίνονται ακόμα τα περιγράμματα των κελιών, φτάνοντας από την κατασκήνωση για να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση τιμής. «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» τα συνθήματα - υπόσχεση συνέχισης, όταν κάτω από την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ αποκαλυπτόταν η τιμητική πλάκα. Σε μια συγκινητική στιγμή, από μπροστά της πέρασαν ένας ένας οι συγκεντρωμένοι αποδίδοντας φόρο τιμής.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Με το βλέμμα στραμμένο στους προβληματισμούς της αστικής τάξης και στη λαϊκή δυσαρέσκεια

 

Διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο να βρεθούν τα σχήματα και οι ισορροπίες που θα υλοποιήσουν
Διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο να βρεθούν τα σχήματα και οι ισορροπίες που θα υλοποιήσουν
Πηγή: Eurokinissi

 

Στο φόντο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη έχουν πυροδοτηθεί διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος. Το σίγουρο είναι ότι δεν αφορούν μόνο τον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, κάτι που φάνηκε καθαρά και με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Μ. Κοττάκη, από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις τόσο στη σοσιαλδημοκρατία όσο και στη ΝΔ, που εξελίσσονται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες και προβληματισμούς σε κόλπους της αστικής τάξης. Προβληματισμούς και ανησυχίες για τη δυνατότητα διαχείρισης της εργατικής - λαϊκής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε και στις ευρωεκλογές, αλλά και συνεχίζει να συναντιέται σε διάφορα αγωνιστικά μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, με τους κομμουνιστές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η καταγραφή μιας ενισχυμένης, ευρύτερης πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορη στα αστικά επιτελεία, το αντίθετο. Γι' αυτό άλλωστε παρατηρούμε μετεκλογικά το απόλυτο θάψιμο κάθε παρέμβασης ή δραστηριότητας του Κόμματος από τα αστικά ΜΜΕ.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Ιούλη 2024

 


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Ιούλη 2024:

 

  • 33η Αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ. Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών.
  • Την Κυριακή 7 Ιούλη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο | Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.
  • Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία η κατασκήνωση στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Μεγάλη εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής για το μακελειό στα Βαλκάνια.
  • Με ατζέντα - φωτιά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τρίτη.
  • Χιλιάδες νέοι, λίγες μέρες πριν την πολεμική σύναξη στις ΗΠΑ, στέλνουν μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς.