Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Με «ατομική ευθύνη» και «αυτοδιάγνωση» το άνοιγμα των Λυκείων από τις 12 Απρίλη

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Στη λογική του «ανοιγοκλεισίματος» των σχολικών μονάδων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας εξακολουθούν να κινούνται η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Οι τρεις τάξεις του λυκείου θα ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα 12 Απρίλη, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με μοναδικό μέτρο την «ατομική ευθύνη» και την «αυτοδιάγνωση». Δηλαδή, τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες, όπως για παράδειγμα η αραίωση των τάξεων. 

Έτσι, ενώ τα προβλήματα και οι ελλείψεις που οδήγησαν στο κλείσιμο πριν δύο μήνες (πολυάριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας κλπ), παραμένουν ανεπίλυτα, και νέα προβλήματα και ερωτήματα προστίθενται, η κυβέρνηση επιμένει να προτάσσει την «ατομική ευθύνη», πετώντας το «μπαλάκι» στους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μέσα από τα περιβόητα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

''Η Κρίση γεννά Κροίσους''

 


 

Δημοσιεύτηκε η 35η αναθεωρημένη λίστα Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη για το 2021 αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά οτι ''Η Κρίση γεννά Κροίσους'' και εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους πολλούς.
 
Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης (με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων) διαμορφώνεται στον άκρως εντυπωσιακό αριθμό των 13,1 τρισ. δολαρίων, ενισχυμένος κατά 5,1 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες.
 
Παρά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας -που έδρασε σαν καταλύτης- στην παγκόσμια οικονομία, στην παραπάνω λίστα συμμετέχουν συνολικά 2.755 άτομα, δηλαδή 660 περισσότερα σε σχέση με το 2020.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο πλευρό των παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος βρέθηκε σήμερα το πρωί στη λαϊκή αγορά της Άνω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, όπου προχώρησαν σε κινητοποίηση οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που αποφάσισε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών αντιδρούν ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση το οποίο δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εισόδημα και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία ενώ θα οδηγήσει σε εκδίωξη από τις λαϊκές αγορές χιλιάδων επαγγελματιών.

Κάλπικες γραμμές... και πήλινα τείχη

 

Το ...πετσόκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά, την επέκταση της απλήρωτης εργασίας, το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι «με το νομοσχέδιο θεσπίζονται αλλαγές που ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν τολμήσει να εφαρμόσουν. Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ (...) Σήμερα, που ο συντηρητικός συσχετισμός δυνάμεων της Ευρώπης έχει στραφεί εξ ανάγκης σε μια πιο κεϊνσιανή πολιτική (...) η ΝΔ πάει ακριβώς στην αντίθετη πλευρά». Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο προέκυψε ως αποκύημα της ...νεοφιλελεύθερης διαστροφής της ΝΔ και επομένως καμιά σχέση δεν έχει με τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, στο έδαφος μάλιστα επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων και έντασης του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ και παγκόσμια.

Οι «ανατροπές του αιώνα» που σχεδιάζει η ΝΔ, πατάνε στο στέρεο έδαφος των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενοι. Κάτι θα θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια της «μνημονιακής» του διακυβέρνησης, όταν διεύρυνε την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, έβαλε νέα εμπόδια στην απεργία, υλοποίησε τον νόμο του «νεοφιλελεύθερου» Βρούτση για καθορισμό του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και άλλα παρόμοια. Αλλά και σήμερα, το «αντισχέδιο» που προτείνει απέναντι στο «σχέδιο ανάκαμψης» της κυβέρνησης δείχνει πόσο κάλπικο είναι το δίπολο «νεοφιλελεύθερος - νεοκεϊνσιανός» που στήνουν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, για το ποιος είναι ικανότερος να οδηγήσει το κεφάλαιο στην ανάκαμψη και να διαχειριστεί τις λαϊκές αντιδράσεις. Οσο για τον ...ψόγο ότι η ΝΔ διαφοροποιείται από την κεϊνσιανή ΕΕ, και μόνο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι αντικείμενο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και προϋπόθεση για να εκταμιεύσει η Κομισιόν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι αρκετό για να κάνει θρύψαλα τα πήλινα τείχη ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές της ίδιας αστικής πολιτικής που υπηρετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας

 


Δυστυχώς η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο στην Γ.Σ. του ΟΗΕ ψηφίζει κατά του παράνομου αποκλεισμού της Κούβας, συμμετέχει σε όλους τους παράνομους αποκλεισμούς, εμπάργκο και κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, υπακούοντας στις αποφάσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ,

Ψήφισμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας, για την αρση του αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ κατά της Κούβας:

Από τον Οκτώβρη του 1960, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ διατηρούν τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Δημοκρατίας της Κούβας. Στόχος είναι από τότε η ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και η επιστροφή της χώρας στην επικυριαρχία της Ουάσιγκτον.

Τον Απρίλη του 2019, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέτεινε τα μέτρα κατά της Κούβας, σε μια απόπειρα περαιτέρω στραγγαλισμού της κουβανικής επανάστασης. Τα νέα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 3 του Νόμου Χελμς-Μπάρτον – που συνεπάγεται ότι ξένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Κούβα μπορούν πλέον να υποστούν μηνύσεις σε δικαστήρια των ΗΠΑ – καθώς και κυρώσεις σε πλοιοκτήτριες εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, περιορισμούς στις επισκέψεις πολιτών των ΗΠΑ στο νησί, και περιορισμούς στα εμβάσματα που στέλνουν Κουβανοί που διαμένουν στις ΗΠΑ προς τις οικογένειές τους στην Κούβα.

Πέρυσι τέτοια μέρα...

 

 

Πέρυσι τέτοια μέρα, στην Ελλάδα ανακοινώνονταν 20 νέα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι ήταν 90 πανελλαδικά. Οι νεκροί ήταν συνολικά 79 από την αρχή της πανδημίας και τα καταγεγραμμένα κρούσματα 1.775.

Στη χώρα υπήρχε καθολικό lockdown και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «το σύστημα Υγείας λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα πλήρως και με επάρκεια». Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Υγείας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» μια μέρα πριν, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας...

Οι υγειονομικοί όμως είχαν άλλη γνώμη, ζώντας από πρώτο χέρι την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα μέσα προστασίας ήταν ελλειμματικά, το προσωπικό ανεπαρκές, ο κίνδυνος διασποράς στα νοσοκομεία μεγάλος, οι εφημερίες εξαντλητικές, οι υποδομές εντελώς αναντίστοιχες με τους κινδύνους και τις απαιτήσεις μιας πανδημίας που μόλις τότε έδειχνε τα δόντια της στην Ελλάδα.