Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΔΥΕΘ Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη


Φωτό αρχείου 
 
Φωτό αρχείου

Συμπληρώνονται φέτος 55 χρόνια από τη δολοφονία του αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους μαζικές φορείς του λαού και της νεολαίας, τις οργανώσεις του συνεπούς ταξικού εργατικού κινήματος, που και σήμερα συνεχίζουν με συνέπεια τον αγώνα στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, να πάρουν μέρος στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του (Ερμού και Βενιζέλου) την Τρίτη 22 Μάη, ώρα 12 μ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε εδώ στην πόλη μας στις 22 Μάη του 1963 από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το παλάτι, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για τον αφοπλισμό, την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών.

Ως βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ αγωνίστηκε με συνέπεια ενάντια στην τάξη πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, ενάντια στις ξένες βάσεις και στην πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της τότε ΕΟΚ, ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, την καταστροφή, το θάνατο και την προσφυγιά.

Στην πόλη μας είχε έρθει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ με σκοπό το στήσιμο Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες και η θυσία του έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την πολυπόθητη ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όλων των ανθρώπων. Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης της πόλης μας, τους μαζικές φορείς του λαού και της νεολαίας, τις οργανώσεις του συνεπούς ταξικού εργατικού κινήματος, που και σήμερα συνεχίζουν με συνέπεια τον αγώνα στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, να πάρουν μέρος στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του (Ερμού και Βενιζέλου) την Τρίτη 22 Μάη 2018, ώρα 12 μ.».

902gr

Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης


Την περασμένη εβδομάδα πρόσεξα μια κουβέντα στο διαδίκτυο, σχετικά με τις "Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών" της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης. Όχι πως έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αλλ' απλώς για να είμαστε ακριβείς, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι "κατευθυντήριες γραμμές" είναι παλιά ιστορία. Περιλαμβάνονται στην ατζέντα "Ευρώπη 2020" και κατά καιρούς συμπληρώνονται και τροποποιούνται.

Πέρυσι, λοιπόν, με την COM(2017)677/22-11-2017 απόφασή του, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την αναθεώρηση τεσσάρων τέτοιων γραμμών και ζήτησε, όπως προβλέπεται, σχετική έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Επιτροπή υπέβαλε την έκθεσή της και στις αρχές Απριλίου την υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο την ενέκρινε κατά πλειοψηφία αλλά ζήτησε την ενσωμάτωση ορισμένων τροπολογιών ήσσονος εν πολλοίς σημασίας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δει αναλυτικά τις τροπολογίες εδώ. Εμείς ας πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία τους, έτσι όπως τροποποιήθηκαν:

Σκέψεις για άλλη μια επίθεση τραμπούκων




Για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσ/νίκης κ. Μπουτάρη θα μπορούσαμε να πούμε πολλά.

Θα πούμε όμως λίγα και έξω από υποκριτικά ηθοπλαστικά πλαίσια ψάχνοντας να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουμε "όλοι". δηλαδή "όλοι οι καλοί"...

Tόσα χρόνια κάποιοι κρύβουν την αλήθεια και ψάχνοντας δήθεν το τι φταίει δείχνουν διαρκώς άτομα .
 Ετσι κατα τα ΜΜΕ και αυτους που τωρα φρικαρουν υποκριτικά, υπεύθυνοι είναι οι "άχρηστοι","οι κλέφτες", "τα λαμόγια", "οι ανίκανοι", κλπ κλπ. δηλ κάποια άτομα. 
Για τη μηχανη που προκαλεί το προβλημα κουβεντα... 
Στο πως πρέπει να αντιδράσουμε προτεινουν επίσης ατομικες συμπεριφορές, αφού βέβαια το συλλογικό αποκλείεται ως επικίνδυνο αν ξεφύγει από τη χειραγώγησή τους. Ετσι φτάνουμε σε επιθεσεις σε άτομα από άτομα. 

Όμως αυτό που φταίει δεν είναι τα άτομα που αν αλλάξουν κι έρθουν άλλα άτομα όλα θα πανε καλύτερα, αλλά οι πολιτικές που είναι περα από άτομα. 
 
Όσο συνεχίζεται η λογική των "κακών πολιτικών" σε αντίθεση με τους "καλούς και τίμιους" θα εχουμε διαρκώς τέτοια. 
 
Ας το σκεφτουμε αυτό. 

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα , των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης


Φωτο Αρχείου

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
   ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail:suntax.ika@gmail.com



21 Μάη 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματίσει μια σειρά κινητοποιήσεις.
1.   Συμμετοχή στην κινητοποίηση για τα προβλήματα Υγείας την Τετάρτη 23 Μάη ώρα 09:30. Χώρος συγκέντρωσης  το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματά».

2.   Συμμετοχή στην Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 30 Μάη ώρα 10:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

3.   Σύσκεψη – ενημέρωση των Συνταξιούχων της περιοχής Άνω και Κάτω Τούμπας, Τριανδρίας και Πυλαίας την Πέμπτη 6 Ιούνη, ώρα 11:00. Χώρος συγκέντρωσης  το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

4.   Αγωνιστική κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14 Ιούνη, ώρα 10:30. Χώρος συγκέντρωσης το Άγαλμα Βενιζέλου.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό παρόν σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.

Οι “αχρηστες πληροφορίες” και η πραγματικότητα

 
 

Φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας δεν είναι όσα απασχολούν εσένα κι εμένα.
Ο πόλεμος στη διπλανή αυλή δεν υπάρχει ούτε σαν υποψία για μιά δημοσιογραφία “Επικαιρότητας” που ξαφνιάζεται όταν αρνείσαι να σχολιάσεις τα ασήμαντα.





Φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας δεν είναι όσα απασχολούν εσένα κι εμένα.
Σιγά τώρα που θα μιλήσουν για τις επικείμενες περικοπές, για τις χαμένες ζωές, για την ψευτιά και την κοροϊδία, για το διαρκές έγκλημα του συστήματός τους.
Εδώ η άλλη έριξε το instagram φορώντας μόνο το βρακάκι της…

Ο πόλεμος στη διπλανή αυλή δεν υπάρχει ούτε σαν υποψία για μιά δημοσιογραφία “Επικαιρότητας” που ξαφνιάζεται όταν αρνείσαι να σχολιάσεις τα ασήμαντα. Κάποιοι στον Κόσμο σκοτώνονται. Και λοιπόν; Παντού συμβαίνουν αυτά. Το “εξ αμελείας” εξομοιώνεται με το “εκ προθέσεως”.

Τα στυγερά εγκλήματα κατά του ανθρώπου, σκεπάζονται με “νέα σκανδαλα” μιας αναμενόμενης έτσι κι αλλιώς καπιταλιστικής καθημερινότητας.
Ρίχνεις μια Novartis για εντυπωσιακές αγορεύσεις, στο καπάκι και μια δημοσκόπηση για τόνωση της χαμένης αυτοεκτίμησης..

“Και μη Θε μ’ χειρότερα! Τί ειναι τούτο το νταλαβέρι” απορούσε η κυρία Αλεξάνδρα των παιδικών μου χρόνων για όλα τα συμβάντα.

Τα νταλαβέρια με τα παρτάλια της υφηλίου καλά κρατούν. Οι θεματοφύλακες των δημοκρατικών παραδόσεων συναγελάζονται με τους φονιάδες και παράλληλα βρίσκουν τρόπους να απαξιώσουν τα Μέγιστα της Ιστορίας. Να υμνήσουν ακίνδυνα νεανικά ξεσπάσματα την ώρα που εντείνονται οι διωγμοί εναντίον εκείνων που υψώνουν τα λάβαρα της Αλήθειας.

katiousa.gr

«…γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»




«…γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» – του Γεράσιμου Χολέβα

 


Σαν να έμοιαζαν όλα έτοιμα για μια τραμπούκικη και φασιστική επίθεση. 
Δεν μπορεί να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν υπήρχε σχέδιο. 

Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που βουλιάζει ανάμεσα στην απελπισία και την καταστροφή. 

Σε αυτές τις συνθήκες ο εκφασισμός κάνει βόλτες και δρα, άλλοτε με το πρόσωπο των επίσημων εκπροσώπων του και άλλοτε με μάσκες ή γυαλιά ηλίου κι ένα παιδί στην αγκαλιά

Η επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχε έναν συντονισμό φασισταριών, σε επίπεδο αντιδράσεων. Οι ναζί της Χρυσής Αυγής μαζί με κάθε είδους χρυσαυγιτισμό πανηγυρίζουν.  

Αξια!


Την «κοινωνική ατζέντα» του ΟΟΣΑ διαφημίζει η «Αυγή», με αφορμή τη συμμετοχή της Αχτσιόγλου και της Φωτίου στην υπουργική σύνοδο που έγινε στον Καναδά, όπου μάλιστα η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας έκατσε στη θέση της αντιπροέδρου. Σύμφωνα με την υπουργό, «διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα τη θέσπιση εγγυήσεων με στόχο μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με κοινωνική δικαιοσύνη». Εντάξει, φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει λίγη από την αίγλη του ...ΟΟΣΑ στην άσκηση «κοινωνικής πολιτικής», αλλά είναι πρόκληση να το κάνει αυτό λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα. Για όποιον δεν θυμάται, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ υποδείκνυε την παραπέρα αύξηση των πραγματικών ετών εργασίας, που σημαίνει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με ενδεχόμενη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και μια σειρά μέτρα για την αγορά εργασίας, που ξεκινούν από τη διατήρηση του υποκατώτατου μισθού, με κριτήριο μάλιστα την εργασιακή εμπειρία, και φτάνουν μέχρι την εξαίρεση επιχειρήσεων από τις κλαδικές Συμβάσεις, ανάλογα με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της. Με τόσο πλούσια ...«κοινωνική ατζέντα», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κάθε λόγο να «λιβανίζει» τον ΟΟΣΑ, στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την αντεργατική - αντιλαϊκή της πολιτική, κερδίζοντας επάξια και τη θέση της αντιπροεδρίας στη Σύνοδο υπουργών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Συμφωνία
 
Γράφαμε τις προάλλες για το ευρωΝΑΤΟικό περιτύλιγμα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σερβίρει μια συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εγκαλώντας μάλιστα τη ΝΔ ότι δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που έχει μια τέτοια συμφωνία για τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, καθιστώντας τη διαπραγμάτευση κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα «διμερές θέμα». Σχολιάζαμε, επίσης, ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ θέτουν ανοιχτά το ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» ως «αντίβαρο» στη διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Επομένως, ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών, προς όφελος της αστικής τάξης και όχι του λαού, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο οξυμένων και επικίνδυνων ανταγωνισμών. Τώρα, με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, γράφτηκε στον Τύπο ότι η ΕΕ αναπτύσσει «έντονη κινητικότητα», τόσο ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός στο όνομα, ενώ διαρρέεται ότι η ΕΕ θα αποτελέσει και «συμβαλλόμενο μέρος» της συμφωνίας, κάτι σαν «εγγυητής», αν αυτή (όπως όλα δείχνουν) προβλέπει εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε βάθος χρόνου. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει αρκετά, κάνει τα στόματα να ανοίγουν και να αποκαλύπτεται το πραγματικό διακύβευμα, που όπως ομολογείται από αξιωματούχους της ΕΕ και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, είναι να εμποδιστεί η «επιρροή τρίτων» στην ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια, δηλαδή της Ρωσίας. Να, λοιπόν, τι ετοιμάζεται να φέρει προς κύρωση η κυβέρνηση στη Βουλή: Το σχεδιασμό των ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Βαλκάνια, που μέρος του είναι η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ και στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί.