Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η δύσπνοια των πολιτών και πώς αντιμετωπίζεται

 


 

Γράφει ο Ανδρέας Μάζης

Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών αναπνέουν καθαρό αέρα, ενώ στις πόλεις το θέμα ενίοτε προβληματίζει τους κατοίκους. Υπάρχει ρύπανση, λόγω βιομηχανίας, τροχοφόρων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων των πολιτών. Αναφορικά με την Πάτρα το πρόβλημα εντοπίζεται σοβαρά, από πολιτικό παράγοντα κάποιου -τέλος πάντων- σοβαρού κόμματος,  ο οποίος έφα προσφάτως ότι υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, λόγω της δράσης της δημοτικής αρχής!!! Κάλεσε μάλιστα ΟΛΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις, που δραστηριοποιούνται στην πόλη να ενωθούν και  να δεσμευτούν για συνεργασία, προκειμένου  να φύγει η παράταξη Πελετίδη και… ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ η πόλη. (Για άλλες πόλεις, όπως Περιστέρι, Καισαριανή κ.α. δεν αναφέρθηκε). Σαν μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στριμώχτηκα, καθώς έχω παιδιόθεν μια ευαισθησία στο αναπνευστικόν, και σκέφτηκα: Ρε, λες να φταίει  η παράταξη Πελετίδη που έχω πλακωθεί στα εισπνεόμενα και τρέχω στους συναδέλφους πνευμονιολόγους, 9 χρόνια τώρα;

ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» Καμία υποχρέωση προστασίας της φύσης όταν πρόκειται για ΑΠΕ!

 

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η ευρωενωσιακή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» καταστρέφει το περιβάλλον και συνθλίβει τα λαϊκά συμφέροντα

 

Ανακοίνωση σχετικά με τον ευρωενωσιακό Κανονισμό για τη λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης», ο οποίος ψηφίστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

Ο Κανονισμός για τη λεγόμενη "αποκατάσταση της φύσης", τον οποίο παρουσίασε η Κομισιόν, είναι ενταγμένος στη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", της ΕΕ. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την "αποκατάσταση χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων, αστικών, γεωργικών και δασικών οικοσυστημάτων" θα αναλάβουν τα σχετικά έργα με κρατικό χρήμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, μόνιμα υποζύγια της κρατικής και ευρωενωσιακής φορολεηλασίας.

Καινοτομίες


Για μια Ελλάδα που «έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη», μέσω μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των μπαταριών, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη δημιουργία «καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τα αποθέματα βωξίτη, νικελίου και άλλων τέτοιων υλικών. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με την «ειδική διαχείριση», με βασικό αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, που θα έληγαν στις 15 Ιούλη. Στη Λάρυμνα, το εργοστάσιο της μοναδικής επιχείρησης που εκμεταλλεύεται μεγάλα αποθέματα νικελίου, της μοναδικής εγκατάστασης στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο, ρημάζει καθημερινά, την ώρα που οι εργαζόμενοι ζητάνε μέσα και εργαλεία για να το κρατήσουν όρθιο. Η κυβέρνηση εδώ και πάνω από 3 χρόνια προσπαθεί να τους πετάξει σαν «την τρίχα απ' το ζυμάρι», να τους ξεσπιτώσει για να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Και τώρα, με φόντο αυτή τη βαρβαρότητα, εξαγγέλλει «καινοτόμες επενδύσεις» με τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτές είναι οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι, οι «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» και η απαξίωση κάθε δικαιώματος. Ετσι κατακτιέται η «ενεργειακή μετάβαση», για την οποία καμαρώνει ο υπουργός, αν και δικαίως η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα από τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που καταφέρνουν να μένουν όρθιοι και να παλεύουν.

ΚΝΕ: «Ονειρό τους ήταν και πάει...»

 

Οριστικοί τίτλοι τέλους για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Την επίσημη ανακοίνωση για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας - την οποία είχαν ακυρώσει στην πράξη με τις κινητοποιήσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι - έκανε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, που ανακοίνωσε ότι οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς. Οπως είπε συγκεκριμένα, «η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστήμια μπροστά. Μπορεί να μην χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό. Η ΕΛ.ΑΣ. θα μπαίνει στα ΑΕΙ όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό».

Για την ιστορία, μιλάμε για ένα σώμα που ποτέ δεν κατάφερε να λειτουργήσει όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς με το που επιχείρησε να κάνει την ...εμφάνισή του πέριξ της πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, οι ίδιοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με τις κινητοποιήσεις τους επέβαλαν να αποσυρθεί από το ίδρυμα. Την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενες απόπειρες εμφάνισης του σώματος αυτού. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καθώς και διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, που μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις είχαν απορρίψει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπερασπίζονταν τις αποφάσεις τους στην πράξη, με διαδηλώσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και με μαχητικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

«Κανονικότητα» η ενεργειακή φτώχεια, για τις «πράσινες» μπίζνες

 

Eurokinissi

Στα 123,56 ευρώ/μεγαβατώρα έφτασε η τιμή χονδρικής του ρεύματος την περασμένη Πέμπτη, καταγράφοντας υψηλό διμήνου και προσεγγίζοντας τις τιμές όπου κινούνταν τον περασμένο Μάρτη. Επί της ουσίας πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, με το «εκκρεμές» των αυξομειώσεων στην τιμή να ταλαντεύεται πλέον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι βρισκόταν πριν από το φθινόπωρο του 2021.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «μαζεύει καλούμπα» και σε ό,τι αφορά τα προσωρινά μέτρα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, κόβονται μαχαίρι το επόμενο διάστημα τα «οριζόντια» μέτρα με τα οποία επί της ουσίας στηριζόταν η «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων από την άλλη τσέπη του λαού.

Ο «λογαριασμός» άλλωστε καταφτάνει γρήγορα για τα λαϊκά στρώματα, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζει με το «καλημέρα» αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) κατ' απαίτηση του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ώστε να αναπληρωθεί το ελλειμματικό αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ), κενό που έφτασε τα 525 εκατ. ευρώ. Ο λαός καλείται έτσι να πληρώσει άλλη μια φορά για τις επιδοτήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αφού μέσω ΕΛΚΥΩ χρηματοδοτεί το κράτος τα «κοινωνικά τιμολόγια».

Απελευθέρωση ... κερδών


Πηγή: Eurokinissi

 

Μετά τους ομίλους της Ενέργειας, η κυβέρνηση «ξετρύπωσε» και τα ...υπερκέρδη των εφοπλιστών, τους οποίους σχεδόν παρακαλάει να χαμηλώσουν τα ναύλα, παριστάνοντας τον διώκτη της «αισχροκέρδειας» και τον «προστάτη» του δικαιώματος στις διακοπές.

Το θράσος τους δεν έχει όρια. Από τη μια «μπουκώνουν» τους ακτοπλόους εφοπλιστές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για «άγονες γραμμές» τύπου ...Κυκλάδων, τους στηρίζουν με προνόμια και διευκολύνσεις στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, και από την άλλη τούς κάνουν «συστάσεις» να ...σφάζουν με το μπαμπάκι τούς επιβάτες!

Τα πανάκριβα εισιτήρια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών μεταφορών, την οποία προωθούν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια.