Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

365 μέρες κυβέρνησης της «αριστεράς» – Τι μάθαμε


365 μέρες κυβέρνησης της «αριστεράς» – Τι μάθαμε

Γράφει ο Νίκος Μόττας* //  Ατέχνως
Στις 25 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το θριαμβευτικό ερχομό της «αριστεράς» στη διακυβέρνηση του τόπου. ‘Ενας χρόνος από την περίφημη «Πρώτη φορά Αριστερά», τότε που η «ελπίδα έρχονταν» και η «Ελλάδα προχωρούσε» όπως έγραφαν τα σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, θα ήταν κανείς το λιγότερο αχάριστος αν δεν αναγνώριζε ότι αυτός ο ένας χρόνος της αριστερής διακυβέρνησης αποτελεί πηγή πλούσιων συμπερασμάτων από τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε.
Τι μάθαμε, λοιπόν, μεταξύ άλλων, μέσα σε αυτό το διάστημα;
  • Μάθαμε ότι το διαβόητο «σκίσιμο των μνημονίων» του κ. Τσίπρα δεν σήμαινε τελικά απεμπλοκή απ’ τα μνημόνια, αλλά- αντιθέτως– σήμαινε επαναδιαπραγμάτευση και τελικά επιβολή νέου, επαχθέστερου μνημονίου.
  • Μάθαμε ότι η- κατά τον κ.Τσίπρα– κατάργηση «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο» όλων των μέτρων λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν τελικά «σχήμα λόγου». Έτσι, στα φούμαρα και τις μεταξωτές κορδέλες που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πουλούσε στο λαό προεκλογικά ήρθαν, μετεκλογικά, να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας. Το δε «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με τα λιγοστά ψίχουλα που έδινε για την ακραία φτώχεια, πήγε κι’ αυτό περίπατο…
  • Μάθαμε πως μπορεί η δημιουργική ασάφεια της «πρώτης φοράς αριστερά» να επινοήσει μια σειρά λέξεις και φράσεις όπως πρόγραμμα-γέφυρα, πρόγραμμα-πακέτο, συμφωνία, έντιμος συμβιβασμός, αμοιβαία επωφελής συμφωνία κλπ με έναν και μόνο στόχο: Να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, κρύβοντας πίσω από την ασάφεια και τους λεκτικούς ακροβατισμούς το απεχθές, αντιλαϊκό πρόσωπο του αναπόφευκτου συμβιβασμού της.
Tsipras PHOTO 2

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Να μη βλέπουμε μόνο τα αρνητικά

tsipras


δημοσιεύθηκε στο atexnos.gr

Αυτές τις μέρες με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά κείμενα. Κείμενα που θα σατιρίζουν τα έργα και ημέρες των «Αριστερών» που μας κυβερνούν, κείμενα που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, άλλα που θα μιλάνε για προδοσίες των οραμάτων και των αξιών της Αριστεράς, άλλα κείμενα που θα προσπαθούν να προσεγγίσουν τα γενέθλια της κυβέρνησης. Τέτοιες μέρες έχω το ίδιο δίλημμα: να γράψω σοβαρό κείμενο ή τρολιά; Και αφού βασανίστηκα πολλές ώρες σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για τα καλά που μας έφερε αυτή η κυβέρνηση. Έτσι για να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά.
  1. Μας απάλλαξε από τον Σαμαρά
Είναι αλήθεια πως ο Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι μόνο, εκφράζει ότι πιο πολιτικά αηδιαστικό. Με τις απανωτές ήττες αναγκάστηκε να παραιτηθεί και επιτέλους να αλλάξει ηγεσία η ΝΔ και να γίνει αντιπρόεδρός της ο Άδωνις.
  1. Επανέφερε τη λέξη διορισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή
Προ ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούσε κανείς να σκεφτεί την ιδέα του διορισμού. Μόνο απολύσεις, αξιολογήσεις, αποσπάσεις και κινητικότητα. Τώρα, ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσαμε να μιλάμε για διορισμούς με ISO από τα χρόνια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
  1. Έφερε τον κομμουνισμό
Με λίγα μόλις εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε η κομμουνιστικοποίηση της χώρας. Ό,τι δεν κατάφεραν οι Έλληνες κομμουνιστές για έναν αιώνα το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χρόνο διακυβέρνησης. Η COSCO είναι η αρχή. Αγοράζει το λιμάνι και από εκεί ελέγχει στρατηγικά όλη τη χώρα. Αν το μισό μου λιμάνι είναι εδώ, το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται. Τι εννοείς η Κίνα δεν είναι κομμουνιστική χώρα;
  1. Επανέφερε την ανθρωπιά και τη δημοκρατία στα σώματα ασφαλείας και τις δυνάμεις καταστολής
Παλιά σε δέρνανε και σου πετούσαν δακρυγόνα και προσπαθούσαν τουλάχιστον να δικαιολογηθούν με κάποιο τρόπο. Τώρα σου λένε ότι το κάνουν για το καλό σου. Ξήλωσε τους φράχτες, άνοιξε τα σύνορα, όχι λάθος συγγνώμη. Έβγαλε τα κάγκελα από τη Βουλή. Ε, μπορεί ξαφνικά να εξαφάνισε τους δημοσιογράφους από την Ειδομένη για να απομακρύνουν τα ΜΑΤ τους πρόσφυγες, αλλά η Αυγή είπε ότι δεν άνοιξε ρουθούνι. Έτσι θα είναι.
  1. Επανέφερε την πίστη στην κοινοβουλευτική δημοκρατία
Μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν οι πολιτικοί και ιδιαίτερα τα κυβερνητικά κόμματα. Συνηθίσαμε στην πολιτική εξαπάτηση, στις προεκλογικές υποσχέσεις που χάνονταν μετά τις εκλογές. Κάπου εκεί ήρθε η κρίση, τα μνημόνια και τελείωσαν οι υποσχέσεις οπότε δεν είχαν μείνει και πολλά για να ξεχαστούν μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μας υπενθυμίσει πως είναι να υπόσχεσαι, να κλέβεις την ψήφο του λαού και μετά να ξεχνάς ό,τι υποσχέθηκες και μάλιστα να κάνεις ακριβώς τα αντίθετα. Με άλλα λόγια μας επανέφερε σε μια κανονικότητα και μας θύμισε τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια, εκείνα με την αθλητική Κυριακή, τα λουκάνικα της ΔΕΘ, τα λεωφορεία με εισπράκτορα κτλ.