Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σύντροφος

 



Κι εκεί που στον εικοστό αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι, μέλη κομμουνιστικών κομμάτων, αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο σύντροφο, μια λέξη φορτωμένη ιστορία και βαρύ νόημα, τις τελευταίες δεκαετίες ανέλαβε ο κυρίαρχος λόγος να επικρατήσουν οι νέες σημασίες γι’ αυτή, αποφορτίζοντάς τη από το ιστορικό της βάρος.    

Κι αν ήταν  η Γαλλική επανάσταση, με την απόρριψη των ταξικών τιμητικών διακρίσεων, που έδωσε νέο πολιτικό νόημα στη λέξη σύντροφος, η  οποία μέχρι το τέλος του ΧΙΧ αιώνα εξελίχτηκε σε μια μορφή  προσφώνησης μεταξύ σοσιαλιστών και εργαζομένων, είναι η άρρηκτη σύνδεσή της με τον κομμουνισμό, μετά την Ρωσική επανάσταση, που κινητοποίησε τον κυρίαρχο λόγο για οικειοποίησή της. Μοιάζει να θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να αποσυνδεθεί από  την κομμουνιστική παράδοση, αποκαθηλώνοντας τη σημασία της από τη συναισθηματική φόρτιση που απέκτησε τον 20ο αιώνα μέσα από τους ταξικούς αγώνες. Γιατί δεν έχει φυσικά ξεφύγει από την κυρίαρχη τάξη με τις στρατιές ειδικών στην ενημέρωση, εκπαίδευση, επικοινωνία κλπ. ότι η γλώσσα είναι φορέας και όργανο ιδεολογικής πάλης, στην οποία πρέπει να παρεμβαίνει. Καθώς λοιπόν ο ιδεολογικός αγώνας είναι αγώνας για λέξεις, για το σωστό νόημά τους, για μεταφορές, για αποτελεσματικά συνθήματα, ο κυρίαρχος λόγος ενσωμάτωσε τη λέξη σύντροφος, αποδεικνύοντας τη λεξιλογική δύναμη της κυρίαρχης ιδεολογίας που παρεμβαίνει. 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ Αναμασημένα αδιέξοδα και διαπιστευτήρια


 

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Π. Πολάκης, πιθανός δελφίνος για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φυσικά είναι σχετικά απρόβλεπτο αφού ο κατήφορος του τσίρκου με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν τελειώνει. Ο Π. Πολάκης επιχείρησε να παρουσιάσει κάτι τάχα «νέο» καταφέρνοντας ακριβώς το αντίθετο. Μόνο και μόνο η παραδοχή του ότι το θέμα Κασσελάκη έγκειται στην ατομική υπερπροβολή του και όχι στις πολιτικές θέσεις που εξέφραζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να φανεί πόσο «νέο» ήταν αυτό που παρουσίασε ο βουλευτής Χανίων και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο Π. Πολάκης αναγνώρισε πως ο οργανωτικός εκφυλισμός του συστημικού ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα. Τι άλλο μπορεί να επιβεβαιώνει η αναφορά του π.χ. στο γεγονός ότι τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξαναψηφίσει τηλεφωνικά (!) σε συνεδριάσεις (όταν, όπως είπε εκλέχθηκε και η Ρ. Σβίγκου Γραμματέας) και ότι δεν ήταν τώρα η πρώτη φορά;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η κατάπτυστη προσπάθεια παρεμπόδισης του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πέσει στο κενό!

 

Απαράδεκτο έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά, με φρασεολογία που θυμίζει άλλες εποχές, απειλεί με ...διώξεις | ΚΝΕ: Να βουλιάξει από κόσμο το Φεστιβάλ, αυτή είναι η απάντηση!

 

Να βάλει εμπόδια στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε χτες, επιχειρεί η διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά, με ένα κατάπτυστο υπηρεσιακό έγγραφο, βγαλμένο από άλλες εποχές, που απευθύνει σε «αρμόδιες» υπηρεσίες και στην Εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτέμβρη, δυο μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, για να υποδεχτούν χιλιάδες λαού και νεολαίας, η διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος, με έγγραφο προς το Ταμείο Εθνικής Αμυνας και τον δήμο Παύλου Μελά, με φαιδρές προφάσεις, υποδεικνύει μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο Ταμείο «να παύσει την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση μουσικών συναυλιών, οι οποίες είναι παράνομες και δημιουργούν πλείστους κινδύνους και προβλήματα»!

Στον δήμο «να μην παρέχεται οποιαδήποτε διευκόλυνση για την πραγματοποίηση των παράνομων συναυλιών (παροχής ρεύματος, παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε οποιονδήποτε έστω και περιορισμένο χώρο του πρώην Στρατοπέδου...)».

Προς τι όμως η πρεμούρα μέσα Σεπτέμβρη και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ΔΕΘ; Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο έγγραφο, όπου διαβάζουμε:

Αλυχτίσματα... και νιαουρίσματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Εγώ αυτήν τη συμμορία θα την πολεμήσω», «δεν είναι διαμαρτυρόμενοι, είναι κομμουνιστές», «αμαυρώνουν το έργο της κυβέρνησης».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο χθεσινό «δελτίο παραληρήματος» του υπουργού Υγείας, ο οποίος όταν δεν «κόβει κορδέλες» περιδιαβαίνει τα κανάλια για να προπαγανδίσει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αυτό το καθημερινό ντελίριο του υπουργού «εμπορίου Υγείας», ο οποίος γελοιοποιείται σε κάθε εμφάνισή του σαν παλικάρι της φακής, αποκαλύπτει τι είναι αυτό που «τσούζει» πραγματικά την κυβέρνηση:

Είναι οι υγειονομικοί που δεν το βάζουν κάτω, δεν τρομοκρατούνται και δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι τα σωματεία και οι άλλοι φορείς του κινήματος, που αναπτύσσουν καθημερινή δράση για την Υγεία, ξεσκεπάζοντας τη μαγική εικόνα της κυβέρνησης και χαλώντας τις προκλητικές φιέστες που διοργανώνει.

«Γάργαρα» κέρδη


 

Μετά το καλοκαίρι, που η λειψυδρία βρισκόταν καθημερινά στην επικαιρότητα, ήρθε ο Σεπτέμβρης για να αποκαλυφθεί πού αποσκοπούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» στην κατανάλωση και στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που λέγεται «αυξήσεις», με την κυβέρνηση να προεξοφλεί ότι αυτές θα είναι «στο ύψος του πληθωρισμού».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι στο εξής, μαζί με όλα τα άλλα πανάκριβα αγαθά, ο λαός θα πει και το νερό νεράκι!

Χτες, κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα παπαγαλάκια της προσπάθησαν να το «μαζέψουν», γράφοντας ότι οι αυξήσεις αφορούν τις μεγάλες μόνο καταναλώσεις και όχι τη λαϊκή κατανάλωση.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στον λαό, καλλιεργώντας εφησυχασμό και αναμονή! Όμως, ο κόπος τους πάει τζάμπα...