Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Περί ΠολακοΣτουρναριάδας – Το ‘να χερι νίβει το άλλο


Και τι δεν είχαμε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες από το μαυροπουκαμισά κρητικό λεβένταρο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη… Και επιδεικτικό κάπνισμα, και γκο-μπάκ κύριε ευρωπαίε επίτροπε, και “μόνος μου και όλοι σας” προς τους δημοσιογράφους, και ένα “περίεργο” δάνειο, και τέλος μια πολυσυζητημένη συνομιλία με τον κεντρικό τραπεζίτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Δεν είχαμε όμως στην κορυφή της επικαιρότητας κάποια άλλα ασήμαντα θέματα, όπως τους 74 νεκρούς απο γρίπη με κύριο αίτιο την έλλειψη εμβολιασμού αλλά ούτε το χθεσινό ξεπούλημα 10 εκ. των περιφερειακών λιμανιών  της χώρας.

Είχαμε μια στημένη διαμάχη μεταξύ Πολάκη και Στουρνάρα, συνεχίζοντας τη δικομματική πόλωση εν όψει και των τριπλών εκλογών. Μια διαμάχη που ξεκίνησε απο ένα δάνειο που πήρε ο αν. υπουργός γιατί όπως δήλωσε χωρίς καμία ντροπή δεν του έφταναν τα 7.000 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αλήθεια κύριε Πολάκη τολμάτε σαν “αριστερός υπουργός” να λέτε στην Ελλάδα της κρίσης, των μισθών των 500 και 600 ευρώ, ότι δεν τα βγάζατε πέρα με 7.000; Και κάτι ακόμα: ποιος δημόσιος υπάλληλος και δη γιατρός αμείβεται με 7.000 μηνιαίως;

Αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό



Σε πλήρη σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταδικάζουν με την πολιτική τους χιλιάδες νέους ανθρώπους σε αργό και «εποπτευόμενο» θάνατο, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών. Την προηγούμενη Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο - σκούπα για την απεξάρτηση και τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, που απευθύνονται σε ενέσιμους χρήστες, στους οποίους το κράτος θα παρέχει ένα δωμάτιο για να κάνουν χρήση «νόμιμα», «υγιεινά» και με ...ασφάλεια (!) προκειμένου να μην πεθαίνουν από υπερβολική δόση.

Αυτά σε πρώτη φάση. Γιατί η επόμενη καταδείχθηκε ήδη από τους «λαγούς» της ΝΔ, που πρότειναν να είναι η δόση κρατική «χορηγία», «για να μην τρέχει να την αγοράσει από τους εμπόρους, αλλά να μπορεί να δουλεύει». Από κοντά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που διόλου αθώα πρότεινε «βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να εμφανίζεται ως ένα άρθρο το οποίο είναι προς την κατεύθυνση να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους». Οσο για το ΠΑΣΟΚ, θέλησε να εισπράξει τα εύσημα υπενθυμίζοντας ότι έχει πρωτοστατήσει για τη δημιουργία τέτοιων χώρων.

Θα τρίζουν κόκαλα


  Πηγή: Eurokinissi

Η θέση του ΚΚΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών απ' ό,τι φαίνεται έχει «μπει στο μάτι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς των ατλαντικών συμμάχων της.

Δεν εξηγείται αλλιώς το πόσο μελάνι έχει χυθεί προκειμένου να συκοφαντηθεί αυτή η θέση. Δηλαδή η μόνη κρυστάλλινη θέση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής των Βαλκανίων. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μια συμφωνία ειρήνης, αλλά μια επικίνδυνη ιμπεριαλιστική συμφωνία που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της επιρροής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια στον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία και για αυτό άλλωστε είναι μια συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει τους αλυτρωτισμούς αφήνοντας ισχυρά σπέρματά τους που μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν στο ξαναμοίρασμα συνόρων και το αιματοκύλισμα των λαών.

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΟ




















ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                            
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
dimarxos@oraiokastro.gr

 
21 Φεβρουαρίου 2019


ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΟ


 Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου καθώς και οι πέντε επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα, ζητούν την άμεση ανάκληση των δύο ΑΕΠΟ (ΚΥΨΕΛΗ – ΝΙΚΗ, περιοχή Μεσαίου) για τη λειτουργία νέων λατομείων στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και την ανάκληση της απόφασης για σύναψη μισθωτικής σύμβασης με τους  συνεταιρισμούς ΚΥΨΕΛΗ και ΝΙΚΗ. Διαχρονικό αίτημα όλων των διοικήσεων, του δήμου Καλλιθέας και νυν δήμου Ωραιοκάστρου ήταν και είναι ο περιορισμός της λατομικής δραστηριότητας με τον αποχαρακτηρισμό των μη ενεργών ζωνών. 

 Η άμεση ανάκληση των ανωτέρω είναι επιβεβλημένη μετά και από τη διαπίστωση και αναγνώριση από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ότι δεν έγινε η απαραίτητη διερεύνηση της  προσφυγής στο Εφετείο από τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Το γεγονός της εκκρεμοδικίας της έφεσης κατά της διακήρυξης των πλειοδοτών διαγωνισμού είναι απαγορευτικός λόγος για τη συνέχιση οποιασδήποτε εγκριτικής διαδικασίας αδειών λειτουργίας λατομείων στον δήμο Ωραιοκάστρου.

Η όλη μεθόδευση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με την προστασία της αξίας του ανθρώπου και έρχεται σε αντίθεση με όλους τους αρμόδιους φορείς, τοπικούς αλλά και επιστημονικούς από το ΑΠΘ, που έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Βλέπεις την Υεμένη που πεθαίνει; Έτσι θέλουν να κάνουν και τη Βενεζουέλα



Μη ρωτήσετε όμως γιατί δεν παρεμβαίνουν αυτοί που είναι έτοιμοι να επέμβουν στη Βενεζουέλα. Το μόνο που μπορεί να σας απαντήσει κάποιος είναι: «Βλέπεις την Υεμένη; Αυτό θέλουν και στη Βενεζουέλα».

Όταν λέμε τη λέξη “Υεμένη” ο νους μας πάει σε σκελετωμένα παιδιά, λοιμό, επιδημίες, θάνατο. Πάει σε τίτλους δημοσιευμάτων όπως “Πέθανε το κορίτσι σύμβολο του λοιμού”, “Παγκόσμιο σοκ από τις εικόνες φρίκης στην Υεμένη”, “Σχεδόν 1000 νεκροί από επιδημία χολέρας”, “Κραυγή για την Υεμένη”, “12χρονη ζυγίζει 10 κιλά”, “Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”, κλπ. Αλήθεια είναι όλα αυτά. Κι είναι ίσως η κύρια πλευρά του θέματος, αυτή τη στιγμή. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς γίνεται εκεί; Τι παίζεται;

Η ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Στήριξη στο ΚΚΕ από την Ελένη Ανδριοπούλου πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:


 “Χάσαμε πολύ χρόνο αφήνοντας χώρο στο νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζει και στο φασισμό να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του”

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτάσσει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αυτόν του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

Από τις διάφορες δηλώσεις στήριξης πρώη μελών του Σύριζα και άλλων πολιτικών χώρων στο ΚΚΕ, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ως τώρα είναι η σημερινή της Ελένης Ανδριοπούλου, πρώην μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος. Την αναδημοσιεύουμε, όχι επειδή συμφωνούμε συνολικά με το πολιτικό σκεπτικό που θέτει, αλλά ως δείγμα ενός ανθρώπου που, παρά τις διαφωνίες του σε μια σειρά θέματα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη στράτευσης για το μείζον, δηλαδή για την ανάγκη ενίσχυσης της ταξικής πάλης σε καιρούς ολομέτωπης επίθεσης στους εργαζόμενους και ανόδου του φασισμού. Αναλυτικά η δήλωση:

«Όλοι εμείς που τα προηγούμενα χρόνια στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στους θώκους της κυβερνητικής εξουσίας, όλοι εμείς που παλέψαμε μέσα από τις γραμμές του ως στελέχη και ως απλά μέλη πιστεύοντας πως πράγματι τα όσα λέγαμε και αποτυπώναμε στις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, θα γίνονταν πραγματικότητα με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, την επόμενη κιόλας της 25ης Γενάρη του 2015 πατήσαμε στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας.

Κανονικότητα


«Μέρος της κανονικής και αναμενόμενης διαδικασίας που εξασφαλίζει τη συνεχή στήριξη για την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» είναι σύμφωνα με την Κομισιόν η επέκταση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» - του «μεταμνημονιακού» μνημονίου - κατά ένα εξάμηνο, που ανακοίνωσε μόλις προχτές. Στο πλαίσιο της «κανονικής και αναμενόμενης» διαδικασίας, δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν τη θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών να σφίγγει κι άλλο για τα στεγαστικά δάνεια, τη φοροληστεία να φουντώνει παραπέρα, ενώ μέρος της ίδιας «διαδικασίας» είναι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και δεκάδων άλλων «τιμαλφών» που έχει στα χέρια του το περιβόητο υπερταμείο. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι η «ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων», που απαιτεί το κεφάλαιο για να θωρακίσει την κερδοφορία του, «χάνεται» κάπου στα βάθη των επόμενων δεκαετιών και ότι αυτά αποτελούν απλά μια πρόγευση, εύκολα καταλαβαίνει τι εννοεί η κυβέρνηση με τα περί «επαναφοράς της κανονικότητας».

Η ανταρτοομάδα “Μανουσιάν” (Groupe Manouchian)



Φόρος τιμής στους 23 μετανάστες-εργάτες, αγωνιστές και κομμουνιστές της ανταρτοομάδας “Μανουσιάν” που εκτελέστηκαν στις 21 Φλεβάρη του 1944 από ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Η γαλλική αντίσταση την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, έχει να μας επιδείξει πολλές λαμπρές σελίδες στην ιστορία της. Μία από αυτές τις σελίδες, αφορά και την ανταρτοομάδα “Μανουσιάν”. Γράφω αυτό το κείμενο για να αποτίσω φόρο τιμής στους 23 μετανάστες-εργάτες, αγωνιστές και κομμουνιστές της ανταρτοομάδας “Μανουσιάν” που εκτελέστηκαν στις 21 Φλεβάρη του 1944 από ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Επιχειρηματικά συμφέροντα και ΝΑΤΟικά σχέδια «πιάνουν λιμάνι»


Στο «βωμό» μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
 
Τις πραγματικές στοχεύσεις και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που συζητιέται στη Βουλή ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη ενταχθεί στα επιχειρηματικά σχέδια των ΗΠΑ και τις ΝΑΤΟικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή
INTIME NEWS
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη ενταχθεί στα επιχειρηματικά σχέδια των ΗΠΑ και τις ΝΑΤΟικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή
Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Πρόκειται για τα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας.
 Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Προβλέπει ότι οι Οργανισμοί των λιμανιών αυτών έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, να συνάπτουν συμβάσεις υποπαραχώρησης με «τρίτους», το «δικαίωμα της εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή συνδυασμένων επιχειρησιακών μονάδων, ή και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διαφωνώντας με το «μοντέλο» με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις δικές τους ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια διαγκωνίζονταν με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ικανότερος να δημιουργήσει «φιλικό περιβάλλον» για τους επενδυτές.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, υπερασπίστηκε τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην COSCO. Από τη σκοπιά των συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου ήταν και η διαφωνία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καταψήφισε επειδή «δίνετε 10 περιφερειακά λιμάνια με κερδοφορία και προϋποθέσεις λιμενικού Cluster». «Παρών» ψήφισε η Ενωση Κεντρώων.