Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Τι προβλέπει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου και στρώνει το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φλεβάρη το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για το οποίο οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντιδρώντας προχωρούν σε απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη.

Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό κατατέθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε δοθεί στη «διαβούλευση», δικαιώνοντας την ονομασία που έχει ήδη «κερδίσει» ως νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Με τις διατάξεις του θωρακίζεται ο νόμος Κατρούγκαλου, διατηρούνται σε ισχύ οι βασικές ανατροπές όλων των προηγούμενων νόμων και μαζί οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα επιλύονται τα όποια νομικά κενά για την απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των παραπάνω.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου στα βήματα του 4387/2016 και των τριών προηγούμενων μνημονίων εξασφαλίζει τη διαρκή και σταδιακή μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που, όπως προέβλεπε και ο νόμος Κατρούγκαλου, περιορίζεται αυστηρά στη χρηματοδότηση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης.

Η Συμφωνία της Βάρκιζας


Παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ
Παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ
Στις 11 Γενάρη 1945 η Μάχη της Αθήνας, ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 όπως έμεινε στην Ιστορία, τέλειωνε με ανακωχή. Ηταν μια δυσμενής για το λαϊκό κίνημα έκβαση, που όμως σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε και ήττα του ΕΛΑΣ, ο οποίος κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συσπειρώνοντας τον κύριο όγκο των δυνάμεών του. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ διατηρούσαν επιρροή στην πλειοψηφία των λαϊκών μαζών. Παρ' όλα αυτά, στις 12 Φλεβάρη υπογράφηκε η απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, που σηματοδότησε νέα δεινά για το λαϊκό επαναστατικό κίνημα. Για την αναφορά μας αυτή στη Συμφωνία της Βάρκιζας αντλούμε στοιχεία από τον τόμο Β1 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ.
 
***
 
Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, Στ. Σαράφης, αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο σημείωνε πως «άρχισε μια εντατική δουλειά ανασυγκρότησης των μονάδων και τακτοποίησής τους με νέα διάταξη, ώστε στις αρχές του Φλεβάρη ο ΕΛΑΣ ήταν έτοιμος ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα επίθεση».

Ηδη από τις 22 Γενάρη, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ ζητούσε από την Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας λεπτομερείς αναφορές για την κατάσταση των δυνάμεων τόσο της ίδιας όσο και του εχθρού «εις Μακεδονία και ιδιαιτέρως περιοχήν Θεσ/νίκης και Καβάλας».

Οσον αφορά την πρωτεύουσα, στις αρχές Φλεβάρη στάλθηκε πολυάριθμη ομάδα κομματικών στελεχών, με επικεφαλής τον Σπ. Καλοδίκη, με σκοπό την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Μέχρι τα μέσα προς τέλη Φλεβάρη είχαν ανασυσταθεί η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ, όλες οι Αχτιδικές Επιτροπές και τα Γραφεία των περισσότερων ΚΟΒ. Με γοργούς ρυθμούς ακολουθούσε η ανασυγκρότηση των ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων Οργανώσεων.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση της ενάντια στα λαϊκά στρώματα (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι κ.ά), η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου μας, αντί να πάρει μέτρα ενημέρωσης και οργάνωσης της απεργίας της 18ης Φεβρουαρίου, προσκάλεσε τον Διοικητή του ΕΦΚΑ στην ολομέλεια των προέδρων των ΣΕ ΙΚΑ (13÷2÷20), δημιουργώντας του ακροατήριο ώστε να προπαγανδίσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί την ταφόπλακα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εξ όνυχος τον λέοντα



Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια έως και την αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα, στην ειδησεογραφία και στην κοινωνιολογία της παρέας που καταγραφόταν και παρουσιαζόταν επιστημονικοφανώς σαν κάτι σοβαρότερο απ’ αυτό που ήταν, δηλαδή επίκαιρο κουβεντολόι, κυριαρχούσε η λέξη φαινόμενο. 

Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια έως και την αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα, στην ειδησεογραφία και στην κοινωνιολογία της παρέας που καταγραφόταν και παρουσιαζόταν επιστημονικοφανώς σαν κάτι σοβαρότερο απ’ αυτό που ήταν, δηλαδή επίκαιρο κουβεντολόι, κυριαρχούσε η λέξη φαινόμενο.
Αυτοκόλλητη ταμπελίτσα που κόλλαγε παντού. Φαινόμενο το παίξιμο στο χρηματιστήριο, φαινόμενο το κούρεμα μοϊκάνα, φαινόμενο η χρήση συντομογραφιών. Φαινόμενο ως κι η μπιρίμπα σε κάθε σπίτι και οι ντισκοτέκ με ελληνικά τραγούδια. Κι ύστερα περάσαμε στα χοντρά, που ναι πάντα τα πολιτικά, όπως π.χ. το φαινόμενο Αλέξης ως και το άθλιο φαινόμενο ΧΑ. Όλα ένας αχταρμάς σε σεντονιάδες κειμένων που νομοτελειακά, λόγω εξάπλωσης της διαδικτυακής επικοινωνίας, μετεξελίχθηκε στο… φαινόμενο του χαρτοπόλεμου των τεμαχισμένων απόψεων σε αναρτήσεις, τουιτεράκια και λεζαντούλες της νέας εικονολατρίας του «instagram».

Πρώτη δύναμη η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία η οποία αύξησε ψήφους και ποσοστά



Την πρώτη θέση κατέλαβε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι, αυξάνοντας τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστά, στις αρχαιρεσίες του 31ου Συνεδρίου του ΕΚΑ.


Σε σχετικό δελτίο Τύπου τονίζει τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, στο οποίο ψήφισαν 1.214 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας 104.000 εργαζόμενους από 267 σωματεία όλων των κλάδων της Αθήνας.

Γιγαντοπανό στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας - Όλοι αύριο στην απεργία (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Γιγαντοπανό στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη ανάρτησαν Εργατικά Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και Φοιτητικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

«Να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση» τονίζουν εργαζόμενοι και φοιτητές και καλούν στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. (Δείτε εδώ βίντεο)