Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

 

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό, που προκαλούν οργή και αγανάκτηση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην εργασιακή γαλέρα όπου τραβάνε κουπί χιλιάδες εργαζόμενοι. Ολοι έχουν να καταθέσουν και μια μαρτυρία για το πώς τους καλοκαιρινούς μήνες χάνεται κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, τσαλαπατιέται κάθε έννοια αξιοπρέπειας και η εκμετάλλευση χτυπάει «κόκκινο», σε έναν κλάδο που ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό έχει 14 και πλέον διαφορετικές σχέσεις εργασίας, για να μπορεί η εργοδοσία να καλύπτει κάθε ανάγκη της.

Η βιτρίνα των χλιδάτων ξενοδοχείων με τους «γκλάμουρους» τουρίστες, τα στατιστικά με τα εκατομμύρια των αφίξεων και τα δισ. των εσόδων, οι πανηγυρισμοί για τα ρεκόρ που σπάνε κάθε χρόνο, η προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων ότι ο Τουρισμός είναι το «ιερό τοτέμ της οικονομίας» και «ναυαρχίδα της ανάπτυξης», κρύβουν από πίσω τους άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, εργοδοτική ασυδοσία και μια πλειάδα αντεργατικών νόμων που τις κατοχυρώνουν.

Απέναντι στη μαυρίλα

 

Πηγή: Associated Press

 

Η δολοφονία του 17χρονου διανομέα Ναέλ στη Γαλλία από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια... τροχαίου ελέγχου προκάλεσε κύμα δικαιολογημένης οργής στον λαό και τη νεολαία της χώρας, που ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους, διαδηλώνοντας και απαιτώντας δικαιοσύνη, ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική αυθαιρεσία.

Η... «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν απάντησε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής με όλα τα μέσα: Με τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, με δεκάδες χιλιάδες πάνοπλους χωροφύλακες και αστυνομικούς στους δρόμους, με χιλιάδες συλλήψεις εφήβων και απειλές ακόμα και για φυλάκιση και πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους γονείς τους, με «μαύρο» στο διαδίκτυο, με λάσπη και συκοφαντίες, με όλα αυτά τα μέσα καταστολής δηλαδή για τα οποία η... «φιλελεύθερη και δημοκρατική Δύση» κατηγορεί τους «αυταρχικούς» καπιταλιστές ανταγωνιστές της...

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!

Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ δεν έχει καμία σχέση με την περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη σύσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

«Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του στρατού και της πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί “στοιχίζουν” στο κράτος.

Η όπως - όπως μεταφορά των ασθενών, τους έρχεται πιο φτηνά από την “κοστοβόρα” πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας παντού και της δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτούν ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το “μάτι” προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ». 

«Ελεύθερος»

 

«Και τι σας κόφτει εσάς, αφού ο εργαζόμενος ήθελε να δουλεύει κολυμπώντας για να βγάζει πολλά tips». «Δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει...». Κάτι τέτοια ακούγονται από τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας και τους άγρυπνους φρουρούς της ...ανταγωνιστικότητας του «τουριστικού προϊόντος», με αφορμή τον σερβιτόρο - δύτη στη Ρόδο. Προσπερνάμε την αστειότητα ότι πράγματι δεν υπάρχει σχετικός νόμος, όπως δεν υπάρχει και νόμος που να απαγορεύει σε σερβιτόρο να προσγειώνεται με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον πελάτη. Αλλά αυτά τα περί «ελεύθερης βούλησης» είναι από τις πιο χυδαίες δικαιολογίες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στη σεζόν είναι «απολύτως ελεύθεροι» να τσουρουφλίζονται 12ωρα στον ήλιο για μερικούς μήνες τον χρόνο. Οι «ελεύθεροι» εργαζόμενοι στην Εστίαση αμείβονται με μικρότερα μεροκάματα από ό,τι πριν από 10 χρόνια, οπότε «ελεύθερα» ξεθεώνονται μπας και μαζέψουν κανένα πουρμπουάρ παραπάνω για να βγάλουν τον χειμώνα, αφού από Νοέμβρη μέχρι Απρίλη είναι άνεργοι, περιμένοντας ένα τρίμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ. Είναι τέτοια η «ελευθερία» τους που στην Κρήτη η εργοδοσία απαιτούσε ρήτρα 5.000 ευρώ σε περίπτωση παραίτησης! Αλλοι εργαζόμενοι «ελεύθερα» αποκάλυπταν ότι δούλευαν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο, για να μη χαλάει το «concept» του μαγαζιού. Είναι τόσο «ελεύθεροι» ακόμα και να ...καταγγείλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας τέτοια περιστατικά, που για το Αιγαίο, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς, υπάρχουν μόλις τέσσερις επιθεωρητές κι αυτοί εδρεύουν στον Πειραιά! Τέτοια «ελευθερία» στην αθλιότητα πράγματι ταιριάζει ...«γάντι» σε έναν κλάδο που η εργοδοσία του είναι το «καμάρι» των κυβερνήσεων και ο οποίος, κατά τα λεγόμενά τους, έχει μεγάλη «δυναμική ανάπτυξης».

Χωρίς άδεια το μπιτς μπαρ που έκανε τον σερβιτόρο δύτη!

 

Η σφράγισή του έχει διαταχθεί από το 2016 αλλά συνεχίζει κανονικά!

 

 

Χωρίς άδεια λειτουργεί το μπιτς μπαρ με τον σερβιτόρο - δύτη στη Ρόδο, ενώ η σφράγισή του έχει διαταχθεί από το 2016, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης έχει αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους και στο όνομα του «τουριστικού θαύματος» αφήνουν γόνιμο έδαφος για άγρια εκμετάλλευση και ασυδοσία στην εργοδοσία!

«Η σφράγισή του έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως, όμως χάρη σε μια "περίεργη" ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο», αναφέρει το δημοσίευμα. Αντί για σφράγισμα συνεχίστηκε η λειτουργία και κάθε χρόνο οι παρανομίες «αυγατίζουν». Αυτοψία του Λιμενικού στις 16 Μάη καταγράφει εννέα θαλάσσιες ξαπλώστρες, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα οι ξαπλώστρες στο νερό έχουν φτάσει τις 27, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.