Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 03/06/1963



Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.



 Ο Ν. Χικμέτ εντάσσεται στο παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας το 1923. Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή.

Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

«Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο:

Η δουλειά του εργάτη» (Ναζίμ Χικμέτ)


-Πας καλά; Πλήρωνα 400 ευρώ τροφεία κι αυτοί έκαναν τζάμπα σταθμούς. Τι με νοιάζει αν ο δικός σου είναι καλός οικογενειάρχης;



Πρώτη φορά είδα τόσο πολλούς ανθρώπους να έρχονται να ψηφίζουν με χαμόγελο, αξιοπρεπείς, χωρίς ίχνος δισταγμού. Ψήφοι που εξέφραζαν εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη, όχι μόνο στο Δήμαρχο, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που κινητοποιούνται καθημερινά κάτω από τον Πελετίδη για να καταγράφουν τα προβλήματα του Πατρινού Λαού, να παλεύουν για τη λύση τους.

Φασίστες βρώμισαν με συνθήματα το «Σπίτι του Αγωνιστή» (ΦΩΤΟ)



Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή» καταγγέλλει τους θρασύδειλους φασίστες που μέσα στη νύχτα βρώμισαν με εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Στην καταγγελία του το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» αναφέρει πως «τους ενοχλεί το ότι δεκάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ αγωνίζονται ακόμα και στα βαθιά γεράματα και στέκονται στο πλευρό του ΚΚΕ στις μάχες που δίνει».



902gr

Η ιστορία τηs Κ


 Του Στάθη Δρογώση, τραγουδοποιού

Η Κ μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στην Αθήνα. Από φτωχή οικογένεια, δεν κατάφερε να περάσει σε Πανεπιστήμιο, αλλά έπειτα από τρελό ψάξιμο δούλεψε γραμματέας με μπλοκάκι σε ΤΕΙ. Της άρεσε η Αθήνα και στα 25 της βρέθηκε άνεργη αφού η θέση της καταργήθηκε. Δεν ήθελε να γυρίσει πίσω και έμενε με τον αδερφό της σε μια γκαρσονιέρα στα Πατήσια. 250 ευρώ ενοίκιο και άγχος. Έστειλε παντού βιογραφικά. Σε μια αλυσίδα φούρνων τη δέχτηκαν. Η δουλειά ήταν πραγματικά σκληρή. Η σύμβαση ήταν για 8ωρη απασχόληση με βασικό μισθό. Τελικά έφτασε να δουλεύει 11 ώρες χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Απαγορευόταν η πρόσβαση στην τουαλέτα και μάθαινε τις βάρδιές της την προηγούμενη μέρα με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο στη ζωή της αφού δεν υπήρχε κανονικότητα. Φυσικά είχε κρυφτεί πολλές φορές όταν ερχόταν η Επιθεώρηση Εργασίας.

“Όργια νοθείας από τους ινστρούχτορες του ΚΚΕ εις βάρος της ΧΑ” – Θρασύδειλες απειλές του Μιχαλολιάκου εν όψει των εκλογών



Ο Φύρερ των νεοναζί καταγγέλλει όργια νοθείας από τους κομμουνιστάς και από το λαό που είναι “άτιμη φάρα”, ενώ αφήνει θρασύδειλες απειλές για τις εκλογές του Ιούλη.
Εν προκειμένω, θα μπορούσε να ισχύει “το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”. Μόνο που αυτοί ως ψεκασμένοι φασίστες είχαν πάντα μια τάση να αγαπούν τις ανόητες θεωρίες συνωμοσίας.

Το ακροδεξιό τους αφήγημα ξεκινά με τα ποιοτικά στοιχεία του exit-poll των ιδιωτικών καναλιών που τους έδινε αυξημένα ποσοστά στους νέους και τους άνεργους. Φως φανάρι λοιπόν πως κάποια νοθεία έγινε στην κάλπη και δεν έφτασαν ούτε το 5%, γιατί τα exit poll είναι πιο αξιόπιστα -σιγά μην πιστέψουν τις κάλπες που τις μαγειρεύουν. Εκτός κι αν κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ είπαν ψέματα στους δημοσκόπους πως ψήφισαν το δικό τους κόμμα -χρυσαυγίτικο χιούμορ, ακόμα κρατάμε τις κοιλιές μας.

Η ψήφος προς το ΚΚΕ



 ...και οι δήμοι που έχασαν οι υποψήφιοι που στήριξε  το ΚΚΕ

Σαν απλός άνθρωπος, φίλος του ΚΚΕ, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όσους ψήφισαν τους υποψηφίους που στήριζε το ΚΚΕ, στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, χωρίς να είναι ψηφοφόροι του. Όσο εύκολο είναι να ψηφίσει κάποιος αστικά, μικροαστικά και «αριστερά» κόμματα, άλλα από τα δικά του, τόσο δύσκολο είναι το άλμα και το πέρασμα σε στήριξη του ΚΚΕ!

Σε αυτές τις εκλογές στους δήμους που πέρασαν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στον 2ο γύρο, ήρθαν σε ευθεία αναμέτρηση όλα τα κόμματα αλλά μόνο δύο ταξικές, πολιτικές γραμμές: Της αστικής τάξης και της εργατικής τάξης.



Ξεσπάθωσε


«Ξεσπάθωσε» την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, για το «εξωπραγματικό» όπως το χαρακτήρισε οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Μη φανταστείτε όμως ότι επικαλέστηκε τα περί «νεοφιλελευθερισμού» και τις άλλες σάλτσες, με τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κρύψουν την ταύτισή τους με τη ΝΔ σε βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου. Κάθε άλλο, αφού ο υπουργός είπε επί λέξει πως η ΝΔ «υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει, είτε αν τα εφαρμόσει, θα έχουν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τώρα, στη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να δούμε (...) ποιος διασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας και ποιος διαμορφώνει τις καλύτερες συνθήκες ανάκαμψης». Η «αντιστροφή» ρόλων με τη ΝΔ, η οποία μέχρι χτες κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει τάχα «παροχολογία» με τα ψίχουλα που έταζε στο λαό, είναι αποκαλυπτική για το πώς οι δυο τους «κονταροχτυπιούνται» στα «μαρμαρένια αλώνια» του κεφαλαίου, έχοντας ως απαράβατο «όρο» το ποιος μπορεί να διασφαλίσει τη «σταθερότητα» για το κεφάλαιο. Αλλά και για το πώς με μοιρασμένους ρόλους δουλεύουν για να πάνε κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού τις προσδοκίες του λαού, παρουσιάζοντας ο ένας ως «μαξιμαλισμό» τις ψευτοπαροχές του άλλου και ο άλλος ως «μονόδρομο» τα ματωμένα πλεονάσματα, τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα άλλα μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αυτόν το δρόμο, που τον έφερε έως εδώ, είναι που πρέπει να απορρίψει ο λαός, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τα αποτελέσματα του Β' γύρου των τοπικών εκλογών (VIDEO)





Δείτε τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ της 2ας Ιούνη, για τα αποτελέσματα του Β' γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες, όσοι και όσες στήριξαν σήμερα τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Στο Δήμο Πάτρας, όπου επανεκλέγεται δήμαρχος ο Κώστας Πελετίδης, με μεγαλύτερη δύναμη και ορμή, με νέες δυνάμεις, συνεχίζουμε την αγωνιστική πορεία για να ανακουφίσουμε τη λαϊκή οικογένεια, για να υπερασπιστούμε τα λαϊκά δικαιώματα, τις ανάγκες, κόντρα στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, για να διεκδικήσουμε έργα προστασίας της ζωής του λαού μας.