Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ατζέντα - φωτιά μπροστά στις κόντρες της επόμενης 30ετίας

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις σε «πολιτικό επίπεδο» (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών κ.λπ.) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλέπε και διπλανή σελίδα), προχωρούν οι προετοιμασίες σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, η πολεμική προπαρασκευή για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ετσι, στις 12 του Γενάρη, στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων. Την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ, όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη (βλ. ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα).

Εκείνες ακριβώς τις μέρες, ωστόσο, 12 και 13/1 συνέρχεται στις Βρυξέλλες και η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του (MCCS), υπό την προεδρία του προέδρου της, Ολλανδού ναυάρχου Rob Bauer, και με τη συμμετοχή των αρχηγών Αμυνας των κρατών - μελών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, συμπεριλαμβανομένου. Παρόντες, να δίνουν τον τόνο, ο Αμερικανός πτέραρχος Tod Wolters, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR), αλλά και ο Γάλλος πτέραρχος Philippe Lavigne, ανώτατος διοικητής στη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Transformation, SACT).

Η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή!

 

 

Πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους τις μέρες των Χριστουγέννων στα ναυάγια της Πάρου και της Φολεγάνδρου, ξεβράζονται στις παραλίες των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 4 Ιανουαρίου έχουν εντοπιστεί  5 πτώματα σε παραλίες της Φολεγάνδρου, της Νάξου και της Πάρου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Νάξου για τον εντοπισμό ενός ακόμα πτώματος στην παραλία Γλυφάδα. Λιμενικοί που πήγαν στον τόπο διαπίστωσαν ότι πράγματι στην παραλία υπήρχε ένα πτώμα παιδιού (πιθανότατα αγοράκι) σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

 Φορούσε ακόμα λίγα από τα ρούχα του, δύο μπλούζες,  μια ριγέ κάλτσα στο δεξί του πόδι, δεμένη σαλιάρα στο λαιμό  και μια πιπίλα κρεμασμένη σε κορδόνι με χάντρες. Όπως όλα τα μωρά.  Ποια μάνα το  έντυσε; Ποια μάνα το έχασε από τα χέρια της μέσα στα σκοτεινά νερά;

Αγριες κόντρες για τα κέρδη πίσω από το προσωπείο της «σωτηρίας του περιβάλλοντος»

 

ΛΙΣΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΕΕ

Το παρασκήνιο της πρότασης της Κομισιόν για την «ταξινομία βιώσιμων επενδύσεων», όπου συμπεριλήφθηκαν τελικά τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια

 

Πυρηνικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στη Γαλλία
Πυρηνικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στη Γαλλία
Λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη - μέλη ένα προσχέδιο τροποποίησης του κανονισμού για τις οικονομικές δραστηριότητες στον τομέα της Ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόταση, στην «ταξινομία βιώσιμης χρηματοδότησης» της ΕΕ, δηλαδή στις χρηματοδοτούμενες «πράσινες» επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συμπεριληφθούν έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως και πυρηνικοί σταθμοί.

Ο κατάλογος της «ταξινομίας» θέτει τα «περιβαλλοντικά κριτήρια» που πρέπει να πληρούν οι επενδύσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν «πράσινες». Παρουσιάζεται μάλιστα ως ασπίδα απέναντι στο λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα», τις επενδύσεις δηλαδή που βαφτίζονται «φιλικές προς το περιβάλλον» από κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους για να απολαμβάνουν χρηματοδοτικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ θα καταθέσουν τις όποιες προτάσεις τους πάνω στο προσχέδιο μέχρι τις 12 Γενάρη και η Κομισιόν θα καταθέσει το οριστικό της σχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή θα έχουν στη συνέχεια στη διάθεσή τους 4 μήνες (διάστημα το οποίο μπορεί να παραταθεί για άλλους 2) προκειμένου να υιοθετήσουν την πρόταση.

Το άγιο φιλότιμο


Μα τα φώτα και τα πολύφωτα και τα μαύρα σκοτάδια, που ξεβράστηκαν απ' την κοινωνία, αυτή την άθλια κορονοεποχή, η αλήθεια είναι ότι δοκιμάστηκαν πολλά πράγματα και τις άγιες και τις καταραμένες αυτές μέρες... Αξίες, φιλίες, σχέσεις, εικονομάχοι και εικονοκλάστες της τρέχουσας πολιτικής. Ομως μια είδηση που διάβασα με τάραξε και με προβλημάτισε. Κάπου εκεί στις Σέρρες, σαρανταεφτάχρονος αντιεμβολιαστής κτηνοτρόφος, που ανεβοκατεβαίνει βουνό πόλη, μαθαίνει ότι έχει κορονοϊό. Αρπάζει την καραμπίνα του κι αυτοκτονεί. Είπαν απ' τον τρόμο μήπως κυλήσει βαριά και διασωληνωθεί. Κι έτσι, ξαναμπήκαν στο μίξερ της κριτικής μου ικανότητας ερωτήματα που με ταλανίζουν σχεδόν πενήντα δημοσιογραφικά χρόνια. Ποια ενημέρωση, για πόσο, από ποιους, γενική, ειδική, εκστρατεία, προπαγάνδα, γνώση, άγνοια, παιδεία;;; Αν ήξερε λόγου χάρη όλη η οικουμένη για τα χιτλερικά στρατόπεδα, θα τα είχε σταματήσει νωρίτερα; Μύλος.

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Η γνώση όμως στις πολιτισμένες κοινωνίες δεν μπορεί να είναι αφημένη στην τυχαιότητα. Πρέπει να είναι στόχος πολιτικής προτεραιότητας. Και δη σε μια χώρα σαν τη δική μας, που η γλώσσα της έχει περιγράψει μια σπάνια αξία που λέγεται, αμετάφραστα, Φιλότιμο. Κι αυτές τις κορονομέρες δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα. Και μπερδεύεται το φιλότιμο με την εμμονή, τον λαϊκισμό, την άγνοια, την ημιμάθεια και τον χειραγωγίσιμο φανατισμό. Η προσωπική εμπειρία εκτινάσσεται σε γενίκευση, όχι για να βοηθήσει, ούτε από αλληλεγγύη και έγνοια για τον πλησίον και γνήσια συντροφικότητα. Αλλά όλο και πιο συχνά, για μαγκιά και στήριξη της ατομικής άποψης υπέρ ή κατά. Μπορεί η άτιμη η Ομικρον να παρακάμπτει την ανοσία των εμβολίων, αλλά η αφεντιά μου οφείλει να μην παρακάμπτει και το φιλότιμο, και την επιστήμη, και την εμπειρική γνώση, που διαμορφώνει λαϊκή συνείδηση και υψηλό κοινό νου, σαν κι αυτόν που ιδεολογικά αγωνίζονται να αποκτούν οι κομμουνιστές, αλλά κι οι δημοκράτες που δεν έχουν χάσει το φιλότιμό τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πανηγυρίζει προκλητικά για τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης στα σχολεία

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Σε θριαμβολογίες εκτός τόπου και χρόνου για το άνοιγμα των σχολείων επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παρά το γεγονός πως ούτε καν η «αυτοδιάγνωση» δεν έγινε χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από την πρώτη μέρα καταγράφηκαν 15.547 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ χιλιάδες άλλοι γονείς φοβήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Όμως, την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «αυξημένους ελέγχους» και για «αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στα σχολεία», ενώ χαρακτήρισε «μεμονωμένες περιπτώσεις» τις καταγγελίες για μαθητές που δεν κατάφεραν να κάνουν self test, με ευθύνη της κυβέρνησης, είτε γιατί δεν βρήκαν στα φαρμακεία, είτε γιατί έπεφτε η πλατφόρμα, είτε γιατί δεν βρήκαν ούτε καν στα σχολεία.

ΗΠΑ Κατά δύο χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής λόγω COVID-19

 

Ανήμπορο το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας να σώσει ζωές

 

νεκροί από κορονοϊό στη Νέα Υόρκη 
νεκροί από κορονοϊό στη Νέα Υόρκη
Πηγή: Associated Press

 

Η μεγάλη μείωση στο μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ λόγω των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού είναι μια μεγάλη και ταυτόχρονα τραγική επιβεβαίωση ότι τα συστήματα υγείας ακόμα και των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών είναι ανήμπορα να αναχαιτίσουν την πανδημία και να σώσουν ζωές διότι είναι χτισμένα  με τα υλικά της εμπορευματοποίησης, του κέρδους και του κόστους.

Τα τραγικά αποτελέσματα αποτυπώνονται σε ανάλυση καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνώ που καταγράφει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής για τον πληθυσμό των ΗΠΑ το 2020 παρουσίασε μείωση κατά 1,8 έτη από το 2019 που ήταν 78,8 έτη, φτάνοντας στα 77 έτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση για περισσότερα από 75 συναπτά χρόνια.

Τα επίσημα δεδομένα θανάτων που συλλέχθηκαν στις ΗΠΑ το 2020 (CDC και NCHS), συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ).

Επιτακτικά αναγκαίος ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας - 14.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί

 

  Πηγή: Eurokinissi

Ακριβώς όπως έκλεισαν, με τα πρωτόκολλα που μετέτρεψαν τις πολυπληθείς τάξεις σε εστίες υπερμετάδοδης και με μπάχαλο, όσο αφορά το μόνο επιπρόσθετο μέτρο που πήρε το υπουργείο Παιδεία, άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, αφήνοντας στο έλεος της τύχης του μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα σχολεία και τις οικογένειές τους. Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον», προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς να προχωρούν σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας.

Θυμίζουμε ότι τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα είναι ένα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές κι εκπαιδευτικούς και κάποιες αλλαγές στον αριθμό των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Συγκεκριμένα, μείωσε το διάστημα των ελέγχων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από 7 σε 5 μέρες, διατήρησε τα δύο rapid tests που έκαναν όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης και πρόσθεσε ένα self test επιπλέον των εβδομαδιαίων, ώστε όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές να έχουν καθημερινό έλεγχο στο πενθήμερο κι όχι μόνο αυτοί των διπλανών θρανίων (του λεγόμενου «σταυρού») όπως ίσχυε πριν για το εφταήμερο.