Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Όχι άλλες αυτΑΠΑΤΕΣ... 1974-2017







«Ψεύτης ήλιος» : Ο Αλέξης ψυχαναλύεται μέσω του Ανδρέα



Σε άρθρο του στο Documento,ο Αλέξης Τσίπρας ασχολείται με το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας για πολλοστή φορά να παράξει μια κάποια πολιτική ανάλυση που να έχει ειρμό, έλλογη ροή, όπως και να καταλήγει σε κάποιο συγκριτικό απόσταγμα που να συνιστά μια πρωτογενή γραπτή συμβολή στον δημόσιο διάλογο. Εις μάτην. Καθώς είτε ο Αλέξης Τσίπρας, είτε όποιος επιμελήθηκε το εν λόγω άρθρο αδυνατεί να συγκροτήσει μια συνεκτική κριτική αποτίμηση της πολιτικής περιόδου της μεταπολίτευσης που σφραγίστηκε από την κοινωνική, πολιτική αλλά και πολιτισμική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του.

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας που κατάφερε σε ικανό βαθμό να εκφράσει τα συμφέροντα και τις προσδοκίες τόσο της εργατικής τάξης  όσο και μικροαστικών στρωμάτων, αξιοποιώντας «όχι το κενό πολιτικής εκπροσώπησης γενικώς» όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά την αδυναμία της κομμουνιστικής αριστεράς να αποτελέσει τον κύριο και καθοριστικό εκφραστή των λαϊκών μαζών και της εργατικής τάξης που έβγαιναν πολιτικά και ιδεολογικά τραυματισμένες από μια επτάχρονη χούντα.

Τα… άκρα



 

Τα… άκρα


 Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το τι συζήτηση έγινε αυτό το διάστημα για τα… «άκρα» δεν λέγεται. Όχι δεν κάνουμε λόγο για τα σωματικά άκρα, που μόνο 30-40% των τυχερών τα έβγαλαν γυμνά στις ακρογιαλιές.

Μιλάμε για τα άλλα «άκρα» αυτά τα ιδεολογικά – πολιτικά.  Για τον Ναζισμό και τον Κομμουνισμό (όχι καλέ τον καλό, αλλά εκείνον τον κακό, τον Σταλινισμό). Ναι αυτοί οι «ολοκληρωτισμοί» όπως λένε και διάφοροι καλαμαράδες  που είναι εξίσου κακοί για την ανθρωπότητα, που προξένησαν εκατομμύρια νεκρούς και που σήμερα όλοι μας θα πρέπει να τους ρίξουμε στο «πυρ το εξώτερον».

Διότι η εποχή μας απαιτεί μετριοπάθεια, και την κεντρώα οδό που οδηγεί στην ευτυχία, χωρίς περιπέτειες. Τι και αν είναι γνωστό σε όλους ότι όποιος περπατά στο κέντρο του δρόμου κινδυνεύει να τον πατήσουν τα αυτοκίνητα. ..

Ο Ανδρέας «απαντά» στον Αλέξη (κι ένα υστερόγραφο του Τσε…)




Ο Ανδρέας «απαντά» στον Αλέξη (κι ένα υστερόγραφο του Τσε…)

 

 
 
«Είναι απόλυτα δυνατό μια κομματική ηγεσία να ανήκει κατά κάποιο τρόπο στο κατεστημένο, ακόμα κι αν το κόμμα υποστηρίζει ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά με την προϋπόθεση ότι είναι φανερό πως το κόμμα δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του όταν βρεθεί στην εξουσία».
Ποιος το είπε αυτό;

Θα το δούμε στη συνέχεια.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα τρέχοντα:

α) Στο ερώτημα «Ήταν ο Ανδρέας (Παπανδρέου) ψεύτης;», επιχειρεί να απαντήσει με άρθρο του στην εφημερίδα Documento ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για το ερώτημα «Πασχίζει ο Τσίπρας να παραστήσει τον Ανδρέα;», ακόμα δεν έχει γραφτεί κάποιο σχετικό άρθρο του πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε…

ΠαρατήρησηΔυστυχώς ο κ.Τσίπρας στο άρθρο για τον Ανδρέα δεν εξηγεί τι εννοεί όταν λέει «ψεύτης». Ούτε πόσο «ψεύτης» μπορεί να είναι κάποιος, σύμφωνα με τα δικά του (του κ.Τσίπρα) τα κριτήρια. Για παράδειγμα: Τόσο ώστε να λέει «σκίζω Μνημόνια την ώρα που ψηφίζει Μνημόνια; Ή τόσο ώστε τα «όχι» να τα κάνει «ναι»; Αυτά δεν τα διευκρινίζει ο πρωθυπουργός. Δεν πειράζει, το προσπερνάμε. 

«ΚΑΛΟ» το δούλεμα...


«Τελικά η οικονομία αναπτύσσεται κι αλλιώς...», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του προχτές σε δομή υποστήριξης εγχειρημάτων «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» (ΚΑΛΟ). Και εξηγώντας τι εννοεί υποστήριξε ότι οι λέξεις - κλειδιά στην «αλληλέγγυα οικονομία» δεν είναι ο «ανταγωνισμός» και το «κέρδος», αλλά η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια κ.λπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι πασχίζει για κάτι άλλο και όχι για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μήπως, όμως, οι λεγόμενες «Κοινωνικές Επιχειρήσεις» είναι κάτι έξω από την καπιταλιστική οικονομία; Κι αν είναι έτσι, γιατί εδώ και χρόνια παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ; Η ΕΕ δεν θα προέβλεπε τεράστια κονδύλια χρηματοδότησής τους (πάνω από 100 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αν ήταν κάτι έξω από την ανάπτυξη της κερδοφορίας... Θυμίζουμε ότι το περσινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση των επιχειρήσεων ΚΑΛΟ υποστηρίχθηκε από ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε μέχρι και τζάμπα εργασία, καλυμμένη πίσω από τον μανδύα του «εθελοντισμού», ενώ οι επιχειρήσεις εντάσσονται και σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη των προγραμμάτων «επιδότησης εργασίας», δηλαδή φθηνό μέχρι και δωρεάν εργατικό δυναμικό. Αλλωστε, όχι τυχαία, τέτοια «εγχειρήματα» προωθούνται και για την ανακύκλωση της ανεργίας με δραστηριοποίηση κατεξοχήν σε τομείς όπως Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, καθαριότητα κ.λπ., εκεί δηλαδή που το κράτος μειώνει τη χρηματοδότηση, απολύει κάθε τόσο συμβασιούχους και οι εργαζόμενοι πληρώνουν για να απολαμβάνουν. «ΚΑΛΟ», λοιπόν, το δούλεμα από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα...