Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Σκηνοθετώντας το αντιδικτατορικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ (29 ΜΑΗ 1935 - 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2022)

Η λαϊκή επιθεωρησιακή παράσταση που προανήγγειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 

Το «σαλόνι» του προγράμματος της αντιδικτατορικής επιθεωρησιακής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη λαϊκή σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Καζάκου, όπου αναγράφονται όλες κι όλοι που διακινδύνευσαν για να ανάψει το καθοδηγητικό φως μέσα στο σκοτάδι της σκλαβιάς
Το «σαλόνι» του προγράμματος της αντιδικτατορικής επιθεωρησιακής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη λαϊκή σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Καζάκου, όπου αναγράφονται όλες κι όλοι που διακινδύνευσαν για να ανάψει το καθοδηγητικό φως μέσα στο σκοτάδι της σκλαβιάς
Η εκ των υστέρων ανάγνωση της αντιδικτατορικής επιθεωρησιακής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τη σκηνοθετική αναγεννητική ματιά του Κώστα Καζάκου, μας παραδίδει ένα θεατρικό κείμενο, το οποίο δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος και δεν έχει καλλιτεχνικά ξεθωριάσει.

Το εγχείρημα να αρθρωθεί ο αντιστασιακός λόγος μέσα στα συγκεκριμένα ιστορικά δεδομένα, δεν το κρατάει εγκλωβισμένο στην εποχή του. Αντίθετα, αποτελεί ένα πρότυπο κι ένα παράδειγμα που οφείλει να ακολουθεί το σύγχρονο θέατρο, ώστε να απελευθερώνει τον θεατή από την ταξική χειραγώγηση.

Μετά την κακοφορμισμένη εγκαθίδρυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το εμπορικό θέατρο, το οποίο κυριαρχεί, δεν προσφέρει λαϊκή διασκέδαση στο ταξικά συνειδητοποιημένο υποκείμενο της Ιστορίας. Το νανουρίζει με επικαιρικά ευκολοχώνευτα σατιρικά επεισόδια, που αντιμετωπίζουν την πολιτική ζωή αυτού του τόπου, υιοθετώντας κυρίως ανδρείκελα ρόλων, αντί να πλάθουν χαρακτήρες με σάρκα και οστά.

Συνήθως, τα κείμενα και οι ερμηνείες τους μένουν στον αφρό των γεγονότων, χωρίς να πηγαίνουν στην πηγή της γένεσής τους, ώστε να αναδειχθεί ο συγκρουσιακός χαρακτήρας της νεοελληνικής κοινωνίας. Εξ ου κι εκτονώνονται σε ασκήσεις ψευδεπίγραφης θεατρικότητας μπροστά στον καθρέφτη των καθυποταγμένων παραγωγικών δυνάμεων και σχέσεων.

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων

 

Συνάντηση με την UNESCO για το θέμα είχε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

 

Από την πρόσφατη καταστροφή του αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα
Από την πρόσφατη καταστροφή του αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη συνάντηση με τον διευθυντή για τις εξωτερικές σχέσεις της UNESCO, Genz Seiti, και τον διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού, Lazare Eloundou Assomo. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το ζήτημα των εντεινόμενων καταστροφών και βανδαλισμών αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων σε σειρά χωρών της Ευρώπης, που μάλιστα πολλές φορές συνοδεύονται και με αντικατάστασή τους από ναζιστικά κατασκευάσματα. Ζήτησαν την κατεπείγουσα λήψη μέτρων προστασίας τους και τον τερματισμό των καταστροφικών ενεργειών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών διοίκησης, ναζιστικών ομάδων. Τόνισαν την ανάγκη να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή τους, καθώς και να παύσει κάθε δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος όσων τα υπερασπίστηκαν.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν, επίσης, ενδεικτικό κατάλογο με καταστραφέντα και βανδαλισθέντα μνημεία σε χώρες όπως Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Γερμανία, χώρες των Βαλκανίων κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της UNESCO ευχαρίστησαν τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για την ενημέρωση που έκαναν και στη συνέχεια παρουσίασαν τις προσπάθειες που κάνει ο Οργανισμός τους να καταγράψει τα καταστραφέντα μνημεία. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί 18 μνημεία στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 5 είναι σοβιετικά και 177 στην υπόλοιπη χώρα. Σημείωσαν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν αυτήν την καταγραφή και θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους παρέδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ «Μαλαματίνας συνέχεια»

 

 

Πώς συνδέεται η ζωή μας με κάποιες στιγμές χαράς και γλεντιού ακούσματα, μυρωδιές, γεύσεις κι αμέσως έρχονται φευγαλέα οι εικόνες. ένα αυτοσχέδιο γλέντι στη γειτονιά μετά τον μόχθο της μέρας, τα χρώματα του φτηνού κρασιού στο ποτηράκι και πάνω απ' όλα εκείνο το λυτρωτικό «Άντε να πάνε κάτω τα φαρμάκια και να πεθάνει ο Χάρος αδέρφια!».

Κι αύριο πιο δυνατοί κι αισιόδοξοι ξανά στο μεροδούλι επειδή «πολλά δε θέλει ο άνθρωπος να 'ναι ήρεμος...», όπως λέει κι ο μεγάλος Ελύτης.

Θέλει τη δουλειά και τη σχόλη του, να τα βγάζει πέρα με τα τρέχοντα και να μπορεί να πιει κι ένα ποτηράκι, βρε αδερφέ. Μια «Μαλαματίνα», που έφτασε με τα χρόνια να είναι συνώνυμο της ρετσίνας.

ΕΛ. ΒΑΓΕΝΑΣ Ο κύβος (της ακροδεξιάς) ερρίφθη! Για άλλη μια φορά…

 

  Πηγή: Associated Press

 

* Του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών έδωσαν την ευκαιρία να διαβάσουμε νέες δακρύβρεχτες αναλύσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς. Είχαν, βέβαια, προηγηθεί ανάλογα εκλογικά αποτελέσματα σε Σουηδία και πιο πριν στη Γαλλία. Σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού «τόξου» από τη ΝΔ έως το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 εκφράστηκαν ποικιλότροπες «ανησυχίες» για την άνοδο της ακροδεξιάς, των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων.