Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Τα κέρδη τους η (ενεργειακή) φτώχεια μας

 

Στόχο για κέρδη προ φόρων 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΕ, προαναγγέλλοντας «γενναίο» μέρισμα στους μετόχους την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της, το σχέδιο είναι να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη», με τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ και συνέχιση της απόσυρσης από τον λιγνίτη. Προσανατολισμένη στην «πράσινη» ανάπτυξη, ανταγωνίζεται άλλους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους και στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που πληρώνει απ' όλες τις τσέπες και με όλους τους τρόπους ο λαός.

Η επαναφορά της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από 1η Οκτώβρη, σε συνδυασμό με την απόσυρση των όποιων κρατικών επιδοτήσεων στη λιανική τιμή του ρεύματος, θα την επαναφέρει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού όλοι οι μηχανισμοί της «απελευθερωμένης» αγοράς θα συνεχίσουν να δουλεύουν ρολόι, με πρώτο και καλύτερο το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μέτοχοι της ΔΕΗ και των άλλων ομίλων θα μετράνε μέρες για να τσεπώσουν το μέρισμά τους - όλο πληρωμένο από τον λαό - τα εργατικά, λαϊκά στρώματα θα μετράνε και το τελευταίο δεκαράκι του ευρώ για να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΣΤΟ ΕΚΑΒ «Πάμε κι όπου βγει» με μπαλώματα και συμπράξεις με ιδιώτες


Παραμένει σμπαραλιασμένο ώστε να προωθείται η επιχειρηματική δράση
 

«Οχι σε προσλήψεις» από την κυβέρνηση. «Λύσεις» με αξιοποίηση στρατού και Πυροσβεστικής, και στο βάθος η περαιτέρω εμπορευματοποίηση

 

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή θανάτους ασθενών που μάταια περίμεναν ασθενοφόρα
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή θανάτους ασθενών που μάταια περίμεναν ασθενοφόρα
Με τη μία τραγωδία να διαδέχεται την άλλη και με έναν θάνατο ασθενούς τη βδομάδα μόνο τον τελευταίο μήνα λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές του σμπαραλιασμένου ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τίποτα ως προς την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης ενός ακόμα νευραλγικού τομέα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίθετα, όπως επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση που η ίδια η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν αξιοποιείται για να εντείνει την εμπορευματοποίηση στον χώρο της Υγείας.

Αντί για προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του στόλου, λοιπόν, ώστε να μην πεθαίνουν ασθενείς σε καρότσες και στα πεζοδρόμια, και στο όνομα τάχα της «έκτακτης» προσπάθειας αντιμετώπισης της κατάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και πάλι «μπαλώματα», με αξιοποίηση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος σε «μεικτά πληρώματα», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες βάρδιες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» Ξεκίνησε η συστημική «μπουγάδα»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για τα καλά έχει ξεκινήσει το «μακιγιάρισμα» του φασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες», μπας και περάσει για κάτι άλλο από αυτό που είναι πραγματικά, η προβιά του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη.

Τον τόνο δίνουν δηλώσεις όπως αυτή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, στο πνεύμα «να περιμένουμε να τους δούμε και να τους κρίνουμε», ενώ πλέον το μόρφωμα βρίσκει και βήμα σε τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες κάνουν αφιερώματα «ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες», καλούν τον πρόεδρό τους για συνεντεύξεις κ.ο.κ. Θυμίζει την περίοδο μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, όταν έδιναν και έπαιρναν τα ρεπορτάζ για «τους νεαρούς που βοηθάνε γιαγιάδες με τα ψώνια».

Μιλώντας λοιπόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Β. Στίγκας, πρόεδρος του μορφώματος, σχολίασε προηγούμενη αναφορά του ως εξής: «Δεν ήταν καύσιμο για τους "Σπαρτιάτες" ο Ηλίας Κασιδιάρης. Κηροζίνη ήταν... Λάθος έκανα».

Καμουφλάζ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τα προεκλογικά παραμύθια της κυβέρνησης, περί μέτρων που στηρίζουν τάχα μισθωτούς και συνταξιούχους, έλαβαν τέλος από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγε το ΚΚΕ προεκλογικά: Η επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει καταιγισμό νέων αντιλαϊκών μέτρων, μέσω των «προαπαιτούμενων» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμα και όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «μέτρα ελάφρυνσης» - προσπαθώντας να καμουφλάρει αυτή την πραγματικότητα - έχουν για «ουρά» άλλες αντιλαϊκές προϋποθέσεις και βάζουν τον λαό να πληρώνει «επί δέκα» από την άλλη τσέπη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση για τα πρώτα νομοσχέδια: