Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Η εξόντωση των “ηρώων Ουκρανών στρατιωτών στο Φιδονήσι” ήταν, τελικά, fake news…


του Βασίλη Ξυδιά (από Kosmodromio) 

Πηγη: Βασίλης Ξυδιάς (από Kosmodromio) 

Fake και η θυσία των γενναίων του Φιδονησιού. Είναι όλοι τους ζωντανοί. Ο Καμπρόν μπορεί να αναπαύεται ήσυχος και μόνος στις δόξες του…

Ασφαλώς όλοι θαυμάσαμε την απάντηση που έδωσαν οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες του Φιδονησιού στο ρωσικό ναυτικό: «να πάτε να γ@…», τους είπαν κατάμουτρα. Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν όλοι τους, μέχρις ενός, σύνολο 13 άτομα. Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι θα τους δοθεί το υψηλότερο παράσημο ανδρείας του ουκρανικού στρατού.

 

   

Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ενδεικτικά παραθέτω τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Newsweek και των βρετανικών Daily Mail και Independent, με όλα τα σχετικά ντοκουμέντα, βίντεο κλπ. Από κοντά και οι δικοί μας, όπως η Καθημερινή που κάνει λόγο για «σύμβολο της γενναίας ουκρανικής αντίστασης».

Ο αγώνας του ΕΛΑΣ απέδειξε πως όταν ο λαός αποφασίσει, μπορεί να νικήσει - Η στάση του ΚΚΕ φωτίζει την πραγματική και μοναδική διέξοδο για το λαό (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

 

Σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης η εκδήλωση στη Λαμία για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ

 

 
 

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του κάθε ηλικίας, νεότεροι με τα παιδιά τους και γηραιότεροι με τα εγγόνια τους, αγωνιστές της Αντίστασης και απόγονοί τους, έδωσαν το μαχητικό τους «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το πρωί στη Λαμία, η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 80 χρόνων του ΕΛΑΣ.

Η εποποιία του συνεγείρει ως ένα ηρωικό παρελθόν που δεν το προσκυνούν σαν αβλαβές εικόνισμα, μα το σηκώνουν στις στιβαρές τους πελάτες, το κλείνουν σφιχτά στις υψωμένες τους γροθιές, το τιμούν με το μόνο τρόπο που του αρμόζει, συνεχίζοντας τον αγώνα όλων εκείνων που απέδειξαν πως «Όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει... για να ανασάνει ο ήλιος μέσα στις γειτονιές του κόσμου», όπως διακήρυττε το κεντρικό πανό της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας, που κατακλύστηκε από κόσμο μέσα και έξω απ' αυτό, παρά τη βροχή που έπεφτε.

Στο χώρο δέσποζαν πανό με τις μορφές των αγωνιστών του ΕΛΑΣ απ' τη Ρούμελη, φυσικά και του Άρη Βελουχιώτη. 

Το άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Λαμίας του ΚΚΕ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (δείτε πάνω βίντεο και διαβάστε κάτω αποσπάσματα της ομιλίας). 

Η ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ακόμη ένα βήμα στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

 

 

Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, σημειώνει:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει με C-130 πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκοντας να παίξει το ρόλο του καλού μαθητή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, θέτει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους. Οι ευθύνες της είναι εγκληματικές!

Θήραμα

 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προσφέρονται για πολλά διδάγματα, ανάμεσά τους και το εξής: Η χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και παίζει ρόλο - «κλειδί» στη μεταφορά του από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αντίστροφα, αποτελεί κόμβο για τα εμπορεύματα της Δύσης που προορίζονται για τη ρωσική αγορά. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, με μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση. Ολα αυτά τα «προσόντα», όμως, δεν τις εξασφάλισαν καμία σιγουριά, ούτε εγγυήθηκαν την ασφάλεια του λαού της, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Αντίθετα, αποτέλεσαν την αιτία να βρεθεί η Ουκρανία στο μάτι του κυκλώνα, όχι μόνο τώρα, με την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, με τις «πορτοκαλί επαναστάσεις» (κάτι ξέρει γι' αυτές ο πρέσβης Πάιατ), τα γεγονότα της πλατείας Μεϊντάν κ.ά. Οσο για τη φτώχεια, αυτή είναι μόνιμη ...συντροφιά για μεγάλο κομμάτι του λαού της, που δεν μπορούσε να γευτεί τα «καλά» από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ούτε και πριν την επέμβαση. Ας τα σκεφτεί καλά όλα αυτά ο λαός στην Ελλάδα, που διαθέτει πλέον την πείρα να δει καθαρά ότι κανένα συμφέρον δεν έχει να στοιχίζεται πίσω από τους στόχους και τα οράματα της αστικής τάξης και ότι αντίθετα, στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους μέσα στο δάσος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυτός είναι το θήραμα.

«Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στην υπηρεσία των μονοπωλίων»


Αποσπάσματα από το ομότιτλο άρθρο του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύεται στο 1ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ του 2022 που κυκλοφορεί

 

Copyright 2019 The Associated

Το εξαιρετικά επίκαιρο λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία 1ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ κυκλοφορεί με πλούσιο υλικό για τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και γενικότερα τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Στα περιεχόμενα του τεύχους περιλαμβάνεται επίσης ολόκληρη η ιστορική Απόφαση της Ευρείας Συνόδου της ΚΕ του ΚΚΕ (16 - 17 Μάη 1992): «Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

***

(...) Ο αστικός προπαγανδιστικός μηχανισμός, με κάθε ευκαιρία, με συστηματική παρέμβαση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με την παρέμβαση ΝΑΤΟικών μηχανισμών και της πρεσβείας των ΗΠΑ, με κατευθυνόμενες μεταπτυχιακές εργασίες, προσπαθεί να χειραγωγήσει τον λαό και τη νεολαία.

Ο μηχανισμός αυτός υποστηρίζει ψευδώς ότι το ΝΑΤΟ συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει τον «σοβιετικό επεκτατισμό», ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι το εργατικό κράτος στη Σοβιετική Ενωση, που οικοδομούσε τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, δεν είχε επιθετικές βλέψεις, αλλά, αντίθετα, εξέφραζε την αλληλεγγύη του και στήριζε την πάλη των λαών, έδινε μάχη ενάντια στην αποικιοκρατία. Οι ΗΠΑ διέπραξαν το έγκλημα της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά είχε τελειώσει, εξαπέλυσαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Κορέα (1950 - 1953) και έγραψαν αμέτρητες μαύρες σελίδες πολυάριθμων ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και πραξικοπημάτων. Στην πράξη, αποδείχτηκε η σκοπιμότητα του λεγόμενου από «Βορρά κινδύνου» που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Ενα χρονικό με τη ζωή του λαού στο ζύγι «κόστους - οφέλους»

 


Φάρος ελπίδας οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες της περιόδου

 

Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία - «Ευαγγελισμός»
Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία - «Ευαγγελισμός»
Μια συνοπτική αναδρομή στα δύο χρόνια της πανδημίας φανερώνει τον «Γολγοθά» που συνεχίζει να ανεβαίνει ο λαός, σε μια διαρκή αναμέτρηση με το σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας και τη στρατηγική που βλέπει τις ανάγκες του ως εμπόρευμα. Κάθε μήνας, κάθε νέα απόφαση, κάθε «σταθμός» σε αυτήν την εξέλιξη αποκαλύπτει τις εγκληματικές συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, τη στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων. Ομως, αυτά τα δύο χρόνια έδειξαν και τη δύναμη του οργανωμένου λαού, όταν παλεύει και διεκδικεί κόντρα σε αυτήν την εγκληματική πολιτική. Αποδείχθηκε ότι τελικά «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».
2020

26 Φλεβάρη: Είναι η μέρα που ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με ταξιδιώτισσα από την Ιταλία να εντοπίζεται θετική στον κορονοϊό.

Μόλις μία μέρα πριν η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα, να χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «ήπια νόσο» και να ανακοινώνει ότι «δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους». Είναι η μέρα που δημοσιεύεται και η πρώτη ΠΝΠ για τη «λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού». Στην ουσία, πρόκειται για το «εναρκτήριο λάκτισμα» στο γαϊτανάκι μετακινήσεων προσωπικού ώστε να καλύπτονται όπως όπως τα κενά που διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί στο σύστημα Υγείας και τα οποία αποδείχτηκαν τραγικά τους επόμενους μήνες.

Δυο εικόνες χίλιες λέξεις

 

Με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας
 
 

 

*Της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε ότι έμβρυα υποβάλλονται σε πρωτοποριακές ενδομήτριες επεμβάσεις για την αποκατάσταση σοβαρών ασθενειών σε όργανα που βρίσκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης και αναρρώνουν με επιτυχία, καθώς οι μητέρες τους συνεχίζουν την κυοφορία. Μία τέτοια ήταν η περίπτωση της μικρής Elouise από το Essex που κατά την 20ή βδομάδα που η μητέρα της την κυοφορούσε παρουσίασε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη της σπονδυλικής της στήλης (ανέπτυσσε δισχιδή ράχη, με μηδαμινά ποσοστά επιβίωσης εάν γεννιόταν έτσι). Αυτές οι επεμβάσεις δεν είναι πολλές, γίνονται κυρίως στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, είναι όμως ένα πραγματικό επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης και της συνδυασμένης εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας. Αυτή είναι η μία εικόνα.

Η άλλη αφορά την 41χρονη Μαρία από την Κοζάνη που πριν από έναν μήνα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι περιπλανιόταν επί δεκαήμερο στα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να χειρουργηθεί, αφού το εφτά βδομάδων έμβρυο που κυοφορούσε ήταν νεκρό. Τελικά η περίπτωσή της αντιμετωπίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της περιοχής!