Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Ο,τι να 'ναι


«Ολα για τις δουλειές» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος κυριακάτικης εφημερίδας που παρατηρεί ότι «η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων». Ο τίτλος αυτός μας θύμισε ένα παλιότερο προεκλογικό σύνθημα στα χρόνια της κρίσης, «δουλειές, δουλειές, δουλειές», με το οποίο γινόταν προσπάθεια να αποδεχτεί ο λαός όλα τα σκληρά μέτρα, στο όνομα του να έρθουν επενδύσεις, να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, στα χρόνια της ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να παίρνει σβάρνα τις διάφορες ευρωπαϊκές, ασιατικές και αμερικανικές πρωτεύουσες για να διαφημίσει τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ως «εγγύηση» για κερδοφόρες επενδύσεις. Αυτό είναι άλλωστε το διαβατήριο για να επιστρέψει η Ελλάδα στην «επενδυτική ατζέντα» των ξένων. Οσο για τις δουλειές που φέρνει η ανάπτυξη, δεν υπάρχει νέος και νέα στην Ελλάδα που να μην έχει εμπειρία από τους άθλιους μισθούς, τα ατελείωτα ωράρια, τις σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, τις απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Ολα αυτά δηλαδή που ανεβάζουν ένα σκαλοπάτι πιο πάνω την εκμετάλλευση, ακόμα και σε κλάδους με μεγάλη παραγωγικότητα και υψηλότερους σχετικά μισθούς. Το «δουλειά να 'ναι κι όπως να 'ναι» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εργαζόμενους και άνεργους, γιατί σημαίνει μισοζωή. Τώρα που το κεφάλαιο πανηγυρίζει για την επιστροφή στην ανάπτυξη, πρέπει να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων από το λαό, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ


Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου
 
 
Οι συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα σχέδιά τους μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο το λαό σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων

Το τι μεθοδεύουν οι Αμερικανοί, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μέσα από την αναθεώρηση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας», φαίνεται ανάγλυφα από όσα σχεδιάζουν για επέκταση των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, όπως τα αποκαλύπτει σήμερα αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης».
 Φαραωνικά σχέδια, που «κουμπώνουν» πάνω στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με τη βάση να παίρνει «φωτιά» το αμέσως επόμενο διάστημα, με αύξηση των δυνατοτήτων της να συντονίσει αεροπορικές επιχειρήσεις και στρατηγικές αερομεταφορές (όπλων, πυρομαχικών, λοιπών πολεμοφοδίων και προσωπικού), προς και από τα μέτωπα όπου επιχειρούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι παρεμβάσεις στη βάση της Σούδας από τη μια επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία που έχει για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, και από την άλλη προδίδουν πολεμική προετοιμασία, καθώς αναβαθμίζονται υποδομές κρίσιμες για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων.

Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο γιατί βιάζονται να ανανεώσουν τη Συμφωνία για τις βάσεις και επαληθεύεται ταυτόχρονα ότι ο λαός μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μαγνήτη κινδύνων από την ελληνική ιμπεριαλιστική εμπλοκή.

Ορμητήριο αγώνα, όχι πολέμου!



Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με την ομολογία του υπουργού Άμυνας ότι η νέα «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει τη χρήση και άλλων στρατιωτικών υποδομών, αεροδρομίων και λιμανιών σε όλη τη χώρα, πρέπει κυριολεκτικά να σημάνει ξεσηκωμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύει το μέλλον της σημερινής και των επόμενων γενεών, καθιστώντας τη χώρα προγεφύρωμα πολεμικών αποστολών και επεμβάσεων και επομένως μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό, σε μια περίοδο που οξύνονται σταθερά οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ηχούν τα τύμπανα νέων πολέμων.