Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟY ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.



Τα κεφάλια μέσα

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες εβδομάδες για να αποδειχθεί αυτό που εμείς λέγαμε προεκλογικά. Ότι δηλαδή καμία  από τις αστικές δημοτικές παρατάξεις, κανένας από  τους επίδοξους δημάρχους, δεν έχει ουσιαστικές διαφορές. Τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις για έναν παραδεισένιο τόπο, για λύση των σημαντικότερων προβλημάτων, αρκεί να τους ψηφίζαμε, θάφτηκαν ταχέως κάτω από τη λυματολάσπη των αναγκών ενός πολιτικού και  οικονομικού συστήματος που σαπίζει. Ενός συστήματος που δεν επιτρέπει ακόμα και στους υπηρέτες του να παραστήσουν τους ελάχιστα καλούς, “αδέσμευτους”, υπεράνω πολιτικών εξαρτήσεων. Του οποίου η λογική  είναι το  θάψιμο  των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Κάτω από αυτήν την  αναγκαιότητα, καταχώνιασαν τα πολυτελή προεκλογικά τους προγράμματα και τις προσωπικές τους υποσχέσεις που αναρτήθηκαν σε εκατοντάδες σελίδες του τοπικού τύπου, σε ιστοσελίδες και τηλεοράσεις. Θα τα ξεθάψουν  στις επόμενες εκλογές.
Προσαρμοσμένοι στην καπιταλιστική  πραγματικότητα (την οποία γνώριζαν και προεκλογικά), ψήφισαν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που αποτελεί Εκθεση Ιδεών. Οι περισσότερες μελέτες του αναφέρονται και στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2012, έργα σχεδιασμένα από το 2010, προϋπολογίζουν 6,6 εκατομμύρια για την αποχέτευση Νεοχωρούδας - Πενταλόφου, χωρίς να έχουν καμία κυβερνητική δέσμευση για τους πόρους, τα νέα έργα και μελέτες για τις 3 δημοτικές περιοχές δεν ξεπερνούν τις 192.000 ευρώ!! Η συντήρηση δρόμων και σχολείων μπαίνει στα έργα!! Ετσι παρουσιάζουν έναν παραφουσκωμένο Προϋπολογισμό 28,7 εκατομμυρίων. Το μόνο που μένει σταθερό είναι οι δανειακές υποχρεώσεις με συνολικές καταβολές 1,05 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζουν το δάνειο του ΤΠ&Δανείων. Παράλληλα, προβλέπουν τη μη είσπραξη εσόδων προηγούμενων ετών στα 2,6 εκατομμύρια!! Οι κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,78 εκατ., τα ίδια έσοδα μειωμένα κατά 2,4 εκατ. και οι μισθοί κατά 300 χιλιάδες.
Για την αντιμετώπιση της ανεργίας λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν τις επιχορηγήσεις για την ανακύκλωση της μερικής  απασχόλησης και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, παραβλέποντας ότι χωρίς δημόσια και δημοτικά έργα και αύξηση υπηρεσιών, καμία πραγματική ελάττωση της  ανεργίας δεν γίνεται ….. Για μόνιμη και σταθερή εργασία, δεν το συζητούν …..
Τους κακοφάνηκε όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε με βάση τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα: - Εργα συγκοινωνιακής ενοποίησης των περιοχών του δήμου, κατοικίες για τα νέα ζευγάρια, Κέντρα Νεότητας, δημοτικά πολυϊατρεία, παιδότοπους, αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα με κρατικά κονδύλια και επίβλεψη, έργα και υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, πολυχώρους, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας υπέρ των δημοτών και όχι των κερδών, ταξική κατηγοριοποίηση των τελών, μείωση των τροφείων κλπ. Τους κακοφάνηκε όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε αντίθετη με την ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε Μ.Κ.Ο., ΚΟΙΝΣΕΠ και δουλεμπορικά  γραφεία. Ονόμασαν «κομματικό  λόγο» την αποκάλυψή μας ότι ο Προϋπολογισμός που συνέταξαν και ψήφισαν, συντάχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με βάση τις εντολές της Ε.Ε. (Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας). Το ίδιο εξάλλου έγινε και με τον Προϋπολογισμό της ΚΕΔΕ που δέχτηκε μείωση των Κρατικών πιστώσεων κατά 350 εκατομμύρια!
Η ψήφιση του πλασματικού  και πτωχού Προϋπολογισμού του δήμου Ωραιοκάστρου, αποτελεί μέχρι στιγμής την κορύφωση της αντιδραστικής πολιτικής που κλήθηκαν να υπηρετήσουν με τον «καινούργιο» τους μανδύα. Προηγήθηκαν οι απλήρωτοι (για μία ακόμα φορά) εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών,  οι μεθοδεύσεις για τα τροφεία, η μη επίλυση των υπερβολικών  χαρατσιών  2011-12 στις Εργατικές Κατοικίες που οφείλονται σε λάθη του δήμου, η διαχείριση της καθαριότητας, η μη συμπαράσταση στους διωκόμενους δημάρχους που αντιστέκονται στην πολιτική των απολύσεων, η αποδοχή της αξιολόγησης δομών και προσώπων που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, η έγκριση αποφάσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής που οι «καινούργιοι» κάποτε είχαν καταγγείλει.
Η παράταξή  μας θα τους αποκαλύπτει και θα τους αντιπαλεύει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πολιτικός λόγος και η πράξη μας δεν θα περιοριστούν (όσο και να το θέλουν) στην καθημερινή προσπάθεια  των κομμουνιστών και  των άλλων πρωτοπόρων στην πάλη για κάθε μικρό  ή μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή μεταξύ  του αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα και της σοσιαλιστικής προοπτικής που είναι  και η οριστική τους λύση. Εξάλλου οι ίδιοι στην πράξη ομολογούν ότι υπάρχουν προβλήματα που  μόνον η  Λαϊκή  Εξουσία  θα λύσει (Εργασία, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κατοικία, Διακοπές, Ελεύθερος χρόνος, Πολιτισμός). Μέχρι τότε ας μην έχουμε αυταπάτες, οι όποιες λύσεις μπορούν να δοθούν, θα δοθούν μόνον από το λαϊκό κίνημα και όχι μέσα από τους «δημοκρατικούς» μηχανισμούς του  αστικού κράτους.

                                                                                 Ωραιόκαστρο 17 Νοέμβρη 2014
                                                                                          Θεμελής Θ. Αγγελος
                                                                                      Δημοτικός Σύμβουλος της
                                                                                        «Λαϊκής Συσπείρωσης»