Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα από το Νησί της Ελπίδας (Ευτυχώς που δεν είμαστε ΚΟΥΒΑ)

Το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα από το Νησί της Ελπίδας

Πηγή: cntucuman.com

Το πρώτο  στην ιστορία θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει πάρει ήδη έγκριση για κυκλοφορία στην Κούβα. Τώρα, οι ειδικοί αξιολογούν την πιθανή εφαρμογή και αξιοποίηση για την θεραπεία και άλλων τύπων καρκίνου.

25 χρόνια χρειάστηκαν οι ειδικοί του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας στην Αβάνα για να αναπτύξουν το εμβόλιο CimaVax - EGF. Το παρασκεύασμα αυτό είναι ένα αντίστοιχο του EGF, του παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Υπό την επίδραση του φαρμάκου, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται  στα κύτταρα που παράγουν τον EGF και καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να εμποδίσει την ασθένεια, αλλά βελτιώνει την κατάσταση των   σοβαρά ασθενών. Η  θεραπεία με Cimavax-EGF ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία και θεωρούνται τελειωτικά  χωρίς θεραπευτική εναλλακτική λύση.  Το Cimavax-EGF βοηθά  στον έλεγχο της ανάπτυξη του όγκου χωρίς τοξικές παρενέργειες,  και αυξάνει το προσδόκιμο όριο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με τέτοιους όγκους.

Όπως εξήγησε στο τοπικό τύπο η διευθύντρια του προγράμματος  Gisela Gonzalez, το φάρμακο «προσφέρει την δυνατότητα μετατροπής του προχωρημένου καρκίνου σε  διαχειρίσημη χρόνια ασθένεια ενώ δημιουργεί αντισώματα ενάντια στις πρωτεΐνες που αποδιοργανώνουν τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού των κυττάρων».

Στην Κούβα CimaVax-EGF έχει εγκριθεί για κλινική χρήση σε ασθενείς στο τρίτο και  τέταρτο στάδιο του καρκίνου που δεν εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.  Οι ασθενείς λαμβάνουν το εμβόλιο στα νοσοκομεία της χώρας δωρεάν. Στο νησί της Καραϊβικής, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η αιτία θανάτου 20.000 ανθρώπων το χρόνο και είναι η κύρια αιτία θανάτου σε 12 από τις 15 επαρχίες της Κούβας.

Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, καταγράφονται κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου. Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν  εξαιτίας του τρόπου ζωής τους, των κακών συνηθειών, της κακής διατροφής και του υπερβολικού βάρους. Οι ειδικοί προειδοποιούν  ότι κατά την επόμενη δεκαετία  θα σημειωθεί απότομη αύξηση των ασθενών.

Απάντηση του ΜΚΙΕ σε άρθρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Kathimerini_logo

κα. Πέννυ Μπουλούτζα,
Διαβάσαμε το άρθρο σας με τίτλο «Μίζες» υπέρ ανασφάλιστων, πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό των 13 εκ. ευρώ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το συνολικό ποσό των 700 εκ. ευρώ, που ανέφερε πριν από λίγες βδομάδες ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, και το οποίο είναι αναγκαίο για να καλυφθούν οι 3 εκ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.
Το κράτος τα τελευταία 4 χρόνια συμπεριφέρεται στους ανασφάλιστους πολίτες, στους άπορους και εν μέρει και στους ασφαλισμένους με τρόπο εντελώς αντισυνταγματικό.
Εάν θέλατε, οφείλατε ως δημοσιογράφος, κατά το ελάχιστο να διασταυρώσετε τις πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση στην Υγεία αλλά και για το μέγεθος του προβλήματος, δεν είχατε παρά να επισκεφθείτε το κοντινότερο σε εσάς κοινωνικό ιατρείο και να συνομιλήσετε με αρκετούς από αυτούς. Κάτι που φυσικά δεν έγινε, απλά προτιμήσατε να αναπαράγετε την μονόπλευρη άποψη του υπουργείου υγείας, με την οποία διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια μια πολυδύναμη και μοναδική μορφή αλληλεγγύης των απλών πολιτών μαζί με την συνέπεια πλήθους εθελοντών ιατρών που τιμούν τον όρκο τους και λειτουργούν τα κοινωνικά ιατρεία είναι η ουσιαστική βοήθεια προς την δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Βρήκαμε τουλάχιστον ατυχή και αποτέλεσμα ελλιπούς έρευνας την προσπάθεια σας να συνδέσετε και να ταυτίσετε την αξιέπαινη και αλληλέγγυα (προς τους πολίτες) προσπάθεια του καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας κ. Κωνσταντίνου Συρίγου, και της ομάδας του στην Ογκολογική Κλινική του «Σωτηρία», με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Προς ενημέρωση σας, σε περίπτωση που δεν σας το διευκρίνισαν οι εθελοντές (!) εκεί, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ΠΕΡΑ από την κανονική τους βάρδια και χρησιμοποιούν φάρμακα που τους έχουν δοθεί ως ΔΩΡΕΕΣ, άρα ουδεμία σχέση έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την προσπάθεια τους.
Οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς ασθενείς που σώζονται με τις προσπάθειες όλων στην Ογκολογική Κλινική του «Σωτηρία» βοηθιούνται χάρη σε αυτούς τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και όσους δωρίζουν τα απαραίτητα φάρμακα και όχι χάρη – δυστυχώς – στην πολιτεία.
Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρουμε ότι αρκετούς από αυτούς τους ασθενείς τους έχει παραπέμψει το ιατρείο μας, πολλοί από τους οποίους έμειναν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και τις θεραπείες τους μέχρι και 5 μήνες! Και αυτό λόγω της ανάλγητης συμπεριφοράς της πολιτείας απέναντι στους ανασφάλιστους ασθενείς. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ως κοινωνικό ιατρείο βρίσκουμε το άρθρο σας άκρως παραπλανητικό. Τα δράματα αυτών των ανθρώπων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φυσικά δεν έχετε παρά να έρθετε σε επαφή μαζί τους και εσείς.
Όσα μέτρα έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας με το Voucher Υγείας αλλά και το ΠΕΔΥ (με την δωρεάν εξέταση των ανασφάλιστων πολιτών από γιατρούς μόνο) αποτελούν και αυτά σταγόνα στον ωκεανό, αφού δεν δίνουν καμία λύση για την φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, για τις κλινικές τους εξετάσεις ή για πιθανή νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να θίγουμε το συγκεκριμένο θέμα και θρηνούμε καθημερινά νεκρούς με τα ευχολόγια του εκάστοτε Υπουργού Υγείας.
Εάν ήθελε το Υπουργείο Υγείας να βοηθήσει του ανασφάλιστους πολίτες γιατί δεν το κάνει πριν τον Ιούνιο;  Μήπως γιατί έχουμε εκλογές τον Μάιο;  Μήπως γιατί ο κ. Γεωργιάδης είχε άλλη μια φορά εξαγγείλει ότι θα βοηθήσει τους ανασφάλιστους πολίτες μέχρι το τέλος του 2013 και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο πρώτα να κάνει τα δέοντα και εκ των πράξεων επιτέλους να δίδεται η δημοσιότητα!
Εάν δεν ανοίξει άμεσα η κυβέρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όλους τους ανασφάλιστους πολίτες τότε θα συνεχίζουμε να θρηνούμε νεκρούς σε καθημερινή βάση. Αυτούς τους νεκρούς όμως τους έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες πολιτικές και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που αυτοί που τις εφαρμόζουν θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
Χρήστος Σιδέρης Εκ μέρους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού
Υπεύθυνος επικοινωνίας

+++
Η παραπάνω επιστολή έχει σταλεί στην εφημερίδα μετά από την δημοσιεύση του άρθρου «Μίζες» υπέρ ανασφάλιστων που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.kathimerini.gr/763490/article/epikairothta/ellada/mizes-yper-anasfalistwn

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com