Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Έρχεται ο «Mεγάλος Aδελφός» ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΙΟΥ

      
Έρχεται ο «Mεγάλος Aδελφός» ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΙΟΥ
Η διασύνδεση πλέον των ΔΟΥ με τις τράπεζες θα γίνεται με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου οι διευθυντές τους αλλά και εκείνοι του τραπεζικού υποκαταστήματος όπου διαθέτει τον λογαριασμό του ο οφειλέτης θα προχωρούν στην κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού -όλου ή του διαθέσιμου εάν δεν επαρκούν οι καταθέσεις- μέσα σε λίγα λεπτά.
Η διαδικασία λέγεται «αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών» και θα γίνεται χωρίς καμία άλλη ενημέρωση του οφειλέτη, εφόσον έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής των χρεών, και παρεμβολή δικαστικών επιμελητών-λειτουργών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν έως τώρα για την ολοκλήρωση της κατάσχεσης να μην ισχύουν.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που στόχο έχει να περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών των οφειλετών, έχουν ήδη ξεκινήσει ειδικά σεμινάρια στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την Παρασκευή ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε τη σχετική απόφαση σε εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 4170 του περασμένου Ιουνίου. Στους διευθυντές έχει αποσταλεί ο πρώτος εξοπλισμός, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν με τις τράπεζες, δηλαδή μία ειδική κάρτα και ο υποδοχέας της, ενώ αυτές τις ημέρες θα τους αποσταλεί και ο ειδικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Απλή διαδικασίαΗ διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης ή του ξαφνικού θανάτου των καταθέσεων είναι εξαιρετικά απλή και φυσικά απολύτως κυνική. Εφαρμόζει περίπου σε παραλλαγή αυτό που λέγεται συνήθως σε άλλες περιπτώσεις, ότι δηλαδή ο ενδιαφερόμενος (ο καταθέτης) το μαθαίνει τελευταίος (το άδειασμα του λογαριασμού). Το όλο σχέδιο αποδεικνύει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξαιρετική εφευρετικότητα και απίθανες εμπνεύσεις όταν πρόκειται για είσπραξη φόρων και έχει ως εξής:
Το δικαστικό τμήμα κάθε ΔΟΥ θα ενεργοποιείται για κάθε φορολογούμενο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα διαμορφώνει το προφίλ του τηρώντας τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο ώστε να έχουν αυτά τα χρέη βεβαιωθεί προς είσπραξη. Στη συνέχεια θα διαβιβάζει το προφίλ του με ηλεκτρονικό τρόπο στον διευθυντή της υπηρεσίας, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός που θα διαθέτει και θα χειρίζεται το νέο μηχάνημα. Πρόκειται για μία κάρτα -με card reader- που συνδέεται με υπολογιστή. Στο σύστημα αυτό θα έχουν περάσει η υπογραφή και τα στοιχεία του διευθυντή, ο οποίος θα το ενεργοποιεί με έναν ειδικό κωδικό πρόσβασης (PIN).

«Δεν υπάρχει νόµος που να απαγορεύει να εκµεταλλευτείς τον µαλάκα» (*)…

Tο σημερινό άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου

 «Δεν υπάρχει νόµος που να απαγορεύει να εκµεταλλευτείς τον µαλάκα» (*)…



  (*) Θα φανεί στη συνέχεια του κειμένου, αλλά το διευκρινίζουμε και εξ’ αρχής: Η δήλωση αυτή ανήκει σε χρηματιστή. Αντιθέτως, ο κ.Σαμαράς απευθυνώμενος στον ελληνικό λαό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, του είπε το εξής: Ο προϋπολογισμός – δήλωσε – είναι ένας «προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας».
Και τώρα στο θέμα μας:   

   Μέσα στο 2014 έρχονται να προστεθούν φόροι ύψους 45,7 δισ. ευρώ που ως συνήθως στη συντριπτική τους πλειοψηφία βαραίνουν τα λαϊκά στρώματα. Από το σύνολο των φορολογικών εσόδων της επόμενης χρονιάς, τα 42 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μισθωτούς, από συνταξιούχους, από μικρομεσαία στρώματα και από την έμμεση φορολογία. Από τα Νομικά Πρόσωπα, δηλαδή από τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια και από τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχτεί με τη μορφή φόρων δεν ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ… Αυτό στη γλώσσα του κ.Στουρνάρα και όλων των προκατόχων του λέγεται «φορολογική δικαιοσύνη» απέναντι σε ένα λαό που «υποφορολογείται»!




   Στον πίνακα 3.6 του κρατικού προϋπολογισμού 2014  (σελ. 82) που από το Σάββατο το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους προκύπτει επίσης ότι: Από το 2004 και μετά, οι φόροι που έχει κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός ξεπερνούν σωρευτικά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ! Για την ακρίβεια ανέρχονται στα 513,243 δισ. ευρώ.
  • Το αστρονομικό αυτό ποσό, που τα μόνιμα φοροδοτικά υποζύγια έχουν καταβάλει με το αίμα της ψυχής τους, είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας!
  • Είναι σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερο από ολόκληρο το δημόσιο χρέος της χώρας!

2η φάση διαθεσιμότητας στην υγεία-πιο κοντά οι απολύσεις

 

Αυτή τη φορά, τα στοιχήματα τελείωσαν. Η κυβέρνηση και ο τηλεοπτικός «αστέρας» Α. Γεωργιάδης προχωρούν στη δεύτερη φάση διαθεσιμότητας εργαζομένων από την δημόσια περίθαλψη. Συνολικά, είδε το φως της δημοσιότητας ένας αριθμός 1233 εργαζομένων με «στοχευμένες» παρεμβάσεις, για να μην γενικευθούν οι αντιδράσεις (έτσι εκτιμούν). Ο κύκλος αυτός ευελπιστούν να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και ο τρίτος γύρος διαθεσιμοτήτων - απολύσεων που ήδη σχεδιάζεται και με τον οποίο θα «υποδεχθούν» το νέο χρόνο κυβέρνηση και τρόικα. Όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε αλλεπάλληλα κύματα από εδώ και πέρα. Μία συνεχής διαδικασία ξεπετάγματος χιλιάδων εργαζομένων από τα Νοσοκομεία, με παράλληλο κλείσιμό τους, ολικό ή μερικό. Άλλωστε, για να φανεί ότι περισσεύουν αυτοί οι εργαζόμενοι, είναι απαραίτητο το κλείσιμο των χώρων και τμημάτων που δουλεύουν. Από εκεί που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές και επικίνδυνες για τους ασθενείς, θα βγει στο τέλος ότι υπάρχει υπερπληθώρα εργαζομένων. Πρόκειται φυσικά για την απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Μια αντιδραστική εξέλιξη
Η επιλογή για οριζόντια κατάργηση κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων είναι το χειρότερο ως τώρα σενάριο. Μπορεί να οδηγήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων πανελλαδικά σε απόλυση. Ο αριθμός, ωστόσο, αυτός επιμερίζεται σε μικρές ομάδες προσωπικού ανά νοσοκομείο. Φαίνεται ότι η αρχή γίνεται από τον κλάδο των οδηγών που καταργείται. Πρόκειται για 561 άτομα διεσπαρμένα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μπουν άμεσα στη διαθεσιμότητα και να απορροφηθεί τμήμα τους από το ΕΚΑΒ (οι ίδιοι κάνουν λόγο για επαναπρόσληψη μόνο όσων κριθούν απαραίτητοι). Το πόσοι, φυσικά, δεν διευκρινίζεται, πράγμα που επιτείνει την αγωνία αυτών των εργαζομένων.
Είναι γνωστές, εξάλλου, οι βλέψεις της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας, να καταργήσει πληθώρα κλάδων και ειδικοτήτων. Μάλιστα, από την αρχή που τέθηκε θέμα απολύσεων και στα νοσοκομεία, οι «διαρροές» από το Υπουργείο Υγείας έφεραν σαν πιο «ευάλωτους» τους υπαλλήλους της ΥΕ (υποχρεωτικής) εκπαίδευσης. Πρόκειται για πληθώρα ειδικοτήτων, ενδεικτικά ν' αναφέρουμε: καθαριστές-καθαρίστριες (όσοι έχουν απομείνει), τραπεζοκόμες, αποθηκάριοι, κλητήρες, εργάτες, θυρωροί, βοηθοί μαγείρων κλπ.
Γενικότερα και ιδιαίτερα γι’ αυτές τις κατηγορίες, ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η συστηματική αποψίλωσή τους, με την ανάθεση του έργου τους σε ιδιωτικά συνεργεία-εργολάβους. Πρόκειται για το περιβόητο σχέδιο εκχώρησης-ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένων τομέων δουλειάς που, παρεμπιπτόντως, κοστίζει πολλαπλάσια στο Δημόσιο κι ας καμώνονται ότι «περιστέλλουν τις δαπάνες». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων, υπάρχουν συνεργεία φύλαξης, παρασκευής και διανομής φαγητού, καθαριότητας, στα πλυντήρια κ.α.
Οι «πληροφορίες» (καταλαβαίνετε ποιος τις διοχετεύει) κάνουν λόγο για ολόκληρες τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, με χιλιάδες εργαζόμενους που σκόπιμα τους έχουν «ανενεργούς» για να μπορεί να ανατίθεται το έργο τους στον ιδιωτικό τομέα, να φαίνονται ότι περισσεύουν και να γίνεται το γνωστό πάρτι με τις μίζες.
Ακόμη είναι γνωστή η είσοδος ιδιωτικών λογιστικών γραφείων στα νοσοκομεία που, από την «τεχνογνωσία» αρχικά, τείνουν σήμερα να αναλάβουν όλο το έργο, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα για το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων γραφείων.
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, και ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Τι θα έχει απομείνει από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μετά την πλήρη ανάπτυξη αυτών των σχεδίων;