Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων



Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επιδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν:
«Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Ήδη το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εκδηλώσεών του μέχρι το Πάσχα.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. 
Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο καπιταλιστικός ...ιός



Της Κάλι Καρά

Κάνοντας ταμείο, οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι ο ...καπιταλιστικός ιός έχει πολλά πλοκάμια. Πλήρωσαν με βάρβαρο τρόπο την καπιταλιστική κρίση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά τους δικαιώματα. Εξακολουθούν να πληρώνουν και στην αναιμική ανάκαμψη, ενώ κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι του μέλλει να πληρώσει από τη σύμπλευση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ως μεντεσές της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Και νάτος και ο κορονοϊός στην πολύπαθη αυτή χώρα. Στη χώρα όπου το ΕΣΥ πάσχει εδώ και χρόνια από τον καπιταλιστικό ιό της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, που απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, σε κρεβάτια ΜΕΘ, να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ οι εργαζόμενοι καθημερινά ξεπερνάνε τον εαυτό τους ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς. Άλλωστε η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» σκοπό έχει όχι μόνο να κρυφτούν όλες αυτές οι ελλείψεις, αλλά και η συνολικότερη ευθύνη του κράτους για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την επιδημία.

Επιχείρηση «κουκουλώματος» της ίδιας πολιτικής που και σήμερα αφήνει απροστάτευτο το λαό




Η λογική «κόστους - οφέλους» πίσω από τις «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες και τη μη λήψη έστω και σήμερα των αναγκαίων μέτρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Με τη γνωστή παντιέρα της «ατομικής ευθύνης» και με «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες για «έκτακτες προσλήψεις» 2.000 επικουρικών, τις οποίες είχε εξαγγείλει από... τις προγραμματικές δηλώσεις το καλοκαίρι του 2019 (χωρίς να προχωρήσει τίποτα από τότε), η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική «κόστους - οφέλους» που βρίσκεται πίσω όχι μόνο από τις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και από το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, παραμονές της έξαρσης στην εξάπλωση του κορονοϊού που προβλέπουν όλοι οι επιστήμονες, δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και τη διαχείριση των επιπτώσεων από την επιδημία.

Πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στη χώρα - Στα 117 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Χτες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλευόταν στο ΠΓΝ Πατρών, ο οποίος παρουσίασε σημαντική επιδείνωση στις 10/3, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, παρά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, χτες τα ξημερώματα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, χτες προστέθηκαν 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, φτάνοντας τα 117 στο σύνολο.

Τα 107 κρούσματα έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα, 25 είναι επαφές τους, ενώ 10 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί πηγή έκθεσης. Υπάρχουν ακόμη 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα που διερευνώνται.

Ευκαιρία για απογείωση της εκμετάλλευσης με την τηλεργασία




Το «σύρμα» που έχει πέσει στην εργοδοσία από την κυβέρνηση για ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων, αξιοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού, επιβεβαιώνεται από το καθεστώς που φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» και σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Πληροφορική, το Χρηματοπιστωτικό κ.ά., που ενδείκνυνται για την καθιέρωση της λεγόμενης τηλεργασίας.

Μπορεί τέτοια μέτρα να παρουσιάζονται ως «διευκολυντικά» ή προστατευτικά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όμως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάσουν από το οπτικό τους πεδίο τη «μεγάλη εικόνα», το τι επιδιώκει να κατοχυρώσει η εργοδοσία, αξιοποιώντας την «έκτακτη κατάσταση». Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα βήμα ελαστικοποίησης της εργασίας, διάλυσης εργασιακών σχέσεων και καθιέρωσης ενός «μοντέλου» που ακυρώνει το οποιοδήποτε συλλογικό δικαίωμα, ξεμοναχιάζοντας τον κάθε εργαζόμενο και βάζοντάς τον να εργάζεται από οπουδήποτε.

Η στόχευση της εργοδοσίας αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ενημερωτικό σημείωμα τράπεζας προς το προσωπικό, με το οποίο δείχνει και τη ...«θετική πλευρά» της πανδημίας: «Στον τραπεζικό χώρο έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτό το μοντέλο (της τηλεργασίας). Μπορεί να ήρθε εσπευσμένα αλλά ας το υποδεχτούμε ως κάτι πρωτοπόρο», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.