Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Επιχειρηματικές κόντρες, αντιλαϊκές συμπλεύσεις...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΣΒΒΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ


Motion Team
Συνέχεια στις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός εναντίον του ΣΕΒ και του προέδρου του, Θ. Φέσσα, έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, στην προσπάθεια φιλοτέχνησης φιλεργατικού προφίλ για την κυβέρνηση, «ταιριαστού» στο ψεύτικο αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης», όσο και της συντήρησης κάλπικων διαχωριστικών γραμμών για τον εγκλωβισμό του λαού.
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού κακοποίησε βάναυσα την πραγματικότητα, αγορεύοντας περί της υποτιθέμενης προσπάθειας της κυβέρνησης «να θωρακίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων» και προσπερνώντας τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανακάλυψε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κ. Μητσοτάκη, που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο 8ωρο, αλλά και τον ΣΕΒ, που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020», μέτρα βέβαια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει νομοθετήσει.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών και των υπόλοιπων αναδιαρθρώσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, επισημαίνει ότι «όσο δεν υιοθετούμε το δικό μας "μνημόνιο plus" στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο οι αγορές θα δυσπιστούν για την ικανότητά μας να βγούμε οριστικά από την κρίση».

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

 
 
 Σε λίγο καιρό τα φώτα θα σβήσουν πάλι πάνω από την Ταϊλάνδη, η βάρβαρη εκμετάλλευση παιδιών κι ενηλίκων θα παραμείνει όμως μια πραγματικότητα για την οποία μπορούμε και πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε με κριτήρια πέραν του τηλεοπτικού χρόνου και της αλά καρτ συγκίνησης των καναλιών. 


Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει και δικαίως η επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ποδοσφαίρου από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, υπάρχει όμως ένα δράμα που δεν τραβά ανάλογα τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι είναι πολύ πιο εκτενές και μακροχρόνιο: Δεν είναι άλλο από την παιδική εργασία, στην οποία η Ταϊλάνδη κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ταϊλάνδη είναι θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Χρησιμοποιούνται ως ζητιανόπουλα, οικιακοί υπηρέτες ή εξαναγκάζονται να δουλεύουν στην ιχθυοκαλλιέργεια, την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Κάποια εξ αυτών δουλεύουν για κυκλώματα ναρκωτικών και λαθρεμπορίας, ενώ σε 300.000 ανέρχονται όσα εργάζονται ως βιομηχανικοί σκλάβοι σε εργοστάσια ή κρατούνται αιχμάλωτα σε πορνεία, σε μια χώρα πασίγνωστη για το σεξοτουρισμό της.

Παρέμβαση για Εκπαίδευση στα μέτρα των επιχειρήσεων




Με συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου η Εκπαίδευση να προσαρμοστεί πιο άμεσα και ευέλικτα στο «νέο παραγωγικό πρότυπο», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις».

Για μία ακόμα φορά, το Ιδρυμα, που παρεμβαίνει κατά καιρούς και καταγράφει στοιχεία καταλήγοντας σε μέτρα από τη σκοπιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επανέρχεται στα ζητήματα της Παιδείας με προτάσεις που αποτυπώνουν τις αξιώσεις τους για την «επόμενη μέρα» και ζητούμενο τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών τους: «Η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, διεθνώς ανταγωνιστικού, με εξαγωγικό προσανατολισμό ειδικότερα σε συνθήκες έντονων τεχνολογικών μετασχηματισμών, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ριζικές αλλαγές και στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη μεριά δηλαδή της προσφοράς δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Με τις παλιές γνώσεις και δεξιότητες δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με βρώμικα παράσημα...



Με παράσημα στο πέτο, για την προσήλωσή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, προσέρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, δεν υπάρχει αιχμή της ιμπεριαλιστικής δράσης που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή μας η οποία να μην υποστηρίζεται με πάθος από την ελληνική κυβέρνηση, και γι' αυτόν το λόγο εισπράττει κατά καιρούς τα εύσημα από τα κάθε λογής ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Και πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χωθεί μέχρι τα μπούνια στα πολεμοκάπηλα ΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τη χώρα σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» για την επικίνδυνη δραστηριότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή; Μπορεί στην ειδησεογραφία να κυριαρχούν οι σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει τα επιθετικά σχέδια, που παραμένουν και ενισχύονται και με ελληνική «συμβολή»...