Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ξεβρακώθηκαν!


    Ο,τι «δημοκρατία» δείχνει η φωτογραφία συνέβη χτες στα Εξάρχεια. Είχε επαναληφθεί πριν από τέσσερις βδομάδες. Πάλι στα Εξάρχεια. Είχε επαναληφθεί με αφισοκολλητές του ΣΕΚ στις 12 Νοέμβρη στο ΑΤ Κερατσινίου. Συνέβη το ίδιο με τον σπουδαστή του ΙΕΚ στις 21 Νοέμβρη στη στάση του λεωφορείου δίπλα από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Στρέφουμε («γλυκά»…) τα ερωτήματα κατά παντός πολιτικού υπευθύνου:  
    
    α) Τι είδους τσογλάνια, τραμπούκοι, αληταράδες είναι αυτοί που παριστάνουν τους «προστάτες του πολίτη» επιδεικνύοντας τέτοιου τύπου παρακρατική, τρομοκρατική και μαφιόζικη συμπεριφορά;

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944 Επίκαιρα πάντα τα βασικά συμπεράσματα αυτού του αγώνα


Η πάλη του ΚΚΕ κατά τη δεκαετία 1940 - 1949, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι τρεις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος, συνιστά τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στον 20ό αιώνα.
 Ο Δεκέμβρης του 1944 αποτέλεσε μια κρίσιμη ταξική σύγκρουση. Η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, που εξ αντικειμένου διαπερνούσε την ελληνική κοινωνία και τα προηγούμενα χρόνια, το Δεκέμβρη αναδείχθηκε με μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς είχε φύγει από τη μέση ο παράγοντας της ξένης κατοχής.
Ο Δεκέμβρης ήταν το προοίμιο της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η λαϊκή ένοπλη πάλη το Δεκέμβρη υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μοναδικός υπήρξε και ο αγώνας του ΔΣΕ.

Η σύγκρουση του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες διαφορετικές από εκείνες της τριπλής φασιστικής Κατοχής, σε μια φάση που ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ακόμα τελειώσει, αν και η έκβασή του είχε κριθεί. Η γερμανική ιμπεριαλιστική μηχανή και τα συμμαχικά της κράτη βρίσκονταν σε απόλυτη υποχώρηση, ενώ ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε ακάθεκτος, έχοντας ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού στην ευρωπαϊκή σκηνή του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η ανατομία μιας διαφήμισης


Οι ναυτικοί που χάθηκαν στο ναυάγιο της «Αίγλης» το 1963 
 
Οι ναυτικοί που χάθηκαν στο ναυάγιο της «Αίγλης» το 1963

Πολλή συζήτηση, και όχι άδικα γίνεται το τελευταίο διάστημα, για τη διαφήμιση του «Jumbo»με τους ναυτικούς και τη ζωή τους.
Στοχευμένη στο συναίσθημα, ανασύρει μνήμες στις οικογένειες των ναυτικών μας, που θυμούνται την αρμύρα της ζωής τους, τις αγωνίες τους, τη χαρά και συγκίνηση ενός τηλεφωνήματος.

Με μαεστρία δοσμένη, παρουσιάζει ένα πλοίο κάποιων δεκαετιών πίσω, με ελληνικότατο όνομα ενδεικτικό της προστασίας και του θρησκευτικού συναισθήματος, «Μεγαλόχαρη», με Έλληνες ναυτικούς μέσα, με κοινές χαρές, πόθους και προσμονές, με τον «πρώτο» μηχανικό να δέχεται την οικογενειακή κλήση στον ασύρματο και φυσικά, η αδημονία του παιδιού να μιλήσει με τον πατέρα, να ακούσει τη φωνή του, μα και τα δώρα του.

Αχρηστεύουμε τις παγίδες τους με τη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ


INTIME NEWS
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μπορούν να αξιοποιηθούν για να δει πιο καθαρά ο λαός το ενιαίο μπλοκ που έχει απέναντί του, την ουσιαστική στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο κι αν αξιοποιείται κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο για να σηκώνεται κουρνιαχτός μπας και κρυφτεί αυτή η σύμπλευση, από το πόσα ψέματα περιέχουν τα βιογραφικά κυβερνητικών στελεχών μέχρι το ποιος εξασφαλίζει καλύτερα τη σταθερότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.
 
Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ επαναφέρει το σενάριο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και διπλές εκλογές. Το σενάριο αυτό προβάλλεται για να ζυμωθεί η ανάγκη συναίνεσης στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και της προετοιμασίας για εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις. Αλλά και για να διαμορφώσει ένα εκβιαστικό δίλημμα προς το λαό, ο οποίος καλείται - «αν δεν θέλει να επιστρέψει στην κρίση», «αν θέλει να αποφύγει περιπέτειες» - να στηρίξει την κυβερνητική σταθερότητα. Παγίδες στήνονται, σκιάχτρα σηκώνονται, νέα ψευτοδιλήμματα προβάλλονται με στόχο την εργατική - λαϊκή συναίνεση.