Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

«ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ»


Η αλήθεια στο ναρκοπέδιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων




Του Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*

Η σχετική απήχηση που φαίνεται να βρίσκουν τελευταία οι διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας», με αφορμή και την πανδημία, προβληματίζει έντονα όσους αρνούνται να συμβιβαστούν με το σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.
Στον αστικό Τύπο κυριαρχεί η προσέγγιση που τις αντιμετωπίζει σαν γραφικότητες, που βρίσκουν απήχηση μεταξύ κάποιων «ψεκασμένων» υποστηρικτών ό,τι πιο αντιδραστικού και οπισθοδρομικού παρασιτεί στη σύγχρονη κοινωνία. Καταγράφονται δε ως επικίνδυνες, καθώς η διάδοσή τους ευνοεί τον «πολιτικό λαϊκισμό», που η άνοδος της επιρροής του απειλεί την εξιδανικευμένη εικόνα της «σύγχρονης αστικής δημοκρατίας».

Αυτός είναι, σε τελική ανάλυση, ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η συζήτηση παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον για το ΚΚΕ. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσει ο προβληματισμός για τη διάδοση και απήχησή τους άλλοθι ώστε να εμπεδωθεί σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα το κάλπικα προσδιορισμένο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση/οπισθοδρόμηση» ως κύριος άξονας διαπάλης μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και επιτελείων της αστικής τάξης.

Συγκλίσεις...


Δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΕΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και τον «πολυετή προϋπολογισμό», η ηγέτες των «τεσσάρων τσιγκούνηδων» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία), όπως τους ονομάζουν οι υπόλοιποι 23 ...ανοιχτοχέρηδες, σημείωναν σε κοινό τους άρθρο ότι «δεν υφίσταται η έννοια των νέων ή φρέσκων χρημάτων» και πως «τα χρήματα που θα δαπανηθούν τώρα θα πρέπει να κερδηθούν και να αποπληρωθούν από τους φορολογούμενους». Στη βάση αυτή, η ομάδα των «τεσσάρων» επιμένει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, που θα χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στην κρίση, θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από δάνεια και όχι από επιχορηγήσεις, ώστε κάθε χώρα να έχει πρόσβαση με τον «κουμπαρά» της και η επιστροφή των χρημάτων στα ευρωπαϊκά ταμεία να είναι ευκολότερα απαιτητή από όσους δανειστούν. Ο αντίλογος βέβαια καθόλου δεν αμφισβητεί ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν, προβάλλει όμως μια διαφορετική αναλογία ανάμεσα στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις στο χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΕ. Επομένως, συμφωνούν στο πού θα πάνε τα χρήματα (στα μονοπώλια) και ποιος θα τα πληρώσει (ο λαός), διαφωνούν όμως στη μορφή που θα έχουν τα κονδύλια και στη μοιρασιά της λείας.

Θα πληρώνουμε τους προβοκάτορες; – Εμπνευσμένο από χουντικά διατάγματα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις



Μόνο ως εντυπωσιακές μπορούν να χαρακτηριστούν οι ομοιότητες του νομοσχεδίου με διατάγματα της χούντας, σε βαθμό που κάποια από αυτά να παραπέμπουν σε απλή απόδοση του πρωτοτύπου από την καθαρεύουσα στη δημοτική.

Η συζήτηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, κάθε άλλο παρά καινούρια είναι, αντιθέτως το “μασάζ” της κοινής γνώμης γίνεται εδώ και χρόνια από κυβερνήσεις, ΜΜΕ και δημοτικές αρχές των Αθηνών, ιδίως από τις δυο πιο πρόσφατες, του Γ. Καμίνη και του Κ. Μπακογιάννη, ο τελευταίος μάλιστα διαφήμιζε τέτοια μέτρα ως προμετωπίδα του προεκλογικού του προγράμματος.

Η παρούσα κυβέρνηση προανήγγειλε σχεδόν από την πρώτη στιγμή της εκλογής της σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο πήρε αναβολή λόγω καραντίντας, αλλά τώρα κατά τα φαινόμενα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ψήφισή του. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσικά ότι το τελικό νομοσχέδιο έρχεται τις μέρες αυτές που ετοιμάζεται ο “Μεγάλος Περίπατος”, που σε κάποιους καθαρά συνειρμικά έφερε στο μυαλό τη Μεγάλη Πορεία του Μάο, απλά εν προκειμένω στόχος είναι κατά τα δυνατόν οι πορείες να εξαφανιστούν.

Ποιοι λείπουν από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ;


  Πηγή: Eurokinissi

Πολλή κουβέντα γίνεται το τελευταίο 24ωρο με αφορμή ένα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο υποτίθεται πως καυτηριάζει τη χρηματοδότηση ΜΜΕ από την κυβέρνηση ΝΔ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων για την πανδημία.

Η απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση χρηματοδοτώντας αδρά από ανύπαρκτες ιστοσελίδες μέχρι διάφορες τηλεπερσόνες τελευταίας διαλογής έχει σαν αποκορύφωμα το γεγονός ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν δίνει τα ακριβή στοιχεία με το ποιο ΜΜΕ πήρε και τι ποσό.

Και αν κανείς περίμενε κεντρικό ρόλο στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν αυτοί που τα τσέπωσαν κάνει λάθος. Πουθενά δεν είναι οι καναλάρχες, οι μεγαλοδημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες μεγάλων ενημερωτικών ομίλων, ούτε καν οι διάφοροι απίθανοι που πήραν από την εν λόγω καμπάνια.

Ο Ηλ. Κανέλλης, η Αρλέτα και το μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο!



Το τι σχέση μπορεί να έχει ένα γλυπτό -ανεξάρτητα του κατά πόσον αρέσει του καθενός- που θα αποκαλυφθεί αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας και θα αφιερώνεται στη μνήμη της τραγουδίστριας Αρλέτας, με μια μαρμάρινη πλάκα που κάποιοι «πρωτοεμφανιζόμενοι εθνικιστές» έστησαν στην Φλώρινα ως «τιμή στον αγώνα τους» ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, με το μνημείο που με επιμέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στη μαρτυρική Γυάρο, δεν το μπορεί να το αντιληφθεί κανένας λογικός άνθρωπος. Γι' αυτό και ανέλαβε ο κ. Ηλ. Κανέλλης των Νέων να μας το εξηγήσει...