Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνατός από την κρίση (VIDEO)





Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνατός από την κρίση, ενώ τα σχέδια ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αφορούν το χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μάρτη, με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος στα παζάρια και στις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών που εκδηλώθηκαν στο Eurogroup, σημείωσε ότι κοινός παρανομαστής είναι και αυτή την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης είτε η δανειοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων γίνει μέσω του ESM ή με ευρω-ομόλογο. Έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει προτείνει το ΚΚΕ για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, τους ανθρώπους του Πολιτισμού και για τους μαθητές. Ανέφερε ότι πρέπει να παγώσουν ασφαλιστικές εισφορές, χρέη και δόσεις, να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό, να προστατευθούν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την κερδοσκοπία των μεσαζόντων, να δοθούν τάμπλετ στους μαθητές και να αυξηθούν τα ποσά για τον Πολιτισμό.

Χαρακτήρισε ανεξάντλητο αντεργατικό μενού το πακέτο μέτρων που διαμόρφωσαν οι ΠΝΠ και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει με απλήρωτη εργασία, απολύσεις, μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες. Επίσης, ζήτησε να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για πρόσφυγες και μετανάστες για την προστασία από τον κορονοϊό και για άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Για την πανδημία του καπιταλισμού ποιος θα μιλήσει;



Της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, γιατρού βιοπαθολόγου, διδάκτορα

Μέσα σε αυτή την απίστευτη τραγωδία της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού -μη συμβατή, κατά τη γνώμη μου, με την εξέλιξη της ιατρικής, της τεχνολογίας και γενικότερα των επιστημών- το πιο ισχυρό αντίδοτο είναι η ελευθερία και η ενεργητικότητα του μυαλού. Η ουσιαστική επικοινωνία, ο προβληματισμός και η διεκδίκηση αξιοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτουμε.

Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας γεννάει πολλά ερωτήματα, εκ των οποίων τρία τουλάχιστον θεωρώ βασικά, καθώς οι απαντήσεις θα βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης σήμερα, αλλά και στο τι θα κάνουμε όταν θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».

α) Πώς εμφανίστηκε ο νέος ιός στον πλανήτη; Είναι παράγωγο της φύσης ή της απληστίας των ανθρώπων; β) Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η πανδημία ή τουλάχιστον να είχε περιοριστεί στα όρια μιας επιδημίας; γ) Ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτό;

Πριν δώσουμε τις απαντήσεις νομίζω ότι ορισμένα στοιχεία θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωσή τους.

Στους γιατρούς να τα δώσουν!!!



Δεν το λέω σαν κατάρα, αλλά σαν αυτονόητη πρόταση και προτροπή. Να δώσουν στους γιατρούς (σ’ όλους τους υγειονομικούς εξυπακούεται) αυτά που ζητάνε για την ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου και για τη δική τους προστασία από την πανδημία.

Δεν το λέω σαν κατάρα, αλλά σαν αυτονόητη πρόταση και προτροπή. Να δώσουν στους γιατρούς (σ’ όλους τους υγειονομικούς εξυπακούεται) αυτά που ζητάνε για την ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου και για τη δική τους προστασία από την πανδημία. Κατάρα γίνεται στο  στόμα του λαού, όταν αυτοί που πρέπει να δώσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, γενναίες ανάσες χρηματοδότησης, εξοπλισμού, επάνδρωσης, δεν δίνουν αυτά που οφείλουν, αυτά που ο λαός δικαιούται κι αυτά που οι γιατροί αξίζουν. Τους στέλνουν μαζικά να νοσήσουν, αφού τους αφήνουν άοπλους να παλεύουν ενάντια στον ιό. Για την κυβέρνηση και την ΕΕ και την πλουτοκρατία το λέω. Αυτή τη λεγεώνα των σαρκοβόρων παράσιτων που μπορούν να σκέπτονται απάνθρωπα και να αισχροκερδούν σε βάρος της υγείας και της απόγνωσης του λαού, ακόμα και την ώρα της επιδημίας.

Αυτή τη φορά είναι στο χέρι μας να αρνηθούμε να πληρώσουμε έναν λογαριασμό που δεν είναι δικός μας...


Κάθε φορά η ίδια ιστορία...



  Πηγή: Eurokinissi

Σύσσωμος ο αστικός Τύπος και οι γραφίδες του συστήματος αναρωτιούνται σήμερα «πού έχει πάει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», με αφορμή την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε μια κοινή απόφαση για τα μέτρα στήριξης.

Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, η προσέγγισή τους είναι μανιχαϊστική, περιγράφοντας μια σύγκρουση ανάμεσα στον «καλό» νότο και τον «κακό» βορρά: Από τον «Ελεύθερο Τύπο» που θεωρεί στο πρωτοσέλιδο του ότι «διχάζουν την Ευρώπη οι πλούσιοι του Βορρά», μέχρι την «Αυγή» που κάνει λόγο για την επικράτηση «εθνικών εγωισμών» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» που διαπιστώνει ότι η ΕΕ είναι «στο χείλος του γκρεμού».

Έπεσαν οι μάσκες


Από την παρέμβαση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 7 Απρίλη 
Από την παρέμβαση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 7 Απρίλη

Οι προχτεσινές πολύμορφες παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των υγειονομικών, που στήριξαν με τη συμμετοχή τους εκατοντάδες σωματεία και φορείς, βρήκαν μεγάλη απήχηση και έδωσαν βήμα για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις τους για μέτρα πραγματικής προστασίας της υγείας του λαού. 
Αποτέλεσαν όμως και αφορμή να πέσουν οι μάσκες...

Πρώτα απ' όλα της κυβέρνησης, που τις τελευταίες βδομάδες μοιράζει αφειδώς τα «μπράβο» και τα «ζήτω» για τους «ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες», όπως τους αποκαλεί, ενώ χρόνια τώρα, αυτή και οι προηγούμενες, τους «έλουζαν» με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, κάθε φορά που διεκδικούσαν προσλήψεις, χρηματοδότηση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Η αλληλεγγύη τού ... «ποιος θα πρωτοπάρει»



Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, των καταγγελιών για τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας, υποδομές, αναπνευστήρες και ενώ νοσηλεύτριες στην Ισπανία και την Ιταλία φορούν πράσινες σακούλες σκουπιδιών για ρόμπες και στην Ελλάδα έχουν από ελάχιστες έως και ληγμένες μάσκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU. Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου για την ανεπαρκή αυτή απόφαση - πυροτέχνημα, «το απόθεμα θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού», ενώ «τη διανομή του θα διαχειρίζεται το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ώστε να διατίθεται εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο».

Διαφημιστικές καμπάνιες του αίσχους, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αθώωσης της εκμετάλλευσης


Associated Press
Διαφήμιση Νο 1: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μας, στους δικούς μας ήρωες», λέει η εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» στους εργαζομένους της, ενώ από το σποτ προβάλλονται πρόσωπα χαμογελαστών και ξεκούραστων εργαζομένων.
 
Διαφήμιση Νο 2: «Σήμερα όλοι πρέπει να μείνουμε μέσα. Και οι χιλιάδες εργαζόμενοι, προμηθευτές, συνεργάτες και οδηγοί της "Lidl" μένουνε μέσα. Στο δικό τους μέσα. Μέσα σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής...., μέσα στα φορτηγά..., μέσα στα κέντρα διανομής..., μέσα σε κάθε κατάστημα "Lidl"...». Και καταλήγει: «Στηρίζουμε τους εργαζόμενούς μας. Με 24ωρη τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής υποστήριξης (;) και με έκτακτη παροχή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ» (;). Το «χαλί» και αυτής της διαφήμισης τι άλλο; Χαμογελαστοί και ακούραστοι εργαζόμενοι.

Διαφήμιση Νο 3: Η γνωστή εταιρεία «Μy Market» νιώθει, λέει, την ανάγκη να ευχαριστήσει τους δικούς της ήρωες, τους εργαζομένους της, που είναι στην πρώτη γραμμή για όλους τους υπόλοιπους. Και σε αυτό το σποτ δεν μπορεί να κρυφτεί και πάλι το χαμόγελο των εργαζομένων.

Διαφήμιση Νο 4: Η γνωστή ομάδα (ελληνική πάντα...) σούπερ μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ αφού ευχαριστεί και αυτή τους εργαζομένους της, καταλήγει σε μια «οικογενειακή» φωτογραφία έξω από ένα κατάστημα, θυμίζοντάς μας ότι στην ΕΛΟΜΑΣ «είμαστε όλοι μια ΟΜΑΔΑ».

Διαφήμιση Νο 5: Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» ευχαριστεί από τα βάθη της ψυχής της «τα μέλη της οικογένειας του "Γαλαξία" που με αυταπάρνηση καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες...». Και κλείνει λέγοντας: «Μαζί θα βγούμε νικητές - Μαζί ενωμένοι - Μαζί και από απόσταση». Κι εδώ το χαμόγελο των εργαζομένων δεν κρύβεται...