Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Το κράτος... έχει συνέχεια

 

Με αφορμή τραγωδίες που έζησε ο λαός, έχουν στηθεί ουκ ολίγες σκιαμαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν να επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον, ανάλογα με το ποιος είχε «βάρδια» τη στιγμή της καταστροφής. Οπως αποδεικνύεται, όμως, «το κράτος έχει συνέχεια». Οι νόμοι της μιας «βάρδιας» διατηρούνται και ενισχύονται απ' την επόμενη και ο λαός συνεχίζει να μετράει απώλειες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Μάτι. Τι έλεγε η ΝΔ λίγους μήνες μετά; Επικαλούμενη εισαγγελικό πόρισμα, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «είπε συνειδητά ψέματα για τα αίτια της πυρκαγιάς», ότι «αν ο κρατικός μηχανισμός είχε λειτουργήσει στοιχειωδώς, ο χρόνος επαρκούσε για να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, απλώς και μόνο με απλή ενημέρωση των κατοίκων του Ματιού» και ότι διαψεύδεται πως «η κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η... κλιματική αλλαγή»... Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε συγγενείς θύματος και υποχρεώνει το κράτος να τους αποζημιώσει λόγω ψυχικής οδύνης. Τι ισχυρίζεται τώρα το κράτος, με κυβέρνηση ΝΔ;

Χαρακτηρίζει «περιστατικό ανωτέρας βίας» τη φονική πυρκαγιά, επικαλείται «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», «σπανιότητα και ιδιαιτερότητα της τόσο ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων σε τοπικό επίπεδο» και πως «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι τυχόν εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε χρονικά και τεχνικά να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί πριν την έλευση του θερμικού κύματος που προηγείτο της φωτιάς, δηλαδή με ασφαλή και αίσια κατάληξη για τους κατοίκους». Υποστηρίζει επίσης ότι έλαβε μέτρα «άκρας επιμέλειας», αναφέροντας ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αδράνησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, αλλά αντιθέτως επιστράτευσε άμεσα όλη τη διαθέσιμη δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς». Με λίγα λόγια, αναπαράγει τα επιχειρήματα και τις δικαιολογίες πίσω από τα οποία οχυρώθηκε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά! Τόσο όμοιοι είναι σε βάρος της ανάγκης του λαού να αισθάνεται και να είναι ασφαλής, που το κράτος τους «έχει συνέχεια» ακόμα και στην προκλητικότητα με την οποία ξεδιάντροπα κοροϊδεύουν τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής τους.

Η καταραμένη κοιλάδα

 

 

Πρώτα, θέλω να καταραστώ τον Δία. Εβλεπε από την κορφή του Ολύμπου τα τρένα να κινούνται το ένα εναντίον του άλλου, αλλά δεν παρέβηκε να σταματήσει το κακό. Μέσα στη νύχτα έγινε η σύγκρουση στην κοιλάδα. Σίδερα καυτά και φλόγες τεράστιες φέρνουν θάνατο οδυνηρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η καταραμένη κοιλάδα γεμίζει με κομματιασμένα κορμιά νέων ανθρώπων. Το ίδιο έγινε πριν από 20 χρόνια με τους μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας και λίγο πριν με οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Κι ύστερα θέλω να ουρλιάξω. Αλλά δεν βγαίνει η φωνή. Να κλάψω. Ομως δεν έχω δάκρυα. Κάτι μέσα μου μου λέει: Τώρα που μιλούν όσοι ένοχα σιωπούσαν και οι γλοιώδεις υπερασπιστές γίνονται δριμείς κατήγοροι, εσύ μην μιλάς. Οχι. Δεν έχουμε το δικαίωμα της σιωπής, ούτε και την ώρα του μεγάλου πένθους. Τώρα είναι που πρέπει να μιλήσουν ακόμα πιο δυνατά αυτοί που πάντα μιλούσαν. Για να σκεπάσουν με τα ουρλιαχτά τους τα παπαγαλίσματα που και τούτη τη φορά επιχειρούν να συσκοτίσουν την αλήθεια. Να, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω έναν από τους παπαγάλους του «MEGA» να προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στον σταθμάρχη της Λάρισας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ Σοβαρές προειδοποιήσεις «για την εκδήλωση τραγικών συμβάντων»

 

 

Σε σοβαρές προειδοποιήσεις «για την εκδήλωση τραγικών συμβάντων», προχωρά σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), (ΕΥΑΕ - ΣΤΑΣΥ), στο φόντο της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη. 

Μάλιστα όπως σημειώνει η Επιτροπή «πρέπει να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας για να μην υπάρξουν τέτοια περιστατικά (σσ. όπως στα Τέμπη) και στη ΣΤΑ.ΣΥ., γιατί αρκετό αίμα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι, με τελευταίο τον συνάδελφο Πέτρο Γιάμαλη».

Συγκεκριμένα η Επιτροπή «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους!

 

Διαμαρτυρία από σωματεία της Θεσσαλονίκης στο σταθμό των τρένων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Παράσταση διαμαρτυρίας στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και Μετάλλου κεντρικής Μακεδονίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην κινητοποίηση είχε καλέσει και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

«Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους! Ως εδώ!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους και καλούν το λαό να αντιδράσει. Απαιτούν να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες από την τραγωδία στα Τέμπη και τις οικογένειες τους. Να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας. Να μην συγκαλυφθεί τίποτα!

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε όταν αντιπροσωπεία των σωματείων κατέθεσε λουλούδια στον χώρο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. Μεταξύ αυτών κατέθεσε λουλούδια μια εργολαβική καθαρίστρια στα τρένα, η οποία μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε εργαστεί στο επιβατικό τρένο που συγκρούστηκε.

Πίσω από κάθε τραγωδία

 

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Το ζήσαμε στο Μάτι, στην Εύβοια και τώρα στα Τέμπη... Μετά από κάθε μεγάλη τραγωδία, βασανίζει το ερώτημα: Τι έφταιξε και χάθηκαν τόσες ζωές, καταστράφηκαν τόσες περιουσίες; Ηταν αναπόφευκτο; Τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλιώς;

Οι καταστροφές που μας πονούν και μας συγκλονίζουν δεν είναι μονόπρακτο έργο για να αναζητάει κανείς τι πήγε στραβά στο σενάριο, ποιος δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο του. Δεν φταίει «η κακιά η ώρα».

Στο Μάτι, για παράδειγμα, ο χρόνος δεν άρχισε να μετράει απ' όταν ξέσπασε η φωτιά. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι «πιανόταν η ψυχή τους» κάθε φορά που έβλεπαν καπνούς, ξέροντας πως ήταν ανυπεράσπιστοι από φωτιές.

Είχαν αποτυπωμένη την εικόνα από μεγάλες πυρκαγιές και καταστροφές στην Ανατ. Αττική, επειδή δεν υπάρχουν πρόληψη και επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και οργανωμένης διαφυγής.