Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ: Ένας δισεκατομμυριούχος «αξίζει» όσο 2.950.000 φτωχοί!





ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ: Ένας δισεκατομμυριούχος «αξίζει» όσο 2.950.000 φτωχοί!

 

Ο Άνταμ Σμιθ, ο θεμελιωτής της θεωρίας της «ελεύθερης αγοράς», έλεγε ότι «για να υπάρχει ένας πάμπλουτος πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιοι φτωχοί». 

Αυτά έλεγε ο Σμιθ, το 1776, στο έργο του «Ο πλούτος των εθνών», το ευαγγέλιο του καπιταλισμού. 

Σήμερα, μετά από 241 χρόνια, το 2017, για να υπάρχει ένας δισεκατομμυριούχος πρέπει να υπάρχουν 2.950.000 φτωχοί! Και αυτό ονομάζεται πρόοδος…

Aυτό και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία αποκαλύπτει η έρευνα του Boston Consulting Group (BCG) για το πως μοιράζεται ο πλούτος (και η φτώχεια) στο σημερινό κόσμο.

Συριζαϊσμός, ανώτατο στάδιο της ξετσιπωσιάς




 

Συριζαϊσμός, ανώτατο στάδιο της ξετσιπωσιάς


Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Χωρίς ίχνος ντροπής και με το γνωστό, απύθμενο θράσος που διακρίνει τους θιασώτες της νέας σοσιαλδημοκρατίας, η ιστοσελίδα tvxs.gr του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κούλογλου δημοσίευσε σήμερα ανώνυμο άρθρο-σχόλιο με τίτλο «Το ΚΚΕ ας βγάλει τα συμπεράσματα του». Αναφερόμενος σε παλαιότερη εθιμοτυπική συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο συντάκτης του άρθρου επιχειρεί να επιτεθεί στο ΚΚΕ, το οποίο επί της ουσίας κατηγορεί ότι βάζει στην ίδια μοίρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μάλιστα, δε διστάζει στο τέλος να κλείσει το κείμενο με μια… νουθεσία: «Από την υπόθεση της Εσθονίας το ΚΚΕ θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του»

«Υπάρχει βεβαίως και το "συνεπές" ΚΚΕ.

 
 
Χωρίς περιστροφές... 
 
Ανάμεσα στα πολλά που γράφονται αυτές τις μέρες πάνω στον αντικομμουνιστικό οίστρο των αστικών επιτελείων, ξεχωρίζουμε το εξής απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ: «Υπάρχει βεβαίως και το "συνεπές" ΚΚΕ. Αυτό όχι μόνο δεν καταδικάζει αυτή την εισβολή (σ.σ. αναφέρεται στα γεγονότα της Πράγας), όπως και τα γκούλαγκ, το Κατίν, τον ουκρανικό λοιμό, τα εκατομμύρια θύματα και πολλές άλλες θηριωδίες - στην κυριολεξία - του σοβιετικού και του κινεζικού - ασιατικού κομμουνισμού, αλλά και επιμένει να αντιστρέφει την πραγματικότητα, συνεχίζοντας να παρουσιάζει την Κόλαση σαν Παράδεισο. Ακούμε από πολλές πλευρές πως, αν μη τι άλλο, το ΚΚΕ παραμένει συνεπές στις ιδέες του. Το λένε για καλό.

Πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του συλλαλητήριου στη ΔΕΘ



Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της ΔΕΘ.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και σε αυτήν συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Φιντάνια


Ανάμεσα στα «φιντάνια» που ευδοκίμησαν με το ξεσάλωμα του αντικομμουνισμού τις τελευταίες μέρες, δεν έλειψαν και οι «διανοητές» που έσπευσαν δήθεν να προστατεύσουν την «ιστορική αλήθεια» από την «εργαλειακή μεταχείριση» (όπως υποστήριξαν) κομμάτων, φορέων κ.λπ. Τι υποστηρίζει αυτή η άποψη; Οτι η ιστορία είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, μερικών «επιστημονικών σχολών» και ότι είναι βλαπτική η ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων... Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα ...κακοποίησης της ιστορίας τη μεταχείριση που της κάνουν, από τη μια, το ΚΚΕ και, από την άλλη, η εσθονική κυβέρνηση, διεκδικώντας για τον εαυτό τους την αντικειμενικότητα στην ιστορική ανάλυση, ανάμεσα στα «δυο άκρα». Αυτοί οι ίδιοι δηλώνουν «αποστειρωμένοι» τάχα από οποιαδήποτε πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα, για να μπορούν ελεύθερα και πιο πειστικά να αναπαράγουν όλη την αντικομμουνιστική σαβούρα, τη σταλινολογία, τα τερατώδη ψέμματα που έβγαλε ο ιμπεριαλισμός από το στομάχι του για την ΕΣΣΔ (π.χ. για το «Κατίν», τον «Ουκρανικό Λιμό» κ.λπ.). Οι ίδιοι, δηλαδή, που δήθεν κόπτονται για τη «μη συμφεροντολογική προσέγγιση της ιστορίας», όπως έλεγε τις προάλλες ένας από δαύτους στον «ΣΚΑΪ», κακοποιούν βάναυσα την ιστορική αλήθεια, για να αθωώσουν τα παλιότερα και κυρίως τα σύγχρονα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, διαφημίζοντας την «ελευθερία» στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Βέβαια, δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε είναι «γραφικοί». Η αναθεώρηση της ιστορίας είναι ένα καλά οργανωμένο, πολυπλόκαμο και προπάντων καλοπληρωμένο έργο, που δικτυώνει αστικές κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, ΜΚΟ και κάθε λογής επιτελεία, με αποκλειστικό σκοπό το ξαναγράψιμο της ιστορίας με τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του σάπιου καπιταλισμού στις σύγχρονες συνθήκες.