Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κεκτημένο... για ξήλωμα

 

«Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης, στην αρχή και μέχρι να δώσουμε τις μάχες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βγούμε από τον βραχνά των μνημονίων, όχι μόνο δεν ήμασταν στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, ήμασταν πίσω. Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο τη μνημονιακή εποχή, ένα πειραματόζωο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους», είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη ΔΕΘ, υπερασπιζόμενος το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» σαν κάτι θετικό για τους εργαζόμενους, από το οποίο η Ελλάδα παρέκκλινε τάχα κατά την περίοδο των μνημονίων. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η υπόθεση της «e-food» βασίστηκε στη δυνατότητα που έδωσε στην εταιρεία ο νόμος Χατζηδάκη, σαν αυτός να ήταν προϊόν παρθενογένεσης και να μην εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που υπερασπίζεται με τόση ζέση ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό άλλωστε ψήφισε πάνω από τα μισά άρθρα του στη Βουλή!

Στην πραγματικότητα, πίσω απ' το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στοιχίζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και πρόκειται για ένα κεκτημένο βαθύτατα αντιλαϊκό και αντεργατικό. Να θυμίσουμε ενδεικτικά τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», που όριζε πως «όλα τα κράτη - μέλη παραμένουν απόλυτα προσηλωμένα στην ανάληψη της άμεσης δράσης που απαιτείται σε εθνικό επίπεδο» για να επιτευχθούν οι στόχοι της, οι οποίοι περιγράφονταν ως εξής: Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας», σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την «κινητικότητα» των εργαζομένων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων έναντι των Συλλογικών, εκ περιτροπής δουλειά, συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και δραστική μείωση του μη μισθολογικού, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας όπου καταγράφονται καθυστερήσεις και άλλα πολλά. Αυτήν τη στρατηγική υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπλένει την αντιλαϊκή ΕΕ. Για τους εργαζόμενους το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» όχι μόνο δεν είναι για υλοποίηση, αλλά ο αγώνας τους πρέπει να κατευθύνεται στο ξήλωμα και στη σαρωτική ανατροπή του, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο των αντεργατικών νόμων που ψηφίζουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα.

Ούτε προσωρινές ούτε μεμονωμένες αυξήσεις

 


Καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια, σήμερα, στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», τα παραδείγματα από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι τσουχτερές ανατιμήσεις στο ρεύμα ούτε προσωρινές είναι ούτε μεμονωμένο φαινόμενο. Κι ότι η «πράσινη ανάπτυξη» οδηγεί σε ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, σε μια εποχή όπου κάτω από άλλες προϋποθέσεις είναι εφικτό να ικανοποιούνται όλες οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και να μην μπαίνει το δίλημμα σ' ένα νοικοκυριό αν θα ανάψει το θερμοσίφωνο για να κάνει μπάνιο ή την κουζίνα για να μαγειρέψει.

Το παράδειγμα της Δανίας είναι αποκαλυπτικό. Η χώρα είναι πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, που υπολογίζεται ότι παράγουν το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νοικοκυριά όμως έχουν δει τους λογαριασμούς τους να πενταπλασιάζονται από τις αρχές του 2020 και υπολογίζεται ότι για το 2021, κάθε σπίτι θα πληρώσει τουλάχιστον 700 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι για ηλεκτρικό ρεύμα! Η μεγαλύτερη εταιρεία με θαλάσσια αιολικά πάρκα (SEAS NVE) απέδωσε τις αυξήσεις αυτές στον λιγότερο αέρα που φύσηξε το φετινό καλοκαίρι, αλλά και στην ανυδρία των υδροηλεκτρικών σταθμών της Νορβηγίας, που είναι από τους βασικούς προμηθευτές Ενέργειας στη χώρα. Εσπευσαν μάλιστα να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι μελλοντικά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, χωρίς βέβαια να διευκρινίσουν σε ποιο επίπεδο και πόσο υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι.

Πλήρη πρόσβαση αποκτά η εργοδοσία στα στοιχεία δραστήριων αγωνιστών των Σωματείων

 

ΣΕ ΦΕΚ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

.

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 16/9 οι διατάξεις του αντεργατικού νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες αφορούν το φακέλωμα Συνδικάτων και συνδικαλιστών από την εκάστοτε κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχετικά άρθρα του νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων). Μεταξύ άλλων στοιχείων που υποχρεούνται τα Συνδικάτα να καταθέτουν, προκειμένου να φακελωθούν χιλιάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, είναι: Υπεύθυνη δήλωση από όπου να προκύπτει ο αριθμός των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, η σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών στα όργανα διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης, οικονομικές καταστάσεις και πολλά ακόμα. Επίσης η ιδρυτική/συστατική πράξη, στοιχεία εκλογικής διαδικασίας και οργάνων διοίκησης. Δηλαδή, ακόμα και όσοι πρωτοστατούν σε έναν χώρο δουλειάς για να συγκροτηθεί Σωματείο θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Η ανάκαμψη του κεφαλαίου σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ


«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία».

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, ανεξάρτητα από «αστερίσκους» και επιμέρους «παρατηρήσεις», βρίσκεται σταθερά πάνω από τον «πήχη» της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα με θετικές γνωματεύσεις για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για την παραπέρα «απαλλαγή» του από το εργασιακό «κόστος», τις εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Μέτρα που θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Για την ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά κλειστά χαρτιά σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάκαμψης, ωστόσο, όπως αναφέρει, με δεδομένα τα παραπάνω, «η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Στα «απόνερα»

 

  Πηγή: Associated Press

 

Στα «απόνερα» της συμφωνίας ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Αυστραλίας, με τις «κάννες» στραμμένες στην Κίνα, αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη η συζήτηση για την ανάγκη μεγαλύτερης «στρατιωτικής αυτονομίας» της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που αποτελεί σημείο τριβής στην ευρωατλαντική συμμαχία, ειδικά μετά το «άδειασμα» της Γαλλίας από Αυστραλούς και Αμερικανούς.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, δυναμώνουν οι φωνές που εμφανίζουν την ΕΕ ως τον «φτωχό συγγενή» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ζητάνε να ενισχυθεί ο Ευρωστρατός με μονάδες άμεσης επέμβασης, που θα υπερασπίζονται με μεγαλύτερη αυτοτέλεια τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων όπου Γης.