Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός?




Τo παιδί ή όλοι αυτοί που δημιούργημα τους είναι ο παΤΕΡΑΣ του?


«Σκότωσα τον μπαμπά μου, γιατί δεν άντεχα άλλο», λέει ο 12χρονος.
Ένα αγόρι από την Καλιφόρνια, που κατηγορείται για τη δολοφονία του νεοναζί πατέρα του όταν ήταν δέκα ετών, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη κατάθεσή του στην αστυνομία, που προβλήθηκε χθες Τετάρτη στο δικαστήριο, ότι ήταν θύμα κακοποίησης στο σπίτι του και ότι διέπραξε το έγκλημα επειδή "ήθελε να σταματήσει αυτό".




Το φορτισμένο συναισθηματικά βίντεο, που περιέχει την κατάθεση του αγοριού, το οποίο ονομάζεται Τζόζεφ Χολ, σε αστυνομικό λίγες ώρες μετά το έγκλημα, προβλήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης που διεξάγεται σε δικαστήριο ανηλίκων γιια τη δολοφονία του 32χρονου πατέρα του Τζέφρι Χολ.
Οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης συμφώνησαν ότι το αγόρι, το οποίο είναι σήμερα 12 ετών, σκότωσε τον πατέρα του πυροβολώντας τον στο κεφάλι σχεδόν εξ΄επαφής την ώρα που εκείνος κοιμόταν στον καναπέ του σπιτιού τους.
Δεδομένου ότι το αγόρι δικάζεται ως ανήλικος, ο στόχος της δίκης δεν είναι να εξακριβωθεί η ενοχή ή η αθωότητά του, αλλά να διαπιστωθεί αν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρά του ευσταθούν και ως εκ τούτου αν μπορεί να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για την δολοφονία.
Το αποτέλεσμα (της δίκης) θα καθοριστεί από τη δυνατότητα αντίληψης του σωστού και του λάθους που είχε το αγόρι όταν διέπραξε το έγκλημα. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτά τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, το αγόρι ενδέχεται να μεταφερθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων μέχρι τα 23 του.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής του υποστηρίζουν ότι το αγόρι είχε διαμορφώσει χαρακτήρα από τη βίαιη, ρατσιστική συμπεριφορά του πατέρα του και σκότωσε τον Τζέφρι Χολ για να δώσει τέλος στη σωματική βία που του ασκούσε.
Οι εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι το αγόρι, το οποίο συμβίωνε με τέσσερα αδέλφια, διέπραξε το έγκλημα επειδή ο πατέρας του απειλούσε την εποχή εκείνη με διαζύγιο τη μητριά του Κρίστα ΜακΚάρι. Σύμφωνα με τους ίδιους, το παιδί είχε στενούς δεσμούς μαζί της και τη θεωρούσε βιολογική του μητέρα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr