Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Τιμάμε την 1η Μάη δυναμώνοντας τον αγώνα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ) ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


1η ΜΑΗ 2022



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Δουλέψαμε μία ζωή για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή  στις καινούργιες γενιές, μία δική μας  αξιοπρεπή διαβίωση, σαν απόμαχοι της δουλειάς.

Όμως η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους συνταξιούχους αντιμέτωπους με περισσότερους αντισυνταξιουχικούς νόμους, με την πανδημία του κορονοϊού, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται και με το τεράστιο κύμα της ακρίβειας, που σε πολλούς από εμάς στερεί ακόμα και την δυνατότητα επιβίωσης.

Η φετινή πρωτομαγιά, ημέρα απολογισμού και αγώνα της εργατικής τάξης της χώρας μας, σημαδεύεται από τον νόμο της κυβέρνησης που καταργεί την μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών, την 8ωρη εργασία, που είναι κατάκτηση ενός αιώνα και  που είναι βαμμένη με το αίμα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, αλλά και της εργατικής τάξης της χώρας μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Ανακοίνωση για την 1η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών

 

 

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας εξέδωσε ανακοίνωση για την 1η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, την οποία και παραθέτουμε: 

«Αυτή τη χρονιά, αναδεικνύουμε την 1η Μαΐου σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω της σοβαρής όξυνσης των αντιθέσεων μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι αναπόφευκτες συγκρούσεις που προκύπτουν από ένα σύστημα ανίκανο για αποκλιμάκωση οδήγησαν και πάλι σε πόλεμο.

Η συνεχής κλιμάκωση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών μπλοκ του κόσμου έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την όξυνση του ανταγωνισμού, καθώς κάθε μονοπώλιο που αποζητά την επέκτασή του τελικά θα έρθει αντιμέτωπο με άλλα μονοπώλια που επιδιώκουν το ίδιο. Η διαρκής διαπάλη για κέρδη καθοδηγεί τις πολιτικές της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της και επιβάλλει στον λαό στρατιωτικοποίηση και περαιτέρω αύξηση της εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα και όχι στις ενέργειες του ενός ή του άλλου καπιταλιστή.

Πρώτη του Μάη με φως, φως της εργατιάς θαμπώνεις!

 

Ενα μικρό οδοιπορικό στο Σικάγο του 1886, στη Θεσσαλονίκη του 1936 και στην Καισαριανή του 1944, με τα «μάτια» της Τέχνης, που ενέπνευσαν οι αγώνες και οι θυσίες του εργαζόμενου λαού

 

Η διαδήλωση στο Haymarket, σκίτσο της περιόδου
Η διαδήλωση στο Haymarket, σκίτσο της περιόδου
1η Μάη!

Μέρα αγώνα. Μέρα γιορτής. Μέρα τιμής των αγώνων της τάξης μας.

Μια κόκκινη γραμμή συνδέει τους αγώνες... Δεν καταγράφει απλά ημερομηνίες, παρά μόνο αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, για να «καταχτήσουνε τη γης, την οικουμένη».

Οι αγώνες των εργατών δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους δημιουργούς. Ειδικά κάποιες Πρωτομαγιές - ορόσημα έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Τέχνη. Τόσο μεγάλο, μάλιστα, και τόσο βαθύ που ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται και εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν, να διδάσκουν έως τις μέρες μας.

Μάης του 1886 στο Σικάγο, Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη, Μάης του 1944 στην Καισαριανή... Ενα διαφορετικό οδοιπορικό σε αυτές τις τρεις ιστορικές Πρωτομαγιές μέσα από κείμενα και έργα μεγάλων δημιουργών. Οι πιο πολλοί, μάλιστα, «κατέγραψαν» τα γεγονότα εν θερμώ... Από τον μεγάλο Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί που κάλυπτε ως ανταποκριτής τα γεγονότα του Μάη του 1886, στον Γιάννη Ρίτσο που έγραψε σε τρία μερόνυχτα τον «Επιτάφιο» εμπνεόμενος από τη φωτογραφία του θρήνου της μάνας του νεκρού απεργού που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη», και στον Θέμο Κορνάρο, που ως κρατούμενος στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου ήταν «παρών» όταν οι 200 μελλοθάνατοι κομμουνιστές «νικήσαν τον εαυτό τους» κερδίζοντας «το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο».

Μάντεψε ποιος... το κόβει καλύτερα

 

Το παιχνίδι «μάντεψε ποιος κόβει καλύτερα το ρεύμα» παίζουν εδώ και λίγες μέρες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη του λαού, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «προστάτη των πιο φτωχών», με τα δήθεν «μέτρα προστασίας» από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Εβγαλαν μάλιστα τα κομπιουτεράκια και άρχισαν να υπολογίζουν πόσες διακοπές ρεύματος έκανε ο καθένας στην κυβερνητική του θητεία, με τη ΝΔ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν χωρίς ρεύμα περισσότερα νοικοκυριά. Αλήθεια, όμως, τι σημασία έχει «ποιος τράβηξε την πρίζα» για τους 233.092 που έμειναν χωρίς ρεύμα το 2017; 'Η για τους 220.314 που έμειναν στο σκοτάδι επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το 2018; Ακόμα και πέρυσι, οι 168.471 που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση βρήκαν απέναντί τους έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα να τους στερήσει την παροχή ρεύματος με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι πάνω από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά (για την ακρίβεια 1.038.362) βρέθηκαν κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα από το 2017 μέχρι σήμερα. Και το συμπέρασμα από τα νούμερα που αραδιάζουν στον προκλητικό διαγκωνισμό τους, είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν «εγκατέλειψε» ποτέ τον λαό, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια το «μαστίγιο» του κράτους, που δίνει κάλυψη στους παρόχους να κατεβάζουν διακόπτες, ως ένα πρόσθετο μέτρο για να μην απειληθεί η κερδοφορία τους. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «σιαμαία» και στην Ενέργεια, με τον έναν να παραδίδει στον άλλον τη σκυτάλη της «απελευθέρωσης» της αγοράς, της «πράσινης μετάβασης», του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», της απολιγνιτοποίησης και πάει λέγοντας. Αυτά είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός για να δει άσπρη μέρα, παλεύοντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για μειώσεις στην τιμή του και κατάργηση των «πράσινων» φόρων που την εκτοξεύουν.

Εντείνεται το γκρέμισμα σοβιετικών μνημείων στην Ουκρανία


Προσπαθούν να «σβήσουν» την αδελφική συνύπαρξη και την ηρωική πάλη των λαών της ΕΣΣΔ

 

Από το γκρέμισμα του σοβιετικού μνημείου για τη φιλία του ρωσικού και του ουκρανικού λαού

Copyright 2022 The Associated

Από το γκρέμισμα του σοβιετικού μνημείου για τη φιλία του ρωσικού και του ουκρανικού λαού
Με αμείωτους ρυθμούς, στο έδαφος της ρωσικής εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου εντείνουν το γκρέμισμα όσων σοβιετικών μνημείων έχουν απομείνει στη χώρα. Την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί με καπηλεία σοβιετικών συμβόλων να «κουκουλώσει» τον ανοιχτό αντικομμουνισμό της και τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της στρατιωτικής εισβολής, η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» την κοινή εμπειρία των δύο λαών, που για πάνω από 70 χρόνια έζησαν αδελφωμένοι στη Σοβιετική Ενωση, χτίζοντας και υπερασπίζοντας μαζί τη σοσιαλιστική τους πατρίδα.

Καθόλου τυχαία, στο στόχαστρο των αρχών του Κιέβου βρέθηκε το σοβιετικό μνημειακό συγκρότημα της «Αψίδας της Φιλίας των Λαών». Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1982, προς τιμήν των 60χρονων της ΕΣΣΔ και των 1.500 χρόνων της πόλης του Κιέβου. Στη βάση της τεράστιας αψίδας από τιτάνιο, ένα μπρούτζινο άγαλμα απεικόνιζε έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό εργάτη να κρατούν το σύμβολο του σοβιετικού μεταλλίου της Φιλίας των Λαών.

Στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών σε «μαύρη λίστα» στο διαδίκτυο!

 

  • «Μακρύ χέρι» της ουκρανικής κυβέρνησης ο ιστότοπος που δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα χιλιάδων, ανάμεσά τους και τριών στελεχών του ΚΚΕ
  • Θύματα δολοφονίας έχουν πέσει στο παρελθόν άνθρωποι που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη «μαύρη λίστα»
 

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών υποθάλπει το ουκρανικό κράτος. Τα ονόματα και προσωπικά στοιχεία τριών στελεχών του Κόμματος, του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής, του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην ευρωβουλευτή, και του Γιώργου Μαγγανά, στελέχους του ΚΚΕ, βρίσκονται αναρτημένα σε «μαύρη λίστα» στο διαδίκτυο, η οποία ισχυρίζεται ότι προβάλλει τα στοιχεία «εχθρών της Ουκρανίας» και συνεργατών «τρομοκρατικών οργανώσεων», «μισθοφόρων» κ.λπ.!

Συγκεκριμένα, στο διαδίκτυο λειτουργεί ιστοσελίδα επονομαζόμενη myrotvorets.center, που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων (ονοματεπώνυμο, φωτογραφία, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο!) που έχουν χαρακτηριστεί είτε από το ουκρανικό κράτος είτε από τους διαχειριστές ως «εχθροί της Ουκρανίας», συνεργάτες «τρομοκρατικών οργανώσεων» κ.ά.

Η ιστοσελίδα αυτή τελούσε επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ αποτελεί βάση δεδομένων την οποία αξιοποιούν και σήμερα οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις σε βάρος προσώπων.

Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, πρόσωπα που βρίσκονταν στην εν λόγω λίστα έχουν πέσει θύματα δολοφονικών ενεργειών, ενώ πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει για απειλές που δέχονται άτομα που βρίσκονται στη λίστα...