Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κάτοικοι του Κίεβου τίμησαν την 9η Μάη παρά την αστυνομοκρατία και τις απαγορεύσεις (ΦΩΤΟ)

 

Κάτοικοι του Κίεβου, αψήφησαν την αστυνομοκρατία και τις απαγορεύσεις, σπεύδοντας σήμερα το πρωί στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, στο Πάρκο της Δόξας, για να τιμήσουν την 9η Μάη, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μνημεία της αντιφασιστικής νίκης που έχουν απομείνει τόσο στο Κίεβο, όσο και σε όλη την Ουκρανία.

ΡΩΣΙΑ Για άλλη μια φορά έκρυψαν το Μαυσωλείο του Λένιν

 

 

Οι ρωσικές αρχές, την ώρα που προσπαθούν να καπηλευτούν την Αντιφασιστική Νίκη, να ταυτίσουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη Σοβιετική Ένωση, για άλλη μια φορά φρόντισαν να αλλοιώσουν την Κόκκινη Πλατεία, στήνοντας μεγάλες σκαλωσιές με γιγαντοπανό για να κρύψουν το Μαυσωλείο του Λένιν, κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Αντιφασιστική Νίκη.

Οι ισχυροί συμβολισμοί δεν ενοχλούν μόνον στην Ουκρανία, όπου «καλπάζει» ο αντικομμουνισμός και ο αντισοβιετισμός, αλλά και στη Ρωσία, όπου προωθείται και εκεί, πότε η ιστορική καπηλεία και πότε η ιστορική αναθεώρηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διάφορα «μνημεία» που σηκώνονται δίπλα στα υπάρχοντα αντιφασιστικά, για εκπροσώπους της ρωσικής αστικής τάξης, που συνεργάστηκαν με τους ναζί. Ενδεικτικά, μετά το μνημείο για τον συνεργάτη των ναζι Π. Κρασνόφ, εμφανίστηκε σε κεντρικό κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας «Ανώτατη Πολιτική Σχολή», που φέρει το όνομα του θεμελιωτή του ρωσικού φασισμού, Ιβάν Ιλίν.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους της Ρωσίας και γίνονται κινητοποιήσεις με το σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τις σχολές».

 

902gr

Η συστημική στρατιωτικοποίηση των πανεπιστημίων σε ΕΕ και ΗΠΑ

 

Η ωμή βία της αστυνομίας, με οδηγίες από το αυταρχικό «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον και την ελεγχόμενη από το ισραηλινό λόμπι ηγεμονική ελίτ των ΗΠΑ, δεν έχουν σβήσει τη σπίθα που πυροδότησαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που ραγδαία εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως οι φοιτητές κατήγγειλαν - μαζί με τη γενοκτονία στη Γάζα - την άλωση των πανεπιστημίων τους από την πολεμική βιομηχανία, λόγω της ερευνητικής (και όχι μόνο) διασύνδεσής της με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πραγματικά, η συνεργασία με τις βιομηχανίες πολέμου έχει αλώσει και υπονομεύσει τη σημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πρόκειται για μια τερατώδη αντίληψη και πρακτική, που, ως τέτοια, έχει επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση του ακαδημαϊκού χώρου. Ηδη ο Veblen από το 1918 στο άρθρο του «The Higher Learning in America: A Memorandum on the Conduct of Universities By Business Men» υποστήριζε πως οι αληθινές ακαδημαϊκές αξίες θυσιάστηκαν από τα πανεπιστήμια υπέρ του συμφέροντος και της κερδοφορίας τους.

Και αυτή η κερδοφορία εντείνεται κι εκτείνεται στον 21ο αιώνα μέσα από το αποκαλούμενο «χρυσό τρίγωνο» των «στρατιωτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και των ερευνητικών πανεπιστημίων». Μάλιστα, ενόψει των αυξανόμενων ιμπεριαλιστικών εντάσεων, τα πανεπιστήμια - ως συστατικό του «χρυσού τριγώνου» - συνδιαμορφώνουν τη σημερινή οικονομία πολέμου.

Αυτονομία

 

Βρετανία και Γαλλία παίζουν με την «περόνη» της χειροβομβίδας που μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την Ευρώπη, επεκτείνοντας τον πόλεμο έξω από το έδαφος της Ουκρανίας. Η Βρετανία καλεί το καθεστώς Ζελένσκι να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα όπλα που του παρέχει για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, την ώρα που Γάλλοι στρατιώτες εμφανίζονται ήδη στα μέτωπα του πολέμου, κάνοντας πράξη τις προτροπές Μακρόν πριν από μερικούς μήνες, να εμπλακούν άμεσα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών. Πέρα από τον ρόλο τους στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η στάση της Γαλλίας είναι αποκαλυπτική και για έναν ακόμα λόγο: Δείχνει πώς εννοεί η ΕΕ την «ανάγκη» για «στρατηγική αυτονομία» και για «ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου», αν θέλει να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως έγραφε τις προάλλες ο Μακρόν στο «Politico». Αποδεικνύεται λοιπόν ότι «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις επεμβάσεις, όπως κάνει η Γαλλία στην Ουκρανία και σύσσωμη η ΕΕ με την πολεμική αποστολή στην Ερυθρά, όπου συμμετέχει και η χώρα μας. Ενισχυμένος «γεωπολιτικός ρόλος» σημαίνει να μπορεί η ΕΕ να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της με στρατιωτικά και άλλα μέσα, στον ανταγωνισμό που κορυφώνεται παγκόσμια για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και ένταση της πολεμικής προπαρασκευής. Δηλαδή, σε νέες καταστροφές για τους λαούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Η επόμενη μέρα


 

Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι εδώ η πολεμική προπαρασκευή της ΕΕ, οι θηριώδεις στρατιωτικές δαπάνες και τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» του Ευρωκοινοβουλίου.

Θα είναι εδώ η ναυτική αποστολή της ΕΕ στον πόλεμο της Ερυθράς, όπου συμμετέχει και ελληνική φρεγάτα. Η πολιτική στήριξης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι με δεκάδες δισ. ευρώ και πολεμικό υλικό, που μεγαλώνει τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και οι άλλοι στηρίζουν την πολεμοκάπηλη πολιτική της ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, τη μετατροπή της σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μπορεί να εκφράσει την αντίθεση του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή!