Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

«Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη» (AUDIO)

 
«ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ» - ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥΚΗΣ

«Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη» (AUDIO)

 

00:00
00:00
 
 902.gr
 
Του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ «Ελληνοφρένεια» της 5ης Φεβρουαρίου)
 
Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για τη θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς.

Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης.

Για τη δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα.

Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα.

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη, τον Καμπανέλλη, τον Αναγνωστάκη, τον Βάρναλη.

Ευχαριστώ, γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του, έμαθα τη σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση.

Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν αυτό που είμαι. Νομίζω, κανείς μας δεν θα ήταν αυτό που είναι.

Υπόθεση ΠΓΔΜ: Η αδιέξοδη και επικίνδυνη «ονοματολογία»






Από

Δύσκολη η υπόθεση της ονομασίας των παιδιών ακόμη και για τα σύγχρονα ζευγάρια. Πολλοί καυγάδες για τα πολυπόθητα «βαφτίσια» όταν έρχεται η ώρα τους. Λίγο οι θελήσεις του ζευγαριού, λίγο περισσότερο οι απαιτήσεις των συμπέθερων τους και από κοντά οι απαιτήσεις της εκκλησία για τους νονούς αφενός που να μην έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο και αφετέρου να γνωρίζουν και ν’ απαγγέλουν το «Πιστεύω»…

Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ονομασίες χωρών και μάλιστα γειτονικών τα πράγματα σίγουρα γίνονται δυσκολότερα και πιο σύνθετα. Τι και αν οι «συμπέθεροι» (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε) βιάζονται για τα βαφτίσια; Τι και αν οι «νονοί» γνωρίζουν καλά το «Πιστεύω» που δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου των χωρών τους αλλά και άλλων μεγαλύτερων χωρών (παρά τις αντιθέσεις τους για τη μοιρασιά); Υπάρχει όμως και ο παράγοντας λαός, το πολιτικό κόστος, οι σχεδιασμοί των πολιτικών εξελίξεων για την επόμενη μέρα…

Η συνταγή «Novartis»




Η συνταγή «Novartis» – του Γεράσιμου Χολέβα

 

 
 
Mε αφορμή την είδηση πως δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση της 
 φαρμακοβιομηχανίας Novartis, επαναφέρουμε δημοσίευμα μας, ένα χρόνο πριν. Σημειώνουμε ότι δεν αφορά την ελληνική υπόθεση με όσα προκύπτουν από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά τη «συνταγή  Novartis» παγκοσμίως.
   
Ημεροδρόμος 5-2 -2018

Η υπόθεση «Novartis», στην Ελλάδα, φαίνεται πως είναι ακόμα στην αρχή. Μετά και τη νέα προκαταρκτική έρευνα, για διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων από στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση. 

Η περιγραφή μοιάζει γνωστή: Μίζες, επίσημα και ανεπίσημα «κυκλώματα» που εξυπηρετούνται, και πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Η απαραίτητη έρευνα, με τους τρόπους που προβλέπεται, θα οδηγήσει σε πραγματικά δεδομένα. Με βάση αυτά να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν χωρίς εκπτώσεις και συγκαλύψεις , να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία, να «μπούνε στη φυλακή τα λαμόγια». Ναι, σε όλα αυτά.

Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία.




Κ. Πελετίδης: Μιλάτε για «ανάπτυξη» όταν λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία από την πείνα

 


Η παρέμβαση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο 9ο «Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 

Κύριοι Υπουργοί Κυρίες και Κύριοι, Καλημέρα σας,

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Για δεκαετίες παρακολουθούμε τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων, Τοπικών Αρχών, να πείσουν τον Πατραϊκό λαό ότι θα φέρουν την ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες συνέδρια με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, με πιασάρικους τίτλους, προσπαθούσαν να πείσουν ότι ήρθε η ώρα. Οι στόχοι που έβαζαν ικανοποιήθηκαν. Έγινε η μεγάλη περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Νέο Λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο , Βιομηχανική Ζώνη, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός.
 Τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. Μεσογειακά Προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 – 2006, 2007- 2013, 2014 – 2020. Πάτρα Ολυμπιακή Πόλη, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, το ίδιο σκηνικό βλέπουμε να στήνεται τώρα και με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.

Μ’ όλα αυτά στην Πάτρα, σήμερα, το 2018, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα, την στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 8 φορές τον πληθυσμό του. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, 10.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 34.000 ανέργους, γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς δούλου. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η ανάπτυξή τους «χτίζεται» πάνω στα νεκροταφεία των εργατικών δικαιωμάτων


Μέσα σε κλίμα καλλιέργειας προσδοκιών απ' την κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά «αναπτυξιακών» συνεδρίων που διοργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις περιφέρειες της χώρας. Το 9ο κατά σειρά «αναπτυξιακό» συνέδριο πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 5 και 6/2/18.
 
Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στο να προπαγανδίζει την έξοδο από τα μνημόνια και τα οφέλη από τη μεταμνημονιακή ανάπτυξη, ενώ η Περιφέρεια τονίζει τη σημασία της υπόψη διαφημιζόμενης ανάπτυξης για τον τόπο μας. Δεν μας εκπλήσσει η ταύτιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα, γιατί γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από πολιτικές ταμπέλες που προβάλλουν, αλλά και τις εκλογικές στηρίξεις που είχαν, κινούνται στις ράγες της ίδιας στρατηγικής που δεκαετίες εφαρμόζεται στη χώρα μας, με καπιταλιστική κρίση και μη.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι θα βγούμε από τα μνημόνια.

Σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;