Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Μαγειρέματα

 


Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επιβεβαιώνει μόνο η συμμετοχή αμερικανικών κολοσσών στις έρευνες, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή ο Αμος Χόκσταϊν, ο Αμερικανός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Λιβάνου - Ισραήλ για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, που άνοιξε τον δρόμο για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του αποκαλύπτει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, που «καίγονται» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με καύσιμα, αντί του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Εμπόδιο» σε μια τέτοια προοπτική στέκονται οι «διαφορές» και τα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η συζήτηση για τον διορισμό Αμερικανού διαμεσολαβητή φούντωσε μετά την ανακάλυψη νέου μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο διεκδικεί και η Τουρκία, όπως και μετά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης εμπλέκεται και η Λιβύη. Το τι «μαγειρεύεται» στο παρασκήνιο δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς, κρίνοντας από το αποτέλεσμα της συμφωνίας Λιβάνου - Ισραήλ, όπου τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών επέβαλαν τη συνεκμετάλλευση, χωρίς να αμβλυνθούν στο ελάχιστο οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περιοχή μας, όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα γίνονται «οδηγός» για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Αποτρόπαιο περιστατικό σε βάρος Ρομά - Να διερευνηθεί σε βάθος

 

 

Αποτρόπαιο περιστατικό σε βάρος Ρομά σημειώθηκε στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας 35χρονος Ρομά με νοητικά προβλήματα πήγε σε επιχείρηση αυτοκινήτων της πόλης προκειμένου να πει τα κάλαντα. Εκεί ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο κατάστημα τον ανάγκασε να πει τα κάλαντα στα γόνατα και στη συνέχεια ένα άτομο του πέταξε σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα και του έβαλε φωτιά. Μάλιστα, ενώ ο 35χρονος προσπαθούσε απεγνωσμένα να σβήσει τη φωτιά από τα ρούχα του, κάποιος από τους δράστες τραβούσε βίντεο, «ανεβάζοντας» την απάνθρωπη σκηνή σε story στα social media. 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Απαντούν στο «μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης» για τα ΤΕΠ

 

 

Στις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα σε σχέση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) απαντούν με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στη δήλωσή τους επισημαίνουν:

«Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" γράφονται ένα μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων της αναπληρώτριας Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα. Αν κάποιος το διαβάσει νομίζει πως πρόκειται για κάποια κοσμογονία. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

Τσέπες και ... κουστούμι

 

 

Στους ...ράφτες πρέπει να τρέξουν οι εργαζόμενοι, αν πιστέψουν όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση, για να ράψουν κάμποσες ακόμα τσέπες, αφού θα «βρέχει» λεφτά τους επόμενους μήνες. Μπροστά στις εκλογές διαφημίζονται «φοροελαφρύνσεις» και «μέτρα στήριξης των νοικοκυριών», τα οποία ένα προς ένα αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας και την άλλη όψη της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπηρετούν.

Το «ποδαρικό» γίνεται με τις περιβόητες «αυξήσεις στις συντάξεις», οι οποίες - ακόμα και για όσους τις πάρουν στο ακέραιο - ήδη έχουν εξανεμιστεί από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Ακόμα κι αυτές οι αυξήσεις δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους, αφού λόγω της «προσωπικής διαφοράς», που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ, εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα δουν ούτε μισό ευρώ, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ακόμα θα τις πάρουν ψαλιδισμένες.

Η «απογείωση» της κοροϊδίας έρχεται με τη συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό, για μια αύξηση κατ' εφαρμογήν του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Η ισπανική εκδοχή τού «διάλεξε από ποια τσέπη θα χάσεις»

 

Τι είναι αυτό που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για το ποιος είναι «πιο κοντά» στον σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ, επ' αφορμή των πρόσφατων μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση «Σοσιαλιστών» - Ποδέμος; Και τι είναι αυτό που κάνει τη ΝΔ να ισχυρίζεται ότι τα δικά της μέτρα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα των Ισπανών, ότι το «όφελος» για τα λαϊκά στρώματα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αν αντέγραφε τον Σάντσεθ και ότι το δικό της πακέτο για την ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ;

Οσο κι αν φαίνεται όλοι αυτοί να μην έχουν σημείο επαφής, στην πραγματικότητα συγκλίνουν και με το παραπάνω σε ένα πράγμα: Οτι τα μέτρα για τη διαχείριση της ακρίβειας σε όλες τις εκδοχές, απ' όλες τις κυβερνήσεις και σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από τις αναλογίες στο «μείγμα» της κρατικής παρέμβασης, καθορίζονται από τις αντοχές της οικονομίας και τους περιορισμούς της δημοσιονομικής σταθερότητας, στο έδαφος των άκαμπτων νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ σε κάθε περίπτωση τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι λαοί. Στην Ισπανία, στην Ελλάδα και παντού.

* * *

Αρκεί μια ματιά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάντσεθ, πίσω από τις κουρτίνες της «προοδευτικής» προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και τον διαστρεβλωτικό φακό της αντιπαράθεσης με τη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ, που στην πραγματικότητα γίνεται για το «συν - πλην» στα ψίχουλα για τον λαό. Τι νομοθέτησε λοιπόν η ισπανική κυβέρνηση; Την κατάργηση του ΦΠΑ 4% που ισχύει σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως ψωμί, γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, και τη μείωση από το 10% στο 5% του ΦΠΑ σε λάδι και ζυμαρικά.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται τα ψάρια και το κρέας, δηλαδή δυο από τα βασικά είδη διατροφής της λαϊκής οικογένειας. «Τι να το κάνεις όμως το ακριβό κρέας, όταν μπορείς κάθε μέρα να τρως φτηνά μακαρόνια;» θα μπορούσε να πει κανείς... Και μάλλον κάπως έτσι σκέφτηκε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ, όπως άλλωστε και η ΝΔ, θεσπίζοντας το «καλάθι του νοικοκυριού».