Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Αθλιο προπαγανδιστικό βίντεο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία! – «Ασέβεια στους νεκρούς, διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας» απαντούν οι υγειονομικοί

 

Οργή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε διαφημιστικό βίντεο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο παρουσιάζει την «δική του πραγματικότητα» σχετικά με την κατάσταση και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Η αθλιότητα της κυβέρνησης, η οποία έχει άπλετο χρόνο και ενδιαφέρον για να κατασκευάζει επικοινωνιακά τρικάκια αλλά όχι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, διαπράττεται την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στους θανάτους από covid-19 όλους τους τελευταίους μήνες. Και καθώς ο αντίκτυπος της μεγάλης έκρηξης κρουσμάτων με την εισβολή της μετάλλαξης Όμικρον θα έπρεπε να έχει περάσει, η χώρα μας μετράει σχεδόν καθημερινά τριψήφιο αριθμό απωλειών. 

«Η πραγματικότητα σε αριθμούς» είναι ο τίτλος του επίμαχου βίντεο, το οποίο καταλήγει με τη φράση «τα ψέματα τελείωσαν» ( εδω το βίντεο του υπουργείου Υγείας: https://www.youtube.com/watch?v=jYqNJicDDFc&t=1s)

Στο ταμείο

 

«Μετά την ιδιαίτερα σημαντική υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA), η κυρίαρχη προσδοκία της κυβέρνησης είναι (...) να κεφαλαιοποιήσουμε (...) στο μέγιστο τα οφέλη της εν λόγω Συμφωνίας». Αυτά είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών. Και μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να τσακώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου για το «τίμημα», αλλά σίγουρα τις συμφωνίες τους με τις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να τις «κεφαλαιοποιούν», βυθίζοντας τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Δεν έχει παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και για τις συνεχείς «πρόβες πολέμου» που κάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από κοινού με τις ΗΠΑ. Δεν έχει παρά να δει το πώς «χτίζεται» η αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, με την πολιτική που δίνει «αέρα στα πανιά» των αμφισβητήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, και τόσα άλλα. Οσο όμως η αστική τάξη «κάνει ταμείο» για τα δικά της συμφέροντα, ο λαός πρέπει να κάνει τον δικό του «λογαριασμό»: Δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, για απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Χρειάζεται πολύ θράσος να βαφτίζονται «μέτρα στήριξης» τα ψίχουλα, κι αυτά κουτσουρεμένα


 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις στην Ενέργεια: 

«Χρειάζεται πολύ θράσος να επιμένει η κυβέρνηση να βαφτίζει "μέτρα στήριξης" των νοικοκυριών τα ψίχουλα των λίγων ευρώ, κι αυτά κουτσουρεμένα, όταν οι αυξήσεις στην Ενέργεια είναι πολλαπλάσιες, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της απολιγνιτοτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, που έχουν για σημαία τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

Ελάχιστη στήριξη στα λαϊκά νοικοκυριά αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση εδώ και τώρα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια». 

9/2/1980 Σίγησε μια ρωμαλέα λαϊκή φωνή

 

Φωτεινή πορεία από το ριζίτικο μέχρι τον χώρο της προοδευτικής μουσικής

 

«Εφυγε» χτες τα ξημερώματα από τη ζωή στα 45 μόλις χρόνια του, ύστερα απ' τη μακρόχρονη και ανίατη αρρώστια από την οποία έπασχε, ο αξέχαστος λαϊκός τροβαδούρος και λυράρης Νίκος Ξυλούρης, «η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης», όπως είχαν πει πολλές φορές γι' αυτόν οι συμπατριώτες του και όσοι τον ήξεραν.
 
Οικογένεια αγωνιστών και λυράρηδων

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Ανώγεια της Κρήτης, κοντά στο Ρέθυμνο και μεγάλωσε κάτω από τον ίσκιο του Ψηλορείτη. Ηταν το πρώτο παιδί μιας μεγάλης και παλιάς οικογένειας, που έβγαλε αγωνιστές και καπεταναίους, αλλά και τραγουδιστές και λυράρηδες. Πολλοί απ' τους συγγενείς του, με πρώτο τον καπετάν Μιχάλη, συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση του κρητικού λαού κατά των Γερμανών.

Ο Νίκος μικρός ήταν βοσκός. Παιδί ακόμα, πάνω στα βουνά, άρχιζε να παίζει λύρα και να τραγουδά. Την πρώτη μάλιστα λύρα του την είχε φτιάξει με τα χέρια του. Η καριέρα του αρχίζει απ' τα 15 του χρόνια. Μαζί με άλλους γύριζε τα χωριά της Κρήτης, στους γάμους και στα πανηγύρια, στις ολονύχτιες γιορτές.

Πολύ γρήγορα και χάρη στην εντελώς προσωπική του ερμηνεία, ο Νίκος Ξυλούρης αγαπήθηκε πολύ απ' τους συμπατριώτες του και ιδιαίτερα απ' τη νεολαία. Είχε γίνει ο πιο διάσημος λυράρης του νησιού. Σιγά σιγά άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια με στόχο να κάνει την κρητική μουσική ευρύτερα γνωστή. Ετσι, έγινε δημοφιλής και σαν συνθέτης, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Απ' τα πιο γνωστά τραγούδια του εκείνης της εποχής είναι: «Η Ανυφαντού», «Καυγάδες με το γιασεμί», «Η Τζαναμπέτισσα», «Τον Αντρειωμένο μην τον κλαις» και πολλά άλλα συρτά και κρητικές μαντινάδες.

Το «διαμάντι των συμπράξεων» στη Σαντορίνη

 


«Η λογική του Νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη νοσοκομείο, αλλά να βάλει τις βάσεις και να δούμε πώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια Υγεία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, αλλά και που παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες (...) Είναι το πρότυπο που θέλουμε να ακολουθήσουμε εμείς και στα νοσοκομεία τα οποία είναι δωρεά», ανέφερε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

«Εμείς ανοίξαμε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2016, όταν επί 4 - 5 χρόνια το κρατούσατε κλειστό, ένα κτίριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο (...) υπό την εποπτεία τότε της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, διότι έτσι εξασφαλίζονταν ευελιξία στις προσλήψεις, στις προμήθειες, κ.λπ. Σήμερα, που υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό νοσοκομείο - πόλος έλξης για ένα νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, προτίθεστε να συνεχίσετε με μία κατάσταση, η οποία είναι εύθραυστη και λέγεται ΑΕΜΥ ή θα το εντάξετε στο ΕΣΥ;», είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Συρμαλένιος.

«Μου ζητάτε να εντάξω το συγκεκριμένο Νοσοκομείο στο ΕΣΥ, όταν εσείς δεν το εντάξατε. Εσείς δεν το έχετε εντάξει», έκλεισε τη συζήτηση ο υπουργός Υγείας.

Ας ψάξουν αλλού!

 

 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι αποφασισμένοι να ξεσηκωθούν «και οι πέτρες» για να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα σπίτια τους, να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - εκκαθαριστή για εκποίηση της εταιρείας. Ο δίκαιος αγώνας τους μετράει ήδη δύο χρόνια, με τον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων και την αλληλεγγύη να απλώνονται πολύ πιο πέρα από την επιχείρηση και την περιοχή.

Σ' αυτόν τον αγώνα βρίσκονται αντιμέτωποι με την εχθρότητα του κράτους και της κυβέρνησης, που προσπαθούν να τους βάλουν τρικλοποδιές, να τους τρομοκρατήσουν, να ξεμπερδεύουν μια κι έξω με τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, για να προχωρήσει το σχέδιο της εκκαθάρισης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο είναι αποκαλυπτική για το πώς η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί «να τρέξει κατοστάρι» τα τελευταία μέτρα ενός εγκληματικού σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της. Το ίδιο σχέδιο υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όσο κι αν προσπαθούν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να βγουν από το κάδρο των ευθυνών για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ.