Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Προσαρμογές


Με το βλέμμα στραμμένο στα «διαφυγόντα κέρδη» για το μεγάλο κεφάλαιο λόγω της πανδημίας και με την κυβέρνηση να προκαλεί τον κοινό νου, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ιός δεν κολλάει σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία που θα μεταφέρουν και θα φιλοξενούν τουρίστες, το τροπάρι αρχίζει ξανά να αλλάζει. Και αυτή τη φορά τα «επιστημονικά μοντέλα» προσαρμόζονται στην παραπάνω ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων, κάτι που φαίνεται και σε σχετικές μελέτες που προβάλλονται, αναιρώντας προηγούμενες. Γράφει π.χ. η «Καθημερινή», επικαλούμενη μια τέτοια έρευνα, ότι μια ύφεση άνω του 9% θα προκαλέσει περισσότερα θύματα απ' ό,τι μια μαζική διάδοση του Covid-19. Πέρα από το γεγονός ότι ο λαός καλείται να διαλέξει αν θα θρηνεί θύματα λόγω της μαζικής και απότομης φτώχειας που φέρνει η καπιταλιστική κρίση, ή λόγω των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας, τα όσα αναδεικνύει η παραπάνω έρευνα δείχνουν ακριβώς αυτή την προσαρμογή: Η Σουηδία προβάλλεται ξανά ως το «καλό παράδειγμα», αφού όπως λένε «παρά τα 3.000 θύματα» εξασφαλίζει την ανοσία της αγέλης, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, δεν θα «μπορούν να πληρώσουν» για νέο lockdown και θα αναγκαστούν να κάνουν καθυστερημένα ό,τι έκανε η Σουηδία. Η έρευνα δεν κρύβει, αντίθετα προτάσσει το γεγονός ότι όποιο μοντέλο διαχείρισης κι αν επιλεγεί, αυτό γίνεται με κριτήριο τη «βιωσιμότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι ίδιες οι αντιφάσεις των αστικών επιτελείων στη διαχείριση της πανδημίας, οι παλινωδίες και οι προσαρμογές τους ανάλογα με το πώς εκτιμούν ότι μπορεί να διασωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, δείχνουν και τα ξεπερασμένα όρια αυτού του σάπιου και επικίνδυνου συστήματος.

Βάλτε κάμερες στις συνεδριάσεις στο Μαξίμου! Οι καλοί τι έχετε να φοβάστε;



Οι φιλελεύθεροι (έτσι αποκαλούν οι ντροπαλοί νεοφιλελεύθεροι τον εαυτό τους)διακηρύσσουν τον σεβασμό τους απέναντι στις ατομικές ελευθερίες, στα ατομικά δικαιώματα και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια, αρκεί βέβαια να μην γίνεται λόγος για κοινωνικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα  γιατί τότε χαλάει το θατσερικό μοντέλο «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα».

Βάλτε κάμερες στις συνεδριάσεις στο Μαξίμου! Οι καλοί τι έχετε να φοβάστε;

Οι (νεο)φιλελεύθεροι φίλοι μας, με αφορμή την υπόθεση με τις κάμερες στα σχολεία, σπρώχνονται ποιος θα βγει πρώτος στην υπεράσπιση της κυβερνητικής επιδίωξης, συναγωνιζόμενοι στην πασαρέλα  της υποκρισίας και του δικολαβισμού ποιος  θα πετάξει την μεγαλύτερη… σοφιστεία.

Φυσικά στο θέμα «κάμερες στις σχολικές αίθουσες» δεν έχουν δει καμία καταστρατήγηση καμιάς ατομικής ελευθερίας.

Δεν έχουν εντοπίσει καμία φαλκίδευση ατομικού δικαιώματος.

Πάνω απ' όλα η «υγεία» των κερδών μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών και επιχειρηματικών ομίλων


INTIME NEWS
Με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορέων και βασική επιδίωξη τον περιορισμό της χασούρας τους σε βάρος και των μέτρων προστασίας της υγείας των λαών, είναι το «πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές», που παρουσίασε χτες η Κομισιόν, για την επανέναρξη των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας ανάμεσα στα κράτη - μέλη.
 
 Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν από κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ και δυνατότητα μετακίνησης από χώρα σε χώρα ή περιοχή με κριτήριο το «παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ» και τις «κολιγιές» καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων, κανόνες για τις μεταφορές με ολοφάνερη την... ευελιξία - παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, έως τη χρήση εφαρμογών στα κινητά που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα και φυσικά άφθονο ρευστό για τα μονοπώλια του τουρισμού και την απαλλαγή τους από τα μισθολογικά «βάρη».

Συνολικά οι συστάσεις είναι αποκαλυπτικές για το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από την ιμπεριαλιστική ένωση, όπως και από τα κράτη - μέλη, και στην προηγούμενη φάση του «lockdown» και στη σημερινή του ανοίγματος, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εξαφανίστηκε!


  Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει από χτες ότι η Κομισιόν έκανε δεκτές πολλές από τις προτάσεις της για την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, οι οποίες αποτελούν στην πλειοψηφία τους αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των ομίλων στις αερομεταφορές.

Την ίδια ώρα που κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στο λαό και τον «καθιστά υπεύθυνο» για ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού, η κυβέρνηση πραγματικά... εξαφανίζει την πανδημία όταν πρόκειται να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα των ομίλων του Τουρισμού και το «άνοιγμα» της οικονομίας!

Αποκαλυπτικό είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση στήριξε ένθερμα το μέτρο που αποφάσισε τελικά η Κομισιόν, να έρχονται οι πτήσεις από το εξωτερικό γεμάτες, χωρίς κανένα κενό ανάμεσα στα καθίσματα, «καθώς αυτό θα καθιστούσε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία»!