Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

ΣΕΤΕΠΕ: «Κύμα ενθουσιασμού πλημμύρησε τους συναδέλφους μας αφού μετά την αύξηση ύψους 1,66 ευρώ την μέρα…»

 


Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού…οι διανομείς θα σουλατσάρουν ελεύθερα…ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την σεζόν, αφού πλέον με ενθουσιασμό οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν πού θα περάσουν τις πολυήμερες διακοπές που τους εξασφάλισε ο μπουναμάς που μας επιφύλασσε η Κυβέρνηση…

Στα ύψη ανέβηκε η ζήτηση σε χρηματοκιβώτια και μπαούλα, με την αγορά να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.  Κύμα ενθουσιασμού πλημμύρησε τους συναδέλφους μας αφού μετά την αύξηση ύψους 1,66 ευρώ την μέρα, θα μπορούν ξέγνοιαστοι να ανάβουν την θέρμανση για ένα επιπλέον 20λεπτο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να αφήνουν το φως της εξώπορτας ανοιχτό όλο το βράδυ. Την ίδια στιγμή οι διανομείς θα σουλατσάρουν ελεύθερα τώρα που θα γεμίσουν με βενζίνη τα μηχανάκια τους, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την σεζόν, αφού πλέον με ενθουσιασμό οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν πού θα περάσουν τις πολυήμερες διακοπές που τους εξασφάλισε ο μπουναμάς που μας επιφύλασσε η Κυβέρνηση.

«Πάρτε πίσω τις εκδικητικές απολύσεις»

 

Κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ σε κατάστημα στο κέντρο της πόλης, ενάντια στο ρεσιτάλ τρομοκρατίας που εξαπολύει η εργοδοσία

 

Μαχητική κινητοποίηση στο κατάστημα «Bruncsin» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αίτημα να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης από τις 15 Απρίλη επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους. Τη συγκεκριμένη μέρα, «σε ώρα αιχμής για το κατάστημα, παρουσία πελατών, η εργοδότρια τραμπούκισε την σερβιτόρα της βάρδιας με φωνές και τραβήγματα από το χέρι ώστε να ελέγξει την ποδιά της, κατηγορώντας την ότι "έκλεψε" φιλοδώρημα αξίας 1 ευρώ (!), καθώς το κατάστημα έχει ως πολιτική να παρακρατεί μέρος των φιλοδωρημάτων».

Η εργαζόμενη, μέλος του ΣΕΤΕΠΕ, κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό στο Συνδικάτο και το γνωστοποίησε στους συναδέλφους της, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν από την επόμενη κιόλας μέρα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Κοροϊδία... χωρίς παρεκκλίσεις

 

«Με αρνητικό πληθωρισμό το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτερο μισθό κατά 11%, ενώ σήμερα, με πληθωρισμό πάνω από 8%, η ΝΔ αυξάνει τον κατώτερο μισθό κατά μόλις 7,7%». Αυτό το επιχείρημα διακινούν τις τελευταίες ώρες οι ΣΥΡΙΖΑίοι, στον ανταγωνισμό τους με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να ξεγελάσει τους εργαζόμενους με αυξήσεις - κοροϊδία και να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είτε τότε για τη λιτότητα και τα μνημόνια είτε σήμερα για την ακρίβεια. Ο διάολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες και ξεσκεπάζει τον εμπαιγμό και των δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό αφού τον κράτησε επί 4 χρόνια καθηλωμένο στα επίπεδα που τον άφησε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κι όχι μόνο αυτό αλλά το έκανε εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που αποτελεί ορόσημο για το κεφάλαιο στη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», με τη συγκράτηση και τη μείωση του μέσου μισθού. Ενδεικτικά, το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται ότι έδωσε αυξήσεις στους μισθούς, ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 886,1 ευρώ καθαρά, από 886,7 ευρώ το 2018, όταν το 2011 ήταν στα 1.051 ευρώ. Γι' αυτό άλλωστε η αύξηση είχε το «πράσινο φως» της εργοδοσίας, που σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου συμμετέχει με τα ινστιτούτα και τις ενώσεις της στη διαμόρφωση της εισήγησης προς την κυβέρνηση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού από χρόνο σε χρόνο.

Τι δείχνει αυτό; Οτι οι αυξήσεις που δόθηκαν και τότε, όχι μόνο δεν παρέκκλιναν ρούπι από τον στόχο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τον οποίο επικαλείται σήμερα και η ΝΔ, αλλά έπεσαν και στο τρύπιο βαρέλι της εργασιακής ζούγκλας, που διαμορφώνουν με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις. Οι νόμοι αυτοί παραμένουν ανέγγιχτη και με ΝΔ, και με ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ακόμα και οι όποιες αυξήσεις, πέρα από το γεγονός ότι αφορούν έναν μικρό αριθμό χαμηλόμισθων, δεν επιδρούν ουσιαστικά στον μέσο μισθό, αφού το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο στέκεται στο ύψος του, με την ημιαπασχόληση, την «ευελιξία», τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα άλλα «ιερά δισκοπότηρα» του κεφαλαίου. Γι' αυτό ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδοσία, δεν μπορεί παρά να βάζει στο στόχαστρο τους αντεργατικούς νόμους που υπονομεύουν τις Συμβάσεις, καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τη σταθερή δουλειά, χάριν της κερδοφορίας των εργοδοτών. Κι αυτό απαιτεί σύγκρουση με τα κόμματα που τους ψήφισαν και τους υλοποιούν, παραδίνοντας ο ένας τη σκυτάλη στον άλλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... 22/04/1870 Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν.

 

22/04/1870

Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν. Ο Β. Ι. Λένιν ξεκινά την επαναστατική του δράση, από τα νεανικά ακόμη χρόνια. Στρέφεται στη μελέτη του μαρξισμού και στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης, αλλά και στη διάδοσή του στους εργάτες της Πετρούπολης, με τους οποίους συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια. Τούτο συμβαίνει, παρά και ενάντια στο ρεύμα της εποχής, όταν και ο «ναροντνικισμός» επικρατούσε και δρούσε με μορφές πολιτικής πάλης, όπως η ατομική τρομοκρατία ενάντια στον τσάρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εκτέλεση του μεγαλύτερου αδελφού του, Αλέξανδρου, μετά τη σύλληψη και καταδίκη του σε θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ, ο Λένιν λέει ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο».

Το 1894, το έργο του «Ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και πώς καταπολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες», αποτελεί σταθμό για τη διάδοση του μαρξισμού στη Ρωσία και την ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, είναι και ένα αποτελεσματικό θεωρητικό όπλο ενάντια στο ναροντνικισμό, ο οποίος προπαγάνδιζε ότι η Ρωσία θα φτάσει στο σοσιαλισμό μέσα από την αγροτική κοινότητα και ότι ο καπιταλισμός είναι τυχαίο φαινόμενο στη Ρωσία. Το έργο του «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία» ανοίγει το δρόμο για τη συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με το επαναστατικό κίνημα στη Ρωσία, αφού θεμελιώνει το ρόλο και τις σχέσεις των τάξεων στη Ρωσία αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της μικρής, αλλά συγκεντρωμένης εργατικής τάξης, να ηγηθεί της επανάστασης.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Εξόρμηση στα διόδια των Μαλγάρων για μέτρα προστασίας του λαού (ΦΩΤΟ)

 

 

Εξόρμηση στα διόδια των Μαλγάρων με το φυλλάδιο του Κόμματος για την ακρίβεια και τον πόλεμο πραγματοποίησε το απόγευμα η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μεταφέροντας μαζικά το κάλεσμα του ΚΚΕ για οργάνωση της πάλης και της λαϊκής διεκδίκησης για μέτρα προστασίας του λαού.

Αντίστοιχη εξόρμηση προγραμματίζεται την Παρασκευή από την ΤΟ Λαγκαδά, στα διόδια της περιοχής, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές παρεμβάσεις από όλες τις Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.