Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Επικυρώνεται η συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ



Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει, 28/6/1979, τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

Η αστική τάξη της Ελλάδας, τη διαπλοκή της με το ξένο κεφάλαιο την υλοποίησε πολύμορφα, αλλά από τη 10ετία του '60 σύναψε ειδική σχέση με την ΕΟΚ ενώ στα 1979, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίζει την ένταξη της χώρας, ως πλήρες μέλος, στην Κοινότητα και από την 1/1/1981 αρχίζει η συμμετοχή της σ' αυτήν.


Από τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ έως την πλήρη ένταξη

Η Ελλάδα συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην ΕΟΚ τότε, στην ΕΕ σήμερα, από το 1981. Ηταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θείο του σημερινού πρωθυπουργού, που τα προηγούμενα χρόνια διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, η οποία με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μετεξελίχτηκε στη σημερινή ΕΕ. Η ΝΔ το 'χει καύχημα πως δική της κυβέρνηση ήταν αυτή που ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΕ και έβαλε το λαό στη στρούγκα των συνασπισμένων καπιταλιστικών κρατών, με όλα τα δεινά που του 'χει φέρει αυτός ο ζυγός. Αλλά η ιστορία της σχέσης της ελληνικής ολιγαρχίας με τη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική συμμαχία ξεκινά από πολύ πιο μακριά, αρχές της 10ετίας του '60.

Ο αγώνας για να μην παραδοθούν τα Αγραφα στα επιχειρηματικά συμφέροντα βάζει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες


Συζήτηση με τον Κώστα Κουβαρά και τον Ηλία Στουρνάρα για τη σημαντική πείρα από τη δράση του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα

Σωματεία και φορείς της Καρδίτσας που έχουν συγκροτήσει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα συνεχίζουν την πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Για το περιεχόμενο αυτής της δραστηριότητας ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κώστα Κουβαρά, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας, και τον Ηλία Στουρνάρα, πρόεδρο του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

-- Ποια είναι τα σχέδια για τα αιολικά πάρκα στα Αγραφα; Ποιες οι συνέπειες για την περιοχή, το περιβάλλον, τους κατοίκους;

Κώστας Κουβαράς: Μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει η αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων με 40 ανεμογεννήτριες, αλλά ο σχεδιασμός είναι για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής αιολικής δύναμης. Αυτή η εγκατάσταση προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

«Καύσιμο» για τα κέρδη της «ΤΙΤΑΝ» η υγεία και η ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών


Οι 128 Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας

Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη
Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη
Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς που φέρνουν τον καρκίνο στις γειτονιές του και τις μετατρέπει σε πραγματικούς θαλάμους αερίων, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και όλοι όσοι συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF - SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία.
 
Αυτό φανερώνουν οι μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις αλλά και οι συμβολικές δράσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και εν μέσω καραντίνας, οπότε η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει το θέμα της αδειοδότησης της καύσης στην «ΤΙΤΑΝ». Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες συσκέψεις των φορέων προκειμένου να καθοριστεί η συνέχιση των δράσεων.

Οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς, ανεξάρτητα από διαφορές, πεποιθήσεις και πολιτική τοποθέτηση, απαιτούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να δώσει άδεια καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» και παράλληλα να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, ορθώνουν ανάστημα στις επιχειρήσεις, που νομίζουν ότι θα εξαγοράσουν τις συνειδήσεις του κόσμου με «δωράκια».