Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Δελφινάριο

 

 

Πολλά λέγονται και γράφονται για τη χθεσινή τελετή έναρξης και για να μη χάνουμε χρόνο με εισαγωγές καταγράφουμε ορισμένες σημειώσεις.

  • Έχει κάτι από εμετό να ακούς τον Μακρόν - που δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατό στην Ουκρανία, που ως τωρινός πρόεδρος της Γαλλίας φέρει τον τίτλο των φρικτών εγκλημάτων της Γαλλικής αστικής τάξης στην Αφρική και τη συμμετοχή σε θηριωδίες όπου γης - να μιλάει για την "Ειρήνη". Ανάμεσα σε αυτό και το υπόλοιπο concept της τελετής έναρξης δεν υπάρχει καμία "ασυμμετρία". Άλλωστε, ακόμα και για πρωταγωνιστή της τελετής, ο ρόλος ανατέθηκε σε μια φιγούρα από το assassin's creed, ενός δημοφιλούς video game. Όλα στη σφαίρα του ανορθολογισμού κινούνται, ας πω κι εγώ για την Ειρήνη...
  • Βέβαια αν το καλοσκεφτείς η μεγάλη εικόνα της εποχής μας από τη μία έχει το αίμα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και από την άλλη τον ιδεολογικό συρφετό του ατομικού δικαιωματισμού, της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης. Της τάξης που εδώ και έναν αιώνα βασανίζει όλη την ανθρωπότητα για να διατηρεί την εξουσία της, έχοντας μπει πλέον σε τέτοια φάση παρακμής που δεν διστάζει να μας τη δείχνει σε παγκόσμια μετάδοση.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κυνική, προκλητική και δήθεν …ανήξερη η ΕΕ για τη στήριξη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού

 

Πηγή: Associated Press

 

Δεν έκρυψε με ποιους τάσσεται η Κομισιόν και ο Ζ. Μπορέλ, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις κυρώσεις στον βουλευτή του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Hadash) και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ Ofer Cassif από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Με πρόσχημα ότι «δεν γνωρίζει τις ακριβείς δηλώσεις του κ. Ofer Cassif» ο ύπατος εκπρόσωπος δεν σχολιάζει την ποινή που του επιβλήθηκε, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί, ενώ ο κόσμος το έχει «τούμπανο» ότι η ποινή επιβλήθηκε στον Cassif «λόγω της δημόσιας τοποθέτησής του υπέρ του άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Παλαιστίνη».

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, τη στιγμή που οι ωμότητες και τα εγκλήματα πόλεμου του ισραηλινού κατοχικού κράτους σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού ξεπερνούν κάθε αρρωστημένη φαντασία ο ύπατος εκπρόσωπος εκφράζει επίσης ανησυχία «για την εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποιούν ορισμένοι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης». Το πρόβλημα που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση επομένως είναι τα «λόγια» και όχι η ίδια η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 39 χιλιάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι και χιλιάδες παιδιά, 90 χιλιάδες είναι οι τραυματίες, πάνω από 1,9 εκατ. οι εκτοπισμένοι. Την ίδια στιγμή η ΕΕ συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Ισραήλ, ενώ συνεχίζει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία μαζί του.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» Χρεοκοπημένοι μύθοι στην υπηρεσία της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης

 

INTIME NEWS

Γραμμένες «απ' το ίδιο χέρι» ήταν οι τοποθετήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπών με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι καρμπόν τοποθετήσεις κάθε άλλο παρά έτυχαν: Αποτυπώνουν, αντίθετα, στο κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου του αστικού πολιτικού συστήματος και στο κατώφλι ενός νέου όπως οι ίδιοι λένε, την ταύτιση όλων τους στη στρατηγική της αστικής τάξης που σηματοδοτεί ένταση της εκμετάλλευσης και της φτώχειας για τον λαό με οδηγό τη «σύγκλιση» με την ΕΕ, παραπέρα εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, ένταση της καταστολής και της θωράκισης του αστικού κράτους αλλά και της προσπάθειας ενσωμάτωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας, μέσα και από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας, με το βλέμμα στους «σεισμούς» που αναμφίβολα είναι μπροστά.

Μέσα από αυτά τα γυαλιά «διάβασαν» όλοι τους και τα 50 αυτά χρόνια, αναμασώντας μια σειρά από μύθους περί «επιτευγμάτων» και «χαμένων ευκαιριών», που δεν πρέπει να ξαναχαθούν τα επόμενα χρόνια στη «μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, που ήδη δίνει η Ελλάδα, προκειμένου να απαλλαγεί από τα φρένα τα οποία την κράτησαν πίσω εδώ και δεκαετίες», όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα της ολομέτωπης επίθεσης στον λαό.

Σταθερότητα και - vs «απόκλιση από την κανονικότητα»

Βασικό κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις όλων τους ήταν η προσπάθεια να παρουσιαστεί η «μεταπολίτευση», τουλάχιστον έως τις αρχές της καπιταλιστικής κρίσης το 2009, περίπου ως το «απαύγασμα» της δημοκρατίας και της «σταθερότητας» για τον λαό, αφού όπως έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης «ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε, η σημαντικότερη κατάκτηση της Δημοκρατίας, διαφορετικά κόμματα να μπορούν να εναλλάσσονται ειρηνικά στην εξουσία», υπηρετώντας εναλλάξ τους στόχους της αστικής τάξης, ενσωματώνοντας και εγκλωβίζοντας σε αυτά εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Eνώ «απ' την ανάποδη» τα όσα ζει ο λαός όλα τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν περίπου ως «έκτακτη κατάσταση» και «απόκλιση από την κανονικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», αφού όπως έγραφε ο Αλ. Τσίπρας: «Η αλήθεια, λοιπόν, δεν είναι ότι οι αξίες της Μεταπολίτευσης οδήγησαν στη χρεοκοπία. Το αντίθετο: Στη χρεοκοπία οδηγηθήκαμε εξαιτίας της σταδιακής εγκατάλειψης των αξιών της Μεταπολίτευσης».

Παράδοξα της ημέρας

 

Πηγή: Associated Press

 

-Σήμερα είναι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι. Εκεί συμμετέχει το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ που αφανίζει τον παλαιστινιακό λαό. Η γενοκτονία των Παλαιστινίων δεν τιμωρείται με αποκλεισμό ούτε από τις διοργανώσεις της UEFA, ούτε από την Ευρωλίγκα, ούτε φυσικά από τους Ολυμπιακούς Aγώνες. Οι ευαισθησίες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου ανέκαθεν ήταν επιλεκτικές αλλιώς θα είχαν αποκλειστεί διά παντός οι... ΗΠΑ!

- Πάντως με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Aγώνων - ή προηγούμενα παγκόσμιων διοργανώσεων - είναι όντως ένα θέμα το τι είδους παγκόσμια ρεκόρ μπορούν να γίνουν γενικά και πιο ειδικά σε αθλήματα που (και) λόγω παράδοσης διέπρεπαν αθλητές χώρων όπως η Ρωσία, που τώρα αποκλείονται από τη διοργάνωση...

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28 Ιούλη


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28 Ιούλη:

Μεταφορές - Διαχείριση νερού

Κρίσιμες υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες... στον «βωμό» του κέρδους!

Καθημερινή «οδύσσεια» σε λεωφορεία, τρένα, Ηλεκτρικό - Εφιάλτης η λειψυδρία

  • Αστικές συγκοινωνίες: Ασφυκτιούν εργαζόμενοι και επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της «απελευθέρωσης» και της επιχειρηματικής δράσης
  • Διαχείριση του νερού: Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τον λαό σε μεγάλο τμήμα της χώρας από την εμπορευματοποίηση
  • Σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της.Οι ανάγκες των εργαζομένων για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές δεν χωρούν στη λογική «κόστους- οφέλους» και στη μέγγενη της επιχειρηματικής δράσης. Πάλη για νερό - κοινωνικό αγαθό, για φθηνές, σύγχρονες, ασφαλείς μεταφορές στην υπηρεσία του λαού

Κεντρική Επιτροπή: Αυτή την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Νίκο Πλουμπίδη