Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Δεν θα τους περάσει!

 

Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, φορέων και κατοίκων στη Νέα Σμύρνη έδωσε μαχητική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαό, να βάλει στον πάγο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής, παράλληλα με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία, στα Εργασιακά, στην Εκπαίδευση.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ, που με κάθε αφορμή στέλνει μήνυμα κρατικής πυγμής με αποδέκτη το λαό, δίνοντας κάλυψη στην αστυνομική βία και αξιοποιώντας επεισόδια όπως αυτά που στήθηκαν χτες στη Νέα Σμύρνη από ύποπτους μηχανισμούς, με τη συνδρομή προβοκατόρικων στοιχείων, χωρίς να καταφέρουν να αμαυρώσουν τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

Αυτό προσπαθούν να κρύψουν όμως και δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει την κλιμάκωση της καταστολής ως αποκλειστικότητα της «δεξιάς» ΝΔ, ως δείγμα «αποτυχίας» της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής της. Δεν μπορούν να κρυφτούν για παράδειγμα οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση ξανάβγαλε τις «αύρες» στους δρόμους ενάντια σε νεολαίους διαδηλωτές, το χτύπημα αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων, ο προπηλακισμός συνταξιούχων κ.λπ.

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο που διοργανώνουν 19 Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα Βενιζέλου, απαιτώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, καταδικάζοντας παράλληλα και το κρεσέντο αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού που βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες, στο χώρο του ΑΠΘ.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

 

 

 


 

Υπολογισμοί για «οικονομική πτυχή» της ισότητας

 

Με στόχους για την «πιο αποτελεσματική ανάκαμψη», υπολογισμούς για τη «συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία» και διαπιστώσεις για τη «μοναδική ευκαιρία» που δημιουργεί η παρούσα κρίση, αναφέρθηκαν στη Μέρα της Γυναίκας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εννέα πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κοινό τους άρθρο, αντιμετωπίζουν την «ανάκαμψη» της ευρωπαϊκής οικονομίας ως «ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών», δίνοντας συνέχεια στους «προβληματισμούς» αστικών επιτελείων που συγκλίνουν στο ζήτημα της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και αποβλέπουν στο κέρδος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα φέρει η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης.

Τα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «ανάκαμψη» της καπιταλιστικής οικονομίας, που βρίσκεται σε νέα κρίση υπό το βάρος και της πανδημίας του κορονοϊού, περιλαμβάνουν στόχους, προτάσεις και μέτρα για την προώθηση της «ισότητας των φύλων» που κινούνται σε κατεύθυνση διαμετρικά αντίθετη από τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γυναικών.

* * *

«Η ισότητα των φύλων είναι, βεβαίως, ηθικά ο σωστός δρόμος», ισχυρίζονται οι συνυπογράφοντες το άρθρο. Το ...ενδιαφέρον τους για την «ισότητα» έχει ήδη αποτυπωθεί ανάγλυφα στους δείκτες της ανεργίας, στη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ιδιαίτερα των γυναικών, στην επίθεση στη συλλογική δράση και στα δικαιώματα, που έχει ενταθεί την περίοδο της πανδημίας.

Απαντητική επιστολή στην πρόσκληση του ΜέΡΑ25 για κοινή δράση «για την προστασία της Δημοκρατίας»


 

Απαντητική επιστολή στην πρόσκληση του ΜέΡΑ25 για «κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την προστασία της Δημοκρατίας», απέστειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, την οποία και παραθέτουμε:

«Η όξυνση της αστυνομικής βίας, της καταστολής και του αυταρχισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε συνθήκες δε πανδημίας οι κυβερνήσεις αξιοποιούν -ως πρόσχημα- τα περιοριστικά μέτρα, για να επιβάλλουν μόνιμες απαγορεύσεις στη μαζική λαϊκή δράση. Αυτό υπηρετεί και στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του στα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς, παλεύουν καθημερινά, ώστε τα ζητήματα του αυταρχισμού, της εργοδοτικής βίας, της προστασίας των λαϊκών δικαιωμάτων, να είναι στην προμετωπίδα της εργατικής - λαϊκής πάλης. Σε ό,τι μας αφορά αυτό εκφράστηκε και με τη μαζική "οργανωμένη απειθαρχία" στα κατασταλτικά μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα την πανδημία.