Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανθρώπινη φύση και ο …Κ. Μητσοτάκης!



 

Η ανθρώπινη φύση και ο …Κ. Μητσοτάκης!


Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα» (Από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ)

Πρόκειται για μία φράση που συμπυκνώνει θα λέγαμε  την αστική αντίληψη για την κοινωνική εξέλιξη, αλλά και για την ανθρώπινη  φύση. Από αυτή την άποψη χρειάζεται να κατατεθούν έστω και επιγραμματικά ορισμένες γενικότερες σκέψεις μιας και οι παραπάνω απόψεις αφορούν όχι απλά ζητήματα τρέχουσας πολιτικής αλλά αντιλήψεις φιλοσοφικές – κοινωνιολογικές που άπτονται του μέλλοντος και τη δυνατότητας διαμόρφωσής- καθορισμού του, από τους λαούς με τους αγώνες τους.

Ποια ανάπτυξη.... Ποια ισότητα....



Της Κάλι Καρά

Με θέμα «Γυναίκες και Ανάπτυξη», η - της πρώτης φοράς «αριστερά» - Γενική Γραμματέας της Ισότητας των Φύλων και με θέμα «Ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης - Ενίσχυση της εθνικής οικονομίας», η εκπρόσωπος της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ μίλησαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ίδιες οι ράγες ευρωπροσήλωσης, ίδια η στρατηγική στόχευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ολόιδια η αποφυγή της ταξικής προέλευσης της γυναικείας ανισοτιμίας. Πάγια και η τακτική των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης να αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πουν στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία και όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτές θα αποτελούν το φτηνό και το ευέλικτο καύσιμο για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι φασίστες δολοφόνησαν το γιο του μαστρο-Τάκη!






Οι φασίστες δολοφόνησαν το γιο του μαστρο-Τάκη!

 

 

    «Σκοτώσανε το γιο του μαστρο-Τάκη , που κουβαλάει λαμαρίνες στη Ζώνη»! «Κι ο Παύλος στη Ζώνη δούλευε μέχρι το 2003».

    Ήταν τα λόγια ενός από τους φίλους του Παύλου Φύσσα, λίγη ώρα αφότου το παλικάρι δολοφονήθηκε από την αγέλη των φασιστών.

    Η Χρυσή Αυγή, αυτή η ναζιστική συμμορία, ο εσμός των αποβρασμάτων, των βγαλμένων από τον κοινωνικό απόπατο, δεν πέταξε τη μάσκα το βράδυ της 17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013. Γιατί δεν είχε ποτέ μάσκα.

Ποτέ!

«Χαμηλές τιμές»


Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του στην Κέρκυρα, η κυβέρνηση επανέλαβε όλο το «αφήγημα» του κλίματος που αλλάζει για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Ελλάδα, συνοδευόμενο από τη γνωστή γαρνιτούρα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί το λαό να κάνει θυσίες στο διηνεκές για τους στόχους του κεφαλαίου. Ομολογώντας - έστω κι εμμέσως - το τι κρύβεται πίσω από τις επενδυτικές αυτές ευκαιρίες που βλέπουν εδώ μονοπώλια άλλων καπιταλιστικών χωρών, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», σε σχόλιό της για τη συνάντηση με τίτλο «Πώς αλλάζουν οι καιροί», έλεγε για τις επισκέψεις Μακρόν και Τζεντιλόνι και τις συνοδείες τους από επιχειρηματίες και επενδυτικά σχέδια πως η Ελλάδα είναι «μία χώρα, η οποία δελεάζει τους επενδυτές λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και της δυνατότητας επανάκαμψης στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού και των logistics». Τι λένε δηλαδή; Οτι το ευνοϊκό «επενδυτικό κλίμα» βασίζεται στη φτηνή εργατική δύναμη μετά από τέσσερα απανωτά μνημόνια και τα αντίστοιχα αντεργατικά μέτρα, αλλά και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησαν με συνέπεια η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας σε κλάδους που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.