Τρίτη 13 Απριλίου 2021

“‘Οχι αγαπητέ πάπα Φραγκίσκε, η κοινοκτημοσύνη δεν είναι καθόλου χριστιανική πράξη” – Απάντηση του ΚΚ στην Ιταλία στον έμμεσο αντικομμουνισμό του Ποντίφηκα



 

Ως “χριστιανική και όχι κομμουνιστική” χαρακτήρισε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας την κοινοκτημοσύνη, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Ιταλών κομμουνιστών, που υπενθύμισαν το βίο και την πολιτεία της Αγίας Έδρας ανά τους αιώνες.

Με ένα σύντομο, αλλά καυστικό σχόλιο, απάντησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας σε πρόσφατο ισχυρισμό του πάπα Φραγκίσκου, ότι η κοινοκτημοσύνη είναι χριστιανικό και όχι κομμουνιστικό χαρακτηριστικό, σε μια έμμεση πλην σαφή προπαγανδιστική προσπάθεια να εμφανίσει την Καθολική Εκκλησία ως φορέα κοινωνικής δικαιοσύνης, απαξιώνοντας παράλληλα το κομμουνιστικό κίνημα.

Ολόκληρο το κείμενο αναφέρει:

Προωθούν την κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας για την ψήφο των αποδήμων - ΚΚΕ: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και η συμπαιγνία

 

 

Σε απόλυτη συμπαιγνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ σπεύδει να αλλάξει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων, καταργώντας κάθε δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Σαν έτοιμη από καιρό, και αξιοποιώντας ως «λαγό» τη στάση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη, με απόφαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους. 

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει οι ομογενείς να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα αίρει αυτούς τους δύο περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη

Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 

 Του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Στη διεθνή σκηνή παρατηρείται ιδιαίτερη κι έντονη κινητικότητα. Η αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή προχωράει σε πολλά μέτωπα. Η Κίνα διεισδύει σε νέους στρατηγικούς χώρους, με το νέο «Δρόμο του Μεταξιού». Το ευρωατλαντικό μπλοκ στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ουκρανία αντιπαρατίθεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας και η περιοχή μετατρέπεται σε πολύ «θερμή εστία». Οι θέσεις της ΝΑΤΟικής Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, για το Βόσπορο, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου».

Επιβεβαιώνεται η ανάλυση του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και ο κίνδυνος γενικευμένων στρατιωτικών αναμετρήσεων με θύματα τους λαούς είναι υπαρκτός.

“Οι Γερμανοί Ναζί είναι φίλοι μας…” – Εκδήλωση τιμής στην Κρήτη για τους Ναζί εισβολείς αλεξιπτωτιστές!

 

 

Μπορεί να μη βρέθηκαν δωσίλογοι να τιμήσουν τις προάλλες του Ναζί για την 80ή επέτειο από την εισβολή τους στην Ελλάδα, ωστόσο μες στον Μάη είναι προγραμματισμένη μια τιμητική εκδήλωση για τους Ναζί αλεξιπτωτιστές και την αεραπόβασή τους στην Κρήτη που ήταν το πρώτο βήμα της επιχείρησης “Ερμής” για την κατάληψη του νησιού.

Διοργανωτής είναι η “Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών” που καλεί τα μέλη της στο Μάλεμε των Χανίων για μια βδομάδα (17-23 Μαΐου), με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και… “επικό event αναβίωσης” της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το συνοδευτικό μήνυμα στην αφίσα που λέει:

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

 
 

Σε αποκλεισμό της Πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν από νωρίς το πρωί σήμερα, μέρα πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δασολογίας, Πληροφορικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Γαλλικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Αγγλικού και του ΣΟΦΕΘ.

Παράλληλα καλούν στη σημερινή εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων από κοινού με τους εργαζόμενους του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση στις 12.00 μπροστά από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

Στις 14 και 15 Απρίλη θα κλιμακώσουν τη δράση τους με διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ.

Σχολές


Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για «χαμηλές προσδοκίες» από την αυριανή επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα και διαρρέει πως το μόνο ζήτημα είναι «να κρατηθούν ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου», ένας κανονικότατος «διάλογος» γίνεται αυτές τις μέρες, με παρεμβάσεις πρώην πρωθυπουργών, άλλων πολιτικών, διπλωματικών στελεχών και δημοσιολόγων, για το ποια είναι η «καταλληλότερη γραμμή» στο παζάρι με την Τουρκία και αν αποδείχθηκε διαχρονικά αποτελεσματικότερη η «σχολή της αδράνειας» ή αυτή της «ενεργητικότητας». Αν κάτι παραμένει όμως σταθερό όλα αυτά τα χρόνια, είναι η βαθιά εμπλοκή της χώρας και του λαού στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που εκθέτουν σε μόνιμο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Μέσα σ' αυτό το ευρωατλαντικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν «σινικά τείχη» ανάμεσα σε «σχολές». Αυτό μαρτυράει το γεγονός ότι η μία κυβέρνηση παραλάμβανε τη σκυτάλη από την προηγούμενη, στη βάση της «εθνικής γραμμής», είτε το παζάρι επιταχυνόταν είτε επιβραδυνόταν. Το ζήσαμε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και - παρά τις αντιδράσεις της - σήμερα η ΝΔ θέτει ως στόχο την «πιστή εφαρμογή της». Ακόμα κι εκεί που εκφράζονται διαφοροποιήσεις, δεν χάνεται ο στόχος του συμβιβασμού κάτω από την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, πόσο μάλλον σήμερα που τα μονοπώλια πιέζουν για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου και οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα. Από τη σκοπιά λοιπόν των λαϊκών συμφερόντων, αυτή είναι ...η εξής μία «σχολή» που πρέπει να πάρει απάντηση, παλεύοντας για απεμπλοκή από τα ευρωατλαντικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του κεφαλαίου.

Επενδύσεις

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Την «εκτόξευση του ελατηρίου» που συμπιέστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και θα προκαλέσει «αναπτυξιακό άλμα», όταν φύγει η βαριά σκιά της από την οικονομία, προαναγγέλλουν τα αστικά επιτελεία, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα καλύτερα είναι μπροστά.

Ισχυρίζονται λοιπόν ότι η «δοκιμασία» της πανδημίας φτάνει στο τέλος της και ότι όλες οι προϋποθέσεις για μια γενναία οικονομική ανάκαμψη την «επόμενη μέρα» βρίσκονται στο τραπέζι: Συσσωρευμένα κεφάλαια, επενδυτικό ενδιαφέρον και προπάντων τα δεκάδες δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελέσουν «λίπασμα» σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Και μόνο η αναφορά στα συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν είναι ομολογία ότι την κρίση δεν την προκάλεσε η πανδημία. Όπως σημειώνεται και στο δεύτερο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, «η πανδημία έπαιξε ρόλο στον χρόνο και στο βάθος εκδήλωσης της κρίσης, όμως δεν ήταν η αιτία της. Λειτούργησε σαν καταλύτης, σαν ένα πρόσθετο χειρόφρενο στην κίνηση της διεθνούς οικονομίας που είχε ήδη επιβραδυνθεί. Η επιβράδυνση που εμφανίστηκε ήδη το 2019 ανέδειξε το μεγάλο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους».