Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το χρονικό μιας διαπόμπευσης





ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 16 Δεκεμβριου 2016 
Ηταν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Τότε οι αρμόδιοι -και υποψήφιοι- υπουργοί Υγείας και Δημόσιας Τάξης (Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης) δήλωναν ότι προστατεύουν τη δημόσια Υγεία. Αναφερόμαστε στην υπόθεση των οροθετικών γυναικών, που, τότε, δόθηκαν οι φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα ως εκδιδομένων. Οι γυναίκες, που είχαν υποχρεωθεί σε εξετάσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους το 2012, αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη διαπόμπευση κι έβγαλαν στα μανταλάκια τις γυναίκες ας ενημερωθούν. Ας το μάθουν κι όλοι εκείνοι που βοήθησαν (και «ενημέρωναν» τον κόσμο) στην αθλιότητα. Ας ενημερωθούν μαζί με μια φράση: Σκασμός, τώρα, άθλιοι. 

Προβληματίζονται


Μπορεί η πλειοψηφία των Μέσων να ασχολείται με τις δυνατότητες που έχει ή δεν έχει η κυβέρνηση να διευθύνει με αποτελεσματικότητα την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν λείπει όμως και ο προβληματισμός από την πλευρά της αστικής τάξης για την ικανότητα της ΝΔ να αποτελέσει έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο σήμερα και μια εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση αύριο. Για παράδειγμα, γράφεται σε μερίδα του Τύπου ότι, αν και καταγράφεται δημοσκοπικά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη δεν δείχνει στοιχεία «σαρωτικής επικράτησης». Αυτό ερμηνεύεται ως «επιφύλαξη και σχετική ανασφάλεια ως προς τη νεοδημοκρατική επίδοση στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν», που μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις. Αλλα δημοσιεύματα, σε εφημερίδες μάλιστα που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, παρατηρούν πως το πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι ότι «δεν δρα, αντιδρά» στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ότι λίγο έως πολύ άγεται και φέρεται από αυτή, ότι «στερείται στρατηγικής». Τι δείχνουν όλα αυτά; Πρώτον, εκφράζουν σε ένα βαθμό το γεγονός ότι σε σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου αλλά και των διεθνών του συμμάχων δεν έχει επικρατήσει ακόμα η άποψη για αλλαγή στη διακυβέρνηση. Από την άλλη, επιβεβαιώνουν την ανησυχία συνολικά της αστικής τάξης για τις δυσκολίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με τρόπο που να υπηρετείται απρόσκοπτα η κυβερνητική εναλλαγή. Αυτή είναι η αγωνία τους και σ' αυτή τη βάση εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και για τη ΝΔ.