Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Θέλει η Ακρόπολη επικοινωνιολόγο;





Το ομόφωνα «όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο αίτημα του οίκου Gucci να διοργανώσει επίδειξη μόδας μπροστά στον Παρθενώνα ήταν η αναμενόμενη απόφαση από ένα ανώτατο επιστημονικό συμβούλιο που έχει ως αρμοδιότητα τη διαφύλαξη του υλικού και άυλου συμβολισμού της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αλλά αυτό το «όχι» είναι αρκετό ώστε να αναχαιτίσει ένα αριστοτεχνικά σχεδιασμένο σχέδιο ώστε υποβολιμιαία να εγγράφεται στη συλλογική συνείδηση ότι και τα μνημεία μπορεί να αποτελούν μέρος μιας αγοραίας συναλλαγής «δούναι και λαβείν»; Είναι αρκετό για να βάλει τέλος στις ευρωενωσιακά και κυβερνητικά σχέδια τα μνημεία να αντιμετωπίζονται ως «επενδυτικό δόλωμα», πεδίο δόξης λαμπρό  διαχείρισης ή συνδιαχείρισης από ιδιώτες και «ευαίσθητους» χορηγούς ή ακόμα χειρότερα ως εμπόδιο σε «αναπτυξιακά» σχέδια;

 

Λίγες ώρες πριν κληθεί το ΚΑΣ να λάβει την απόφασή του για το αίτημα του οίκου Gucci και λίγες ώρες μετά την τελική του απόφαση, απόψεις και ερωτήματα όπως «δεν έχασε η Ακρόπολη την ευκαιρία να διαφημιστεί μέσω ενός μεγάλου οίκου μόδας;» ή «η χώρα χρειάζεται χρήματα» (σύμφωνα με πληροφορίες ο οίκος προσέφερε 2εκ. ευρώ για τα αναστηλωτικά έργα στον Ιερό Βράχο) κυκλοφορούσαν σε ΜΜΕ και στα social media, λειαίνοντας το έδαφος ώστε σαν ώριμο φρούτο να έρθει η στιγμή όπου θα φαίνεται απολύτως θεμιτό το μνημειακό απόθεμα να μετατραπεί σε ανταποδοτικό οικονομικό εργαλείο με αγοραίους όρους.  Ο διαρκής οικονομικός στραγγαλισμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται αυτά τα «φρούτα», τα οποία φυτρώνουν από την αναστήλωση  των αρχαίων θεάτρων ως τη λειτουργία των σχεδιαζόμενων ενάλιων αρχαιολογικών πάρκων με μοντέλα ιδιωτικοοικονομικής οργάνωσης και συνδιαχείρισης μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτικών φορέων.

Βέβαια, πολύ λίγο απασχόλησε το γεγονός τα περίπου 80 εκ. που θα διέθετε ο οίκος μόδας για διαφήμιση και τηλεοπτικό χρόνο προκειμένου να προβληθεί η πασαρέλα του στην Ακρόπολη προφανώς και θα απέφεραν  υπερπολλαπλάσια σε κέρδη και επομένως τα 2 εκ. (κατά πληροφορίες) που θα έδιναν ως  «τυράκι» για τη χρήση του Παρθενώνα δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από λίγα ψίχουλα των υπερκερδών τους προκειμένου να μετατρέψουν ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε διαφημιστικό τρικ. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «υγιούς» καπιταλιστικού ανταγωνισμού η Gucci θα είχε υπερισχύσει έναντι των Ιταλών ανταγωνιστών της όπως η Tod`s που έδωσε 25 εκ. εκατομμύρια για την αναστήλωση του Κολοσσαίου, η Fendi  που χρηματοδότησε τη συντήρηση της Φοντάνα ντι Τρέβι, η Bulgari που ανέλαβε την  Piazza di Spagna. Βλέπετε, οι Ιταλοί έχουν εδώ και χρόνια υπάρξει πρωτοπόροι στη μετατροπή των μνημείων σε προϊόν συναλλαγής στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αλλά όπως και να το κάνεις η Ακρόπολη θα έδινε μεγάλο «διαφημιστικό» προβάδισμα στην Gucci. Κυνικό; Οσο ακριβώς κυνικό είναι το κυνήγι του κέρδους.

Σε ενημερωτική εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού διακεκριμένος επιστήμονας αρχαιολόγος και μέλος του ΚΑΣ κλήθηκε να μιλήσει για την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου έχοντας απέναντί του ως συνομιλητή έναν επικοινωνιολόγο! Ο συμβολισμός είναι προφανής. Τα μνημεία δεν χρειάζονται επιστήμονες που μελετούν, προστατεύουν, οργανώνουν, εποπτεύουν τη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χρειάζονται «επικοινωνιολόγους», οι οποίοι με το μοντέλο που πιθανόν εφαρμόζουν για την επικοινωνιακή διαχείριση του προϊόντος μιας επιχείρησης, με το ίδιο ή ελάχιστα παραλλαγμένο μοντέλο μπορούν να «μανατζάρουν» και την «επικοινωνιακή»  διαχείριση του «προϊόντος» που λέγεται μνημείο.  Μέσα σε αυτό το κλίμα χειραγώγησης της συνείδησης εμφανίστηκαν και άρθρα παροιμιώδους βλακείας και ασχετοσύνης όπου οι αρχαιολόγοι εμφανίζονται ως «κοινότητα που επιβεβαιώνει την εξουσία της»… Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι αυτή η …. ας πούμε εξουσία με πενιχρά μέσα και ελάχιστο προσωπικό είναι υπεύθυνη για την κήρυξη χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων  και τη λειτουργία εκατοντάδων μουσείων απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα.

Στο πλευρό των αγροτών συνταξιούχοι από την Θεσσαλονίκη




ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com


13 Φλεβάρη 2017

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

     Στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν την Κυριακή 12 Φλεβάρη συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης ύστερα από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της πόλης.

     Με ψηφίσματα που παραδώσανε στη συντονιστική επιτροπή του μπλόκου οι απόμαχοι της δουλειάς εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες.

     Στη συγκέντρωση εκ μέρους του μπλόκου της Νίκαιας  μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, που αφού ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία των Συνταξιούχων τονίζοντας παράλληλα τον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται και των μικρών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.  

     Την αναγκαιότητα ότι μόνο με κοινούς αγώνας μπορούμε να τους εμποδίσουμε και να έχουμε κατακτήσεις, επισήμανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Χρήστος Σαλονικιός.






ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Φρούδες ελπίδες και κάλπικοι διαχωρισμοί



«Η διαχωριστική γραμμή επανέρχεται εκεί που πάντοτε ήταν. Πρόοδος - συντήρηση, δεξιά - αριστερά. Υπεράσπιση των κοινωνικών δυνάμεων, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων. Ξαναέρχεται η διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό της και ταξικό της πρόσημο (...) Κι αυτό μας δίνει από τώρα το περιθώριο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, παράταξη που εκφράζει παραδοσιακά την αριστερά αλλά και εκπροσωπεί αυτό που ονομάζουμε το στρώμα των "από κάτω", των κατώτερων τάξεων και της μεσαίας τάξης (...) Να σχεδιάσουμε μαζί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Το απόσπασμα είναι απ' την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του το περασμένο Σάββατο. Χτες, επιβεβαιώνοντας ότι η «γραμμή» αυτή παγιώνεται στον προπαγανδιστικό λόγο τους, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, δήλωσε («Πρώτο Πρόγραμμα»): «Κανείς μας δεν έχει σκοπό να εγκρίνει μια συμφωνία που δεν θα δίνει διέξοδο, δεν θα συνδράμει στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και εκφράζει την Κεντρική Επιτροπή στο σύνολό της (...) Το διακύβευμα είναι αν κανείς θα ταχθεί με όσους επιδιώκουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την πάταξη της διαπλοκής και του παρασιτικού καπιταλισμού ή αν θα πάει στην αντίπερα όχθη με τους πρεσβευτές της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί να πάρει θέση η κοινωνία αλλά και όλα τα πολιτικά υποκείμενα».

Αντιλαϊκή κλιμάκωση «βρέξει - χιονίσει»


 
 
«Η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις», τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές προβλέψεις» του 2017, δίνοντας το στίγμα της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και τα κράτη - μέλη τους.
Πράγματι, η αναιμική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με διάφορους αστάθμητους παράγοντες στην παγκόσμια οικονομία, προκαλεί προβληματισμό στα αστικά επιτελεία, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν προβλέπει στην έκθεσή της ότι για πρώτη φορά από το 2008, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα καταγράψουν αυξητικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ τους.