Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Αμερικανικό όνειρο ή μήπως εφιάλτης;


 Γράφει ο Νίκος Μόττας


nikos2a

Αμερικανικό όνειρο ή μήπως εφιάλτης; 

Το νέο μακελειό στο Ρόσμπεργκ του Όρεγκον, με τους 9 νεκρούς και 7 τραυματίες, έρχεται να προστεθεί ως άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο στη μακρά ιστορία των ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το περιστατικό, η απάντηση του υποψηφιου για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικάνων Τζεμπ Μπους ήταν αφοπλιστική: «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν». Όσο κυνική κι” αν είναι η δήλωση του, εμπεριέχει μια αλήθεια. Ότι, πράγματι, τέτοιες τραγωδίες είναι συνηθισμένες στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.
Αν μπαίναμε στη διαδικασία να αναφερθούμε στις ένοπλες επιθέσεις που έλαβαν χώρα μόνο τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαζόμασταν τόμους εγκυκλοπαίδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια, από το Γενάρη του 2013 μέχρι και σήμερα, έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ 994 ένοπλες επιθέσεις με απολογισμό 1.260 νεκρούς και 3.606 τραυματίες (εφημ. Guardian).
Το 2012 ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα είχε εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν, στην πολιτεία του Κονέκτικατ, σκοτώνοντας 20 μαθητές και έξι ενήλικες. Το 2007 στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια ένας 22χρονος φοιτητής άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 32 άτομα και τραυματίζοντας 17. Ένα χρόνο πριν, το 2006, ένας πατέρας εισήλθε οπλισμένος σε σχολείο της Πενσυλβάνια κρατώντας ομήρους δέκα μαθητές δημοτικού, απ” τους οποίους σκότωσε τους πέντε και αυτοκτόνησε. Το 1999, στο γυμνάσιο του Κόλουμπαϊν, στο Κολοράντο, δύο οπλισμένοι έφηβοι «καθάρισαν» εν ψυχρώ 12 συμμαθητές τους και τη δασκάλα τους, τραυματίζοντας συνολικά 24 άτομα. Το 1989, ένας 26χρονος είχε ανοίξει πυρ με ένα αυτόματο καλάσνικοφ σε νηπιαγωγείο του Κλίβελαντ σκοτώνοντας πέντε μικρά παιδιά και τραυματίζοντας τριάντα. Εάν πάμε πολλές δεκαετίες παλαιότερα, το 1927, θα βρούμε την υπόθεση ενός 55χρονου που σε επιχείρηση αυτοκτονίας αφαίρεσε τη ζωή 38 παιδιών σε σχολείο του Μίσιγκαν.