Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Οργή στις ΗΠΑ για τους εκατομμυριούχους κατοίκους νησιού που αγόρασαν χιλιάδες τεστ για κορωνοϊό


Οργή έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αγορά περίπου 1.800 τεστ για τον κορωνοϊό από τους εκατομμυριούχους κατοίκους ενός ιδιωτικού ουσιαστικά νησιού, την ώρα που οι θάνατοι στη χώρα ξεπερνούν τις 26.000 και το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του.
 
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Fisher Island, ένα μικροσκοπικό νησί με 800 υπερπολυτελείς κατοικίες, έχει προμηθευτεί χιλιάδες τεστ για τον κορωνοϊό για τους πλούσιους κατοίκους του και το προσωπικό τους.

Οι «ήρωες» των σούπερ μάρκετ και οι «αμετανόητοι»

 

Από τη Μέρα Δράσης στη Σάμο 
Από τη Μέρα Δράσης στη Σάμο

Του Κώστα Τζίχα*

Την (Μεγάλη) Τετάρτη 15 Απρίλη τα σωματεία των εργαζομένων προχώρησαν σε μια καμπάνια στήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ.

Άνοιξαν πανό, κόλλησαν αφίσες, μοίρασαν ανακοινώσεις και γενικά επιδόθηκαν… σε παρόμοιες αναρχοκομμουνιστικές ανατρεπτικές ενέργειες, με αποδέκτες κυρίως τους εργαζόμενους σ’ αυτά.

Αυτούς που η κυβέρνηση και οι εργοδότες τους, τους αποκαλούν «ήρωες» που μένουν μέσα (όχι στα σπίτια τους, στα Σούπερ Μάρκετ), όχι για να αυγατίσουν τα κέρδη των εργοδοτών τους (που αυτή τη περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη), αλλά για να εξυπηρετήσουν τη κοινωνία.

Στέλνει σήμα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης


Eurokinissi
«Ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» ζητάει ο ΣΕΒ με το χτεσινό του δελτίο, δίνοντας το «ραβασάκι» στην κυβέρνηση για νέα μέτρα προς όφελος των βιομηχάνων, αφού θεωρεί ότι δεν είναι αρκετές οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ.
 
 Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, τα νέα εργαλεία που δίνει η κυβέρνηση στην εργοδοσία για ένταση της εκμετάλλευσης είναι η άλλη όψη των παχυλών επιδοτήσεων στο κεφάλαιο. Ετσι, απαιτεί ακόμα πιο πολύ ζεστό χρήμα, σαν να μη φτάνουν οι απαλλαγές από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η πληρωμή μισθών από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πάγωμα πληρωμών δανείων και τόσα ακόμα που έχουν αποφασιστεί τις τελευταίες βδομάδες.

Μάλιστα, όλα αυτά τα μέτρα τα βαφτίζει προκλητικά «προστασία της απασχόλησης», την ίδια στιγμή που στα εργοστάσια ζει και βασιλεύει η ανασφάλεια, οι καταγγελίες σωματείων για ελλείψεις μέτρων προστασίας πέφτουν βροχή, ενώ από τις αρχές Μάρτη έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και άλλες τόσες «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» που δίνουν οι βιομήχανοι, μέσω σχετικής οικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ, περιλαμβάνουν την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, αναζητώντας νέα πεδία επενδύσεων.

«Η Κούβα δεν περιδιαβαίνει τον κόσμο σαν ζήτουλας, πηγαίνει σαν αδερφός – Μήνυμα του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP)



Την εποχή του Covid-19…ένας στρατός από άσπρες μπλούζες, αποτελούμενος από περισσότερους από 593 επαγγελματίες υγείας, εκ των οποίων 338 γυναίκες, οργανωμένοι σε 15 μπριγάδες προερχόμενες από το δυναμικό της Ιατρικής Εθελοντικής Μπριγάδας Χένρι Ριβ, ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πιστοί στην ύψιστη ιδέα του Μαρτί και του Φιντέλ…

Προς το Παγκόσμιο Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα
Αξιότιμοι φίλοι και φίλες

Με βαθιά ανθρωπιστική πεποίθηση, η κυβέρνηση και λαός της Κούβας προσφέρουν στον κόσμο, για άλλη μια φορά, το παράδειγμα της στρατευμένης αλληλεγγύης, σε αυτές τις στιγμές όπου ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού SARS CON-2, τον Covid-19 , ο οποίος ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70 χιλιάδες ανθρώπους στην υδρόγειο, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Την εποχή του Covid-19 τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα προς την Κούβα και η Κούβα, εν μέσω ενός απάνθρωπου και γενοκτόνου αποκλεισμού, δεν δίστασε να ανταποκριθεί: ένας στρατός από άσπρες μπλούζες, αποτελούμενος από περισσότερους από 593 επαγγελματίες υγείας, εκ των οποίων 338 γυναίκες, οργανωμένοι σε 15 μπριγάδες προερχόμενες από το δυναμικό της Ιατρικής Εθελοντικής Μπριγάδας Χένρι Ριβ, ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πιστοί στην ύψιστη ιδέα του Μαρτί και του Φιντέλ, όπως την επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρός μας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες: “Η Κούβα δεν περιδιαβαίνει τον κόσμο σαν ζήτουλας, πηγαίνει σαν αδερφός”.

Ποιος θα πληρώσει;



Πλέον και οι πιο «αισιόδοξες» φωνές από τα αστικά επιτελεία μιλούν για τη νέα κρίση που έρχεται στην οικονομία, προειδοποιητικά μηνύματα της οποίας φτάνουν εδώ και μήνες, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βάθος που θα ξεπερνάει αυτό του 2008.

Και επειδή το κοινό «μυστικό» της καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι πια τόσο ...μυστικό, με την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να ράβουν ήδη το «κουστούμι» της επόμενης μέρας για το λαό, αυτό που πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το ποιος θα πληρώσει αυτήν την κρίση.
Κι εδώ τα στοιχεία βγάζουν μάτι...

Καταρχάς επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα μέτρα των ΠΝΠ, τις άγριες αντεργατικές ρυθμίσεις στο όνομα των «ειδικών συνθηκών», ότι ο λογαριασμός για την εργατική τάξη θα είναι βαρύς.