Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ασήκωτες δόσεις

 

Την πέμπτη διαδοχικά αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων χρεωμένων νοικοκυριών, που βλέπουν τις δόσεις να απογειώνονται. Το κόστος αποπληρωμής για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 27% τους τελευταίους μήνες και η νέα επιβάρυνση θα ενσωματωθεί στις δόσεις από αρχές Απρίλη. Πρόκειται για την ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της Ευρωζώνης, στο όνομα του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, με μέτρα που στέλνουν ξανά τον λογαριασμό από άλλο δρόμο στον λαό. Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων για ένα λαϊκό νοικοκυριό; Τον περασμένο Ιούνη, για ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και επιτόκιο 1,5%, η δόση ήταν στα 626 ευρώ. Τον Μάρτη που διανύουμε, το επιτόκιο φτάνει το 4,5% και η δόση τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλη το επιτόκιο θα είναι 5% και η δόση 797 ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση 171 ευρώ σε μηνιαία βάση, που σημαίνει τρεις επιπλέον δόσεις τον χρόνο, σε σχέση με εκείνη που πλήρωνε το νοικοκυριό πέρσι τον Ιούνη! Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία από την ΕΚΤ, που προσπαθεί να συμμαζέψει τις συνέπειες από τα πακέτα στήριξης των ομίλων στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, τα οποία οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν με θράσος ως δήθεν μέτρα στήριξης και ανακούφισης του λαού. Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά ότι αυτό που παρουσιάζεται ως φάρμακο για τη μια «πάθηση» του συστήματος, επιβαρύνει τα συμπτώματα μιας άλλης και αυτό μετατρέπεται σε σπιράλ νέων αδιεξόδων για τον λαό.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Οι παρτενέρ της «απελευθέρωσης» και της συγκάλυψης


Τον «τέλειο παρτενέρ» στην προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη έχει βρει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς αλλιώς, αφού, όπως λέει και το σύνθημα που ακούγεται στις μεγάλες διαδηλώσεις τις μέρες αυτές, «το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και την υπογραφή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τώρα προσπαθούν με μοιρασμένους ρόλους να αφήσουν εκτός κάδρου την εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης» που υλοποίησαν και υλοποιούν.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιστρατεύει το «φταίει η κακιά η χώρα» με στόχο τη «διάχυση ευθυνών», για να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει την πάσα και κάνει «σαλαμοποίηση ευθυνών», λέγοντας ότι «εμείς κυβερνήσαμε μόνο τα 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης», όπως έλεγε ο Τσίπρας μεσοβδόμαδα.

Ολοι δηλαδή διαβάζουν από το ίδιο «εγχειρίδιο» της συγκάλυψης και τάχα «αναλαμβάνουν το δικό τους κομμάτι της ευθύνης», όπως λένε, αναλαμβάνοντας το δικό τους μερτικό της «ευθύνης» να βγάλουν από το κάδρο την ίδια την πολιτική που υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Ομως, οι εγκληματικές ευθύνες όλων τους δεν επιμερίζονται, δεν συμψηφίζονται, δεν διαχέονται. Είναι πολύ συγκεκριμένες, αθροίζονται και βαραίνουν τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών που υλοποίησαν διαδοχικά την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων.

Οι ευθύνες όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν δεν παραγράφονται: Εφάρμοσαν και προώθησαν βήμα βήμα υλοποιώντας όλοι τους την πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ, της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του τεμαχισμού του σιδηροδρομικού έργου με διαχωρισμό της υποδομής από την εκτέλεση των δρομολογίων και, τέλος, της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ Συνεχίζει την πρόκληση κι επιχειρεί να δικαιώσει τη συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής

 

 

Συνεχίζει την πρόκληση σε βάρος των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη ο πρωθυπουργός ενώ προσπαθεί να  διαστρεβλώσει το μήνυμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που καταδικάζουν την πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κι επιχειρώντας να δικαιώσει τη συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, ο Κ. Μητσοτάκης σε σημερινή του ανάρτηση στο facebook αναφέρει πως λαμβάνει το κοινωνικό αίτημα του κόσμου που - κατ' αυτόν - είναι «να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει».