Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Το «φως» και το «σκότος» σε ανανεωμένη έκδοση...

 

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ VS ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Στη «δημοκρατική» ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, ο στρατός εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό λαό», με ασκήσεις καταστολής σε αστικό περιβάλλον
Στη «δημοκρατική» ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, ο στρατός εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό λαό», με ασκήσεις καταστολής σε αστικό περιβάλλον
«Μάχη της δημοκρατίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό». Ετσι παρουσιάζεται από τα αστικά κόμματα και επιτελεία ο πόλεμος στην Ουκρανία, και με αυτό το επιχείρημα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η τεράστια στρατιωτική στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να αντιμετωπίσει «στο πεδίο» τη Ρωσία.

Αλλά να δικαιολογηθεί και η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, που δεν περιορίζεται στην αποστολή στρατιωτικού υλικού. Αντίθετα, περιλαμβάνει τις «διευκολύνσεις» στα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα να προωθηθούν προς την Ανατ. Ευρώπη, τη συμμετοχή στις ευρωατλαντικές κυρώσεις, τη «ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών» υπεράσπιση όλων των ιδεολογημάτων που στόχο έχουν να στρατεύσουν τον λαό στον πόλεμο «για τις αξίες της Δύσης», όπως παρουσιάζεται η ιμπεριαλιστική αναμέτρηση στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το κάλπικο δίπολο «δημοκρατία - ολοκληρωτισμός» κυριαρχεί στον παράλληλο πόλεμο της προπαγάνδας από την πρώτη μέρα του πολέμου. Στην πιο χυδαία εκδοχή του μεταφράζεται ως εξής από τις δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου: «Οποιος δεν είναι με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σ' αυτόν τον πόλεμο, είναι με τον ολοκληρωτισμό της Ρωσίας και συντάσσεται με τους εχθρούς της δημοκρατίας».

Δεν ανακαλύπτουν ...τον τροχό

Οι αστοί και τα επιτελεία τους βέβαια δεν ανακάλυψαν ...τον τροχό της προπαγάνδας περί «ολοκληρωτισμού» με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η έννοια του ολοκληρωτισμού διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1930, περίοδο που προετοιμαζόταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, και επιχείρησε να «ενοποιήσει» προπαγανδιστικά τον εχθρό της αστικής δημοκρατίας, ταυτίζοντας δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα: Τον φασισμό - ναζισμό από τη μια και τον κομμουνισμό - σοσιαλισμό από την άλλη.

Η «πλύση» και το «σιδέρωμα» της σκέψης στην επιλογή «ληστή»


Αποσπάσματα από την εισαγωγική παρέμβαση του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

 

Οι εικόνες καταστροφών, θυμάτων, προσφύγων από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν εκλείψει ούτε στιγμή από τους δέκτες των τηλεοράσεων. Οπως και οι ερμηνείες των αιτιών αυτής της αιματοχυσίας. Τι δεν έχουμε ακούσει; Τα επίσημα προσχήματα των δύο πλευρών, πως δήθεν η Ουκρανία υπερασπίζεται τις αρχές του ΟΗΕ, την «ελευθερία» επιλογής συμμάχων, ή, από την άλλη μεριά, πως δήθεν διεξάγεται «αντιφασιστικός αγώνας», ή αγώνας για «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ πλαισιώνονται και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, πως απλώς βλέπουμε ένα επεισόδιο του «πολέμου των πολιτισμών», όπως ισχυρίστηκε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ή άλλες που εστιάζουν στην ψυχιατρική, στην «τρέλα» του Πούτιν.

Είναι προφανές πως πέρα από την αποσιώπηση και παραποίηση γεγονότων, τις προβοκάτσιες, που μπορεί να στήνονται για να κερδηθεί ο «πόλεμος της προπαγάνδας», πάντα, μετά την αρχική «πλύση» της σκέψης, ακολουθεί και το «σιδέρωμά» της, η επιδίωξη να υιοθετήσουμε κάποιες «πυξίδες», που θα μας οδηγήσουνε εκεί που θέλουνε αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους τα ηνία της πραγματικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ, μελετώντας τις εξελίξεις, τοποθετήθηκε αναδεικνύοντας πως η καταδικαστέα ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει τα σύνορα, μεγεθύνει το αιματοκύλισμα των λαών, είναι μονάχα ένα «κομμάτι του παζλ» των σκληρών αντιθέσεων και συγκρούσεων, που έχουν ξεσπάσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Σ' αυτές τις συγκρούσεις δεν εμπλέκονται μόνο οι κυρίαρχες τάξεις και κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά ευρύτερες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Είναι διεργασίες, που συνδέονται και με τη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Το ΚΚΕ σημείωσε πως πίσω από τις προσχηματικές δικαιολογίες των πλευρών βρίσκεται η διαπάλη των μονοπωλίων, των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τις πρώτες ύλες, τον ορυκτό πλούτο, την Ενέργεια, τα εδάφη, το ανθρώπινο δυναμικό, για το πώς θα μοιραστούν σε τελική φάση τα μερίδια των αγορών.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 «Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

 

  • Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ μπροστά στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις της Κυριακής 1ης Μάη
  • Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
 
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα, στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, στη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι «ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Αμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών - Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

ΚΚΕ Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

 

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ σημειώνει:

«Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφου από την ΕΥΠ για "λόγους εθνικής ασφαλείας", είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που εκθέτει την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εν λόγω κρατική υπηρεσία υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Απρίλη 2022

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Απρίλη 2022:

  • Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Διέξοδος η πάλη του λαού ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση. Τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να γιορτάσουν 

Τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να γιορτάσουν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, με μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις την Κυριακή 1η Μάη. Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.µ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, υπογραφή ΣΣΕ, όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει τώρα κάθε ελληνική εµπλοκή.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν δική τους υπόθεση τον μαζικό αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.