Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Facebook: Δυσανεξία στο σφυροδρέπανο!


 

«Η ανάρτησή σας έρχεται σε αντίθεση με τα Πρότυπα κοινότητας για επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς…»


Αυτό ήταν το μήνυμα που πήραν κάμποσοι χρήστες του Facebook, οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν ανήμερα της 9ης Μάη επιχρωματισμένη τη θρυλική φωτογραφία με τον Σοβιετικό στρατιώτη να υψώνει στο Ράιχσταγκ τη σημαία με το σφυροδρέπανο.
Facebook: Δυσανεξία στο σφυροδρέπανο
Facebook: Δυσανεξία στο σφυροδρέπανο!

Η πρώτη μάλιστα που μπλοκαρίστηκε από το μονοπώλιο της «κοινωνικής δικτύωσης» ήταν η καλλιτέχνης που επιμελήθηκε τη μετατροπή της κλασικής ασπρόμαυρης αυτής φωτογραφίας σε έγχρωμη, με τους «ελεγκτές» του Facebook να εξαφανίζουν την εικόνα της.

Αττική Οδός: Η πανδημία μείωσε την κυκλοφορία και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαιτεί αποζημιώσεις!


Είναι το λιγότερο προκλητικό: Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζητά την ενεργοποίηση ρήτρας της σύμβασης για αποζημίωσή της από το δημόσιο, εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας στην Αττική  Οδό λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού… Η αυθάδικη απαίτηση της εταιρείας στηρίζεται στην εξίσου προκλητική στάση των κυβερνήσεων, τωρινής και προηγούμενης, που σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις παράλογες διεκδικήσεις των μεγάλων εταιρειών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ηδη τον προηγούμενο μήνα και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ στον αυτοκινητόδρομο «Μορέα», αποζημίωση για τη μειωμένη κίνηση το εξάμηνο Σεπτέμβρης 2019 – Φλεβάρης 2020. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισπράξει οι εργολάβοι από τα πανάκριβα διόδια και ως αποζημίωση τα προηγούμενα εξάμηνα.

Πρόκληση


Στην τηλεδιάσκεψη που έστησε προχτές ο πρωθυπουργός με τους «κοινωνικούς εταίρους», ισχυριζόμενος ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τάχα η προστασία της απασχόλησης, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε ρόλο πρόθυμου ντεκόρ έσπευσε ο εργατοπατέρας πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Μια μέρα μετά, στο χτεσινό σχετικό δελτίο - μνημείο εργατοπατερισμού, από το οποίο απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στο μπαράζ των αντεργατικών ΠΝΠ της κυβέρνησης και στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πιστός στο χαβά του, «ενημερώνει» ότι... «μίλησε για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των θεσμών του τριμερούς διαλόγου», ενώ προανήγγειλε... «εντατικοποίηση της παρέμβασης και της δράσης, ώστε να εξασφαλιστούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία»! Ποιος; Αυτός που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» και ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»! Αυτός που μαζί με όλο το σινάφι των εργατοπατέρων, όχι μόνο είναι παντελώς απόντες από τις σκληρές μάχες που δίνονται μέσα στους χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά ξεδιάντροπα τις λοιδορεί, όπως έκανε με την πετυχημένη μέρα πανελλαδικής δράσης στο Εμπόριο, λέγοντας ότι «προφανώς δεν κάνουμε απεργίες, προφανώς δεν πάμε έξω από τα σούπερ μάρκετ, όπως πάνε κάποιοι δήθεν έξυπνοι και ταξικοί, να κάνουμε συγκεντρώσεις»! Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους ανθρώπους των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους.

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης:Για τη συναδέλφισσα Αιμιλία Κουρτέλη



Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, αποχαιρετά  με θλίψη την συναδέλφισσα Αιμιλία Κουρτέλη , δραστήριο μέλος του σωματείου μας από το 1981. Εργαζόμενη σε μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της αγοράς, 

πάντα ενδιαφέρονταν και μέσα από τις γραμμές του σωματείου πάλευε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι στο χώρο δουλειάς.   Πρωτοπόρα αγωνίστρια  ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες του κλάδου μας  ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου,  στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής,  διεκδικώντας διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων  όλων των εργαζόμενων. 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.





Σ.Β.Α.Κ.
Στο επιδιωκόμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο ΔήμοςΩραιόκαστρουαπό μόνος του διαφημίζεται ως προσβάσιμος, φιλικός και βιώσιμος - επιπλέον λέγεται ότι το σχέδιο έγινε με συμμετοχή τοπικών φορέων και με διαδικτυακές έρευνες. Ότι Συντάχθηκε από Ομάδα ΄Εργου του Δήμου.Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία αναφορά στη Β΄ και στη Γ΄ Διαβούλευση στις 13-12-19 στο Δημαρχείο και στις 12-3-20 (τηλεδιάσκεψη), για τις οποίες δεν ειδοποιηθήκαμε ως παράταξη. Από ότι μάθαμε δεν υπήρξε συμμετοχή ούτε των Τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων.
Στο Σχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων: Δίκτυο πεζοδρομίων κεντρικά με απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Οδοφωτισμό, έργα πρασίνου, εξοπλισμό ανάπαυσης.
Ποδήλατα και ποδηλατόδρομοι. Πράσινες διαδρομές, πεζοδρομήσεις. Αυτά θα ολοκληρωθούν σε αρκετά χρόνια ….
Προβλέπονται Σταθμοί ηλεκτροκίνητων ποδήλατων του δήμου - για ενοικίαση.

Έκτακτη ανάγκη (πάντα βρίσκουμε μία)... κάμερες στα σχολεία...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Της Μαρουλίας Βαμβακούση*

Ζωντανή εικόνα και ήχος με ανηλίκους στην καθημερινή τους συμμετοχή στο σχολείο... Πόσο περισσότερο θα παραβιαστεί πια ο κόσμος των παιδιών μας;

Υπάρχει ο κόσμος των μεγάλων. Με τους κανόνες, τις σχέσεις δύναμης - εξουσίας, τις διαφορές σε μόρφωση, οικονομική δυνατότητα, στυλ, επιλογές και πιστεύω.

Υπάρχει και ο κόσμος των παιδιών. Ο κόσμος των παιδιών είναι διαφορετικός από τον κόσμο των μεγάλων. Δεν έχει υποκρισία, πολιτική ορθότητα, πλαίσιο επιβεβλημένο από κάποιον άλλο πέρα από την ομάδα τους. Εκεί μαθαίνουν όλα μαζί να επικοινωνούν, να τσακώνονται και να τα βρίσκουν. Είναι ο κόσμος του πάρκου όπου παίζουν όλα μαζί. Είναι η γειτονιά που δεν έχουν πια... Τους τον έχει στερήσει σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη κοινωνία.

Παρουσιάζουν ως «λύση» ό,τι δημιούργησε το πρόβλημα!




Από κει που το άφησαν το ξαναπιάνουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, προσπαθώντας προκλητικά μέσα από παρεμβάσεις στον Τύπο να «ζυμώσουν» την ιδέα ότι οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Υγεία είναι τάχα η απάντηση στα «κενά» που αποκάλυψε η πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύονται και επιστήμονες, που έχουν αναλάβει ρόλο στο σχεδιασμό της «επόμενης μέρας» του ΕΣΥ.

Με μεγάλη άνεση αναγνωρίζουν αυτό που ζει όλος ο κόσμος σε «κανονικές» και «έκτακτες» συνθήκες, τα χρόνια δηλαδή προβλήματα στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, με τις μεγάλες ελλείψεις, τις καθυστερήσεις, τις πληρωμές. Δεν λένε κουβέντα όμως για την πολιτική που ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση. Αντίθετα, προτείνουν μέτρα στην ίδια ακριβώς ρότα που μας έφερε έως εδώ, προδιαγράφοντας τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα και την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, πολύ περισσότερο σε ένα επόμενο κύμα της το φθινόπωρο.

Τι προτείνουν όλοι αυτοί για τη «βελτίωση του ΕΣΥ»; «Αξιολόγηση» στα δημόσια νοσοκομεία. Προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. 
Μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στο 75% των υγειονομικών. Μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης να είναι μόνο οι συντονιστές διευθυντές. Πρότυπα συστήματα Υγείας, πότε της Γαλλίας, πότε της Σουηδίας κ.ο.κ.